Så göms kokainet i helt vanliga tändare

Här är knarksmugglarnas nya hjälpmedel.

Nu används tändare och läppstift för att smuggla kokain.

- När man smugglar i något som väger ett kilo blir kanske tullen mer misstänksam och undersöker det noggrannare, säger Dan Windt, biträdande chef på narkotikaroteln för polismyndigheten i Västra Götaland

Nu varnas svenska polisen för knarksmugglarnas nya sätt att gömma sin narkotika. Det var vid ett beslag Berlin som det visades att tändare använts för att smuggla kokain. Tändaren är byggd så att gastanken är mindre än den brukar vara och i stället finns plats för narkotika. Tändaren fungerar ändå som vanligt. Dan Windt är biträdande chef på narkotikaroteln för polismyndigheten i Västra Götaland. Han kommer direkt att tänka på ett liknande sätt att smuggla kokain.

- Då har det handlat om läppstift. En liten flaska med läppstift med fem gram i varje kork, säger Dan Windt.

Smugglas över gränserna

Vid en första anblick kan man kanske tänka sig att ett läppstift eller en tändare är utmärkta föremål för att kunna ha med sig narkotika på krogen eller liknande. Men Dan Windt tror inte det stannar vid det. Vare sig dörrvakter eller polisen muddrar folk om det inte finns skälig misstanke om brott.

- När det gäller läppstift har det handlat om smuggling från utlandet. En pall med läppstift som smugglas in i Sverige.

- Tändare väcker kanske inte någon uppmärksamhet när man smugglar från en nation till en annan. Så tänkte man i alla fall med läppstiften. När man smugglar i något som väger ett kilo blir kanske tullen mer misstänksam och undersöker det noggrannare.

"Stort värde i det"

En pall med läppstift eller tändare kan sammantaget rymma flera kilo högkvalitativt kokain av stort värde.

- Bara det faktum att man måste kassera läppstift och tändare för att få plats med narkotikan innebär att det måste handla om stora kvantiteter. Tänk en pall med tusentals av läppstift som det var i fallet jag känner till. Med fem gram i varje kanske kan innebära fem kilo kokain av hög kvalitet. Då är det ju ett väldigt stort värde i det, säger Dan Windt.

Per Dahm-Simonsen, tullattaché på norska ambassaden i Berlin är den som larmat svensk polis om sättet att smuggla kokain i tändare.

- Jag har tyvärr inga ytterligare kommentarer om detta, säger han.