Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hamnade Patricios dotter i terrorsekten

Patricio Galvez har hittat sina sju barnbarn i Syrien.
Foto: PRIVAT
IS-terroristen Michael Skråmo, som tidigare rapporterats död, propagerade för IS i flera videos och försökte på så sätt rekrytera nya anhängare till terrororganisationen.

För Patricio Galvez från Göteborg var det en mardröm när dottern Amanda och hennes make Michael Skråmo anslöt sig till terrorsekten IS.

Han trodde paret var på semester i Turkiet – men dottern hade ljugit och plötsligt kom ett mejl om att de befann sig i Syrien.

– Jag skrev ”Vad har du gjort? Hur kunde du åka dit med fyra barn? Ni måste lämna landet!” berättar Patricio Galvez för GP.

Nu är han i Syrien för att försöka få hem sina sju föräldralösa barnbarn till Sverige.

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar Patricio Galvez om hur dottern Amanda började intressera sig för islam och sedan hamnade i Syrien där hon anslöt sig till IS tillsammans med sin make Michael Skråmo. 

Han beskriver rädslan för dotterns och barnbarnens säkerhet när det stod klart för honom att hon och familjen befann sig hos den brutala terrorsekten.

– Jag började direkt att försöka övertala henne om att komma tillbaka. Jag skrev ”Vad har du gjort? Hur kunde ni åka dit med fyra barn? Ni måste lämna landet!”. Men hon försvarade sitt val och försökte lugna mig, berättar Patricio Galvez för GP.

Vid tidpunkten trodde han att Amanda och hennes familj var på semester i Turkiet. Hon hade sagt till pappan att de skulle vara borta i två veckor. Men efter några månader undrade Patricio Galvez vad som hände eftersom de inte hade kommit hem igen.

Amanda ljög för sin pappa

Han säger till GP att han först fick ett mejl där de berättade att Michael Skråmo fått jobb som kock i Turkiet och att de skulle stanna. Patricio Galvez säger att han då blev glad för deras skull och trodde på beskedet.

Michael Skråmo från Göteborg lämnade Sverige med sin fru Amanda och deras då fyra barn för att ansluta sig till terrorsekten IS i Syrien 2014.

Men efter tre månader kom sanningen fram. Han fick ett mejl där Amanda uttryckte att hon var ledsen att hon ljugit för honom. Hon berättade att hon befann sig i Syrien och anslutit sig till terrorsekten IS. Detta var 2014.

– Sanningen var så himla mörk. Jag kände mig så besviken och som en jätteidiot. Jag kände att jag hade varit en dålig pappa som inte hade haft en större kunskap kring vad som hände. Varför hade jag varit så naiv och inte listat ut detta, säger han till GP.

Patricio Galvez berättar för tidningen att det var när Amanda gick i nian 2005 som hon började intressera sig för islam. Han säger att allt startade som en lek med Koranen där dottern och hennes vänner tävlade om att lära sig ett stycke ur Koranen.

Lämnade sitt gamla liv

Flickan fastnade för texten och fortsatte läsa ur Koranen och efter en tid konverterade hon till islam. För Patricio Galvez var det plågsamt att se hur flickan lämnade sitt gamla liv bakom sig, skriver GP.

Amanda läste skådespelarprogrammet och var en uppskattad elev, men släppte allt och även kontakten med pappan blev sämre. 2010 gifte hon sig med Michael Skråmo.

När de 2014 lämnade Sverige och åkte till Syrien hade de fyra barn. I Syrien fick de ytterligare tre barn. 

Patricio Galvez säger till GP att Amanda hade en idealistisk bild av IS och att han inte tvekar över att hon verkligen trodde på den bilden av organisationen. 

Under dottern och hennes familjs första tid i Syrien hade Patricio Galvez kontakt med henne via sms och mejl varannan vecka. Senare blev kontakterna glesare.

Patricio Galvez är nu i Syrien där han har träffat sina sju barnbarn som befinner sig i läger. Barnen är undernärda och sjuka och morfadern hoppas att barnen ska föras i säkerhet där de kan få mat och vård.
Foto: PRIVAT

”Var hela tiden rädd”

– Jag var hela tiden rädd. Försökte ständigt övertala dem att lämna Syrien. Hela 2018 var de på flykt eftersom de hade förlorat alla territorier som de hade vunnit. Jag började tänka på hur vi skulle kunna rädda dem. Men hon sa till mig att jag skulle vara lugn, att allting snart skulle vända, säger han till GP.

Senast han hade kontakt med Amanda var den 30 december 2018 och den 3 januari fick han veta att hon omkommit i en flygattack. Han säger att han blev ”helt förstörd” och bestämde sig för att åka till Syrien och försöka rädda barnbarnen.

Även Michael Skråmo har senare rapporterats död.

Nu har Patricio Galvez fått möta de sju föräldralösa barnbarnen i Syrien där de befinner sig i läger. Barnen är undernärda och sjuka och deras morfar vill nu få hem dem till Sverige.

GP skriver att Galvez först vill få barnen flyttade till en mer säker plats i närområdet där de kan bli omhändertagna och få vård. Han hoppas få hjälp av svenska och även chilenska myndigheter (han är även chilensk medborgare) att lösa barnens svåra situation.