Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Så gick Volvo miste om 700 miljarder kr"

Tidigare Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar, 78, berättar om drömaffären som gick i stöpet - en affär som han hävdar skulle vara värd 700 miljarder kronor för Volvo.
Foto: Johan Adelgren

Volvo kan ha gått miste om 700 miljarder kronor.

Pehr G. Gyllenhammar, 78, talar nu ut om hans drömaffär som sprack.

– I Sverige är det ingen som talar om det avtalet, för man skäms, säger den tidigare Volvochefen i fredagens "Skavlan".

I "Skavlan" i SVT på fredagskvällen berättar Pehr G. Gyllenhammar om planerna på att byta aktier i Volvo mot oljefält i Norge.

– Det är alldeles rätt. Det var ett av bytena. Det andra var att investera stort i Norge i verkstadsindustrin. Vi skulle flytta ett av våra företag från Sverige till Norge. Vi skulle hjälpa till att bygga upp norsk industri, som egentligen var ganska svag då, säger han i programmet.

Pehr G. Gyllenhammar förklarar att ingen var säker på om det fanns olja att få, men själv var han övertygad om att det fanns både olja och gas.

– Dessutom fick vi förhandla för svenska regeringens räkning, om skogstimmer till Norge och sedan gas till Sverige. Det var ett avtal mellan länderna och ett avtal mellan Volvo och Norge som stat, säger han i SVT:s "Skavlan".

Nära drömaffären blev verklighet

Den tidigare Volvochefen skötte förhandlingarna personligen.

– Jag förhandlade med statsministern och finansministern, och sedan utsåg de en förhandlare.

Enligt Pehr G. Gyllenhammar var drömaffären nära att förverkligas. Parterna var i stort sett överens men allting raserades när ärendet togs upp på bolagsstämman innan det nådde det norska Stortinget

– Det föll i Volvo först. I Sverige är det ingen som talar om det avtalet, för man skäms så väldigt i Sverige, särskilt etablissemanget, säger han i programmet.

Gyllenhammar: "Värd 700 miljarder"

Han hävdar att norska beräkningar visar att utbytesaffären skulle ha varit en guldgruva för Volvo.

– Den skulle vara värd för Volvo, 700 miljarder.

Pehr G. Gyllenhammar var verkställande direktör i AB Volvo från 1971 till 1983, och bolagets styrelseordförande från 1983 till 1993.

"Skavlan" sänds i SVT1 klockan 21.00 på fredagskvällen.