Så har de kriminella mc-gängen fått fäste

Sedan Bandidos i Kvillebäcken fått sin lokal i Kvillebäcken uppsagd är Marieholmsgatan deras tillhåll i Göteborg.
Foto: Lennart Rehnman
Trots att både Hells Angels och Bandidos finns i Karlstad finns det ingen konflikt gängen emellan.
Foto: Getty Images
Här är Hells Angels klubblokal i Högsbo. Den ligger på Södra Långebergsgatan 20 i Västra Frölunda.
Foto: Anders Ylander
Här är Red Devils klubblokal i Frillesås. Enligt polisen har man sett en ökning av medlemmar.
Foto: Anders Ylander
Bandidos tvingas bort från Lindholmen. Deras fastighet på Karlavagnsgatan ska rivas och ge plats för Nordens högsta skyskrapa.
Foto: Henrik Jansson

Här är de västsvenska gängens fästen.

Polisen jobbar aktivt för att stoppa mc-gängens klubblokaler – vilket är ett vapen för att störa den organiserade brottsligheten.

– Klubbhuset är hjärtat i hela deras verksamhet, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i Västra Götaland.

Mc-gängens fortsätter att breda ut sig i Västsverige. Men senaste tiden har verksamheten för Bandidos i Göteborg blivit störd av att hyreskontraktet till deras klubblokal i Kvillebäcken har blivit uppsagt.

Det är byggentreprenören Ola Serneke som sagt upp kontraktet för att kunna bygga Nordens största skyskrapa

Något som kan störa Bandidos verksamhet i Göteborg.

– Vi ser att mc-gäng utan klubblokal lätt får ett identitetsproblem. Lokalen är oerhört viktig för den här typen av gäng, säger Lars Öjelind, biträdande chef på underrättelsesektionen vid Rikskriminalpolisen

"Är som en sockerbit"

Att mc-gängen får sina lokaler uppsagda är ett effektivt sätt att stoppa deras verksamhet.

– Det är deras hjärta. Det är där de håller sina möten och planerar sin brottsliga verksamhet. Det är som en sockerbit för mc-gängen. Att stoppa deras klubblokaler stör jättemycket, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i Västra Götaland.

Det är en linje som även Lars Öjelind är inne på.

– Att stoppa hyreskontrakt eller köp är ett väldigt effektivt sätt att stoppa nyetableringar, säger Lars Öjelind.

Vad beror nyetableringar utanför storstäderna på?

– Det finns en tydlig önskan med att expandera, visa upp sig och vara på flera ställen. Det kan bli lite för trångt och för många på samma område. Precis som vilket varumärke som helst är det viktigt att synas och inte tappa i antal medlemmar.

– Etableringarna kan leda till konflikter, bråk och skjutningar.

Även om huvudsyftet inte är att träffas och umgås beskriver han mc-gängen i Västsverige som vanliga motorcykelklubbar.

– Den stora skillnaden är att det finns kriminella avsikter. De har sett en marknad för ekonomiska brott. Syftet är inte att putsa på motorcyklarna, säger Lars Öjelind.

"Drabbar vanliga människor"

I Värmland, där både Hells Angels och Bandidos har verksamhet, har man ännu inte märkt av några konflikter mellan mc-gängen.

– Jag får nästan bilden av att de pratar med varandra om att de har sina olika marknader. De har väl sina möten som alla andra, säger Jonny Thomann, kriminalkommissarie vid Värmlandspolisens rotel för grova brott.

Men han menar att det finns stora problem med mc-gängens etableringar i Västsverige.

– Deras brottslighet drabbar andra kriminella, men den drabbar också vanliga människor, säger Jonny Thomann.

Oavsett mc-gängens placering i Västsverige är metoderna för att driva in pengar detsamma.

– De kommer i sina västar och stirrar på målsägande och försöker påverka vittnen. Själv vill de aldrig kommentera någonting. Våldskapitalet är deras skrämseltaktik, att skrämma folk till tystnad, säger Jonny Thomann.

Gängens fästen i Västsverige

VÄRMLAND:


Bandidos

Har sitt fäste i centrala Karlstad. Sysslar med en mängd olika typer av brott. I första hand våldsbrott, narkotikabrott, utpressningar och stölder. Medlemmarna stjäl bland annat verktyg från byggarbetsplatser, enligt polisen. Så sent som i februari slog polisen till mot organisationens lokal i Karlstad. Ett antal personer greps och anhölls, misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott.

"De ger sig på folk och driver in sina skulder som de fått i uppdrag av andra att göra. Det köps och säljs skulder på många områden. Det pågår hela tiden i den kriminella världen. Deras brottslighet drabbar andra kriminella men den drabbar också vanliga människor", säger Jonny Thomann, kriminalkommissarie vid Värmlandspolisens rotel för grova brott.


Undergrupp: X-team

Jobbar för Bandidos och utför Bandidos smutsjobb, enligt polisen.


Hells Angels

Har sitt tillhåll på gården i Härtsöga utanför Karlstad. Medlemmarna sysslar med olika typer av brott, bland annat ekonomisk brottslighet. Enligt polisen skickar medlemmar bluffakturor och sedan driver man in de falska skulderna med hot och våld. Ofta är det andra kriminella som drabbas, i mer sällsynta fall drabbas icke kriminella personer av HA-medlemmarnas framfart. På samma sätt som Bandidos skrämmer organisationens medlemmar vittnen och brottsoffer till tystnad.


Undergrupp Red & White Crew.

Det är där man börjar innan man blir fullvärdig medlem. Det är där man får göra inträdesprov och bevisa sig kriminell, enligt polisen.


Black Seven

Håller till i Torsby. Är en supportergrupp till tyska mc-gänget Gremium MC. Etablerade sig i Värmland hösten 2014. Skulle bli en utmanare till Hells Angels, men fick sin klubblokal nedbränd i november förra året.


VÄSTRA GÖTALAND:


Trestad:

Bandidos Prospect chapter.

"Det är en provavdelning. De har två steg kvar innan de blir en fullvärdig avdelning till Bandidos. Just nu är de i fasen att de har två steg kvar innan de har visat sig vara dugliga för att gå vidare", säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i Västra Götaland.


Göteborg:

Hells Angels

Anses starkare än någonsin. Inte minst efter polisens misslyckade tillslag mot HA-gården i Gunnilse 19 maj 2010. Har tre stycken avdelningar i Göteborg. Har tagit över medlemmar från den nedlagda avdelningen i Three Town i Vänersborg. Medlemmarna jobbar främst med ekonomiskt brottslighet genom att driva in pengar. Har sina klubbhus i Askim, Angered och i Mölndal. Skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad.

"Medlemmarna är intresserad av allt man kan tjäna pengar på. De är en kriminell organisation som ser likadan ut i hela världen. De jobbar främst med driva in pengar – vilken är en normal verksamhet i deras värld", säger Sven Lindgren, kommissarie och expert på mc-gäng i Västra Götaland.


Undergrupp 1: Red & White Crew:

Får göra mycket av grovjobbet inom HA-familjen. Har ambitionen att bli fullvärdiga medlemmar i HA.

"Medlemmarna är kraftfullt brottsbelastade". De har en naturlig rekryteringsprocess och är en stark supportergrupp till Hells Angels", säger Sven Lindgren.


Undergrupp 2: Red Devils Gothenburg

"Det finns kvar i en liten skala. De består av 10-12 personen som är med i organisationen. Det har inte skett någon drastisk skillnad", säger Sven Lindgren.

Brödraskapet Wolfpack:

"För tillfället är de inte så många, men det är något som snabbt kan ändras. De är ett gäng som rekryterar från fängelset. De har en ständig rekryteringsprocess", säger Sven Lindgren.


BANDIDOS, Marieholm och Kvillebäcken.

Har ett av sina klubbhus på Lindholmen – men kommer att tvingas bort av byggmiljardären Ola Serneke. Senast 30 juni ska gänget ha lämnat lokalerna eftersom Serneke ska bygga Nordens högsta skyskrapa på platsen.

"Det är ett stort besvär för dem. Jag är helt övertygad om att de letar ett nytt klubbhus och tillgång till en lägenhet – vilket är ett krav", säger Sven Lindgren, kommissarie och expert på mc-gäng i Västra Götaland.


X-TEAM

Bandidos underavdelning som utför mycket av grovjobbet. Har kopplats ihop med en rad gänguppgörelser – men har haft svårt att rekrytera anhängare i Göteborgsområdet det senaste året.

"Det är multikriminella personer som drömmer och lever för nya brott. Kravet är att de ska vara minst 18 år gamla. Vi jobbar med att påverka för att de ska sluta sin kriminella bana. De kanske inser att det finns ett annat liv", säger Sven Lindgren.


Backagänget

Bestod ursprungligen av 14 personer. Enligt polisen är Backagänget till stora delar upplöst eller uppdelade i olika fraktioner.

"Det verkar ha uppstått en osämja mellan medlemmarna. Det är även många av grundarna som har dött en våldsam död. Det är väldigt otydligt vilken roll Backagänget har i dag", säger Bengt-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg.


Original Gangsters

Bildades i Bergsjön 1993 och har sedan Denho Acar försvann till Turkiet för att undkomma svenska myndigheter försvunnit från radarn i Västsverige. Som medlem är man skyldig att betala en del av sina inkomster till organisationen. Vill man lämna organisationen får man betala 50 000 kronor.

"Det är en organisation som är väldigt personberoende och är inte lika synliga längre. Jag skulle påstå att de sedan en tid tillbaka är kraftigt försvagade, säger Bengt-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.


HALLAND:

Red Devils Kungsbacka:

Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor 1996.

"Vi ser en ökning av medlemmar av Red Devils i Halland. Vi har en tydlig koll vad det kan bero på", säger Sven Lindgren.


Red Devils Svenljunga:

"De bedriver en kriminell verksamhet och har medlemmar som är kända av polisen. De använder samma metoder som huvudorganisationen. Det gäller framför allt grova narkotikabrott, vapenbrott och så vidare. De är en officiell rekryteringsprocess till Hells Angels", säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på mc-gäng.


JÖNKÖPING:

Original Gangsters

Etablerade sig i Jönköping för ett drygt år sedan. Medlemmarna utnyttjar respekten för klubbmärket genom att bedriva inkasso-verksamhet. Till skillnad mot mc-gängen är de öppna med att sysslar med en brottslig verksamhet, enligt polisen.

"Här är det kriminella syftet att påverka folk till olika saker. Deras verksamhet är koncentrerad till vissa stortstäder i Sverige. De har skapat gänget för att begå brott", säger Lars Öjelind, biträdande chef på underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen.