Tidigare Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar, 78, berättar om drömaffären som gick i stöpet - en affär som han hävdar skulle vara värd 700 miljarder kronor för Volvo. Foto: Johan Adelgren
Tidigare Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar, 78, berättar om drömaffären som gick i stöpet - en affär som han hävdar skulle vara värd 700 miljarder kronor för Volvo. Foto: Johan Adelgren

"Så gick Volvo miste om 700 miljarder kr"

Publicerad

Volvo kan ha gått miste om 700 miljarder kronor.

Pehr G. Gyllenhammar, 78, talar nu ut om hans drömaffär som sprack.

– I Sverige är det ingen som talar om det avtalet, för man skäms, säger den tidigare Volvochefen i fredagens "Skavlan".

I "Skavlan" i SVT på fredagskvällen berättar Pehr G. Gyllenhammar om planerna på att byta aktier i Volvo mot oljefält i Norge.

– Det är alldeles rätt. Det var ett av bytena. Det andra var att investera stort i Norge i verkstadsindustrin. Vi skulle flytta ett av våra företag från Sverige till Norge. Vi skulle hjälpa till att bygga upp norsk industri, som egentligen var ganska svag då, säger han i programmet.

Pehr G. Gyllenhammar förklarar att ingen var säker på om det fanns olja att få, men själv var han övertygad om att det fanns både olja och gas.

– Dessutom fick vi förhandla för svenska regeringens räkning, om skogstimmer till Norge och sedan gas till Sverige. Det var ett avtal mellan länderna och ett avtal mellan Volvo och Norge som stat, säger han i SVT:s "Skavlan".

Nära drömaffären blev verklighet

Den tidigare Volvochefen skötte förhandlingarna personligen.

– Jag förhandlade med statsministern och finansministern, och sedan utsåg de en förhandlare.

Enligt Pehr G. Gyllenhammar var drömaffären nära att förverkligas. Parterna var i stort sett överens men allting raserades när ärendet togs upp på bolagsstämman innan det nådde det norska Stortinget

– Det föll i Volvo först. I Sverige är det ingen som talar om det avtalet, för man skäms så väldigt i Sverige, särskilt etablissemanget, säger han i programmet.

Gyllenhammar: "Värd 700 miljarder"

Han hävdar att norska beräkningar visar att utbytesaffären skulle ha varit en guldgruva för Volvo.

– Den skulle vara värd för Volvo, 700 miljarder.

Pehr G. Gyllenhammar var verkställande direktör i AB Volvo från 1971 till 1983, och bolagets styrelseordförande från 1983 till 1993.

"Skavlan" sänds i SVT1 klockan 21.00 på fredagskvällen.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER