Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så fyndar du på loppis i sommar - experttips

Vår och sommar bringar inte bara fint väder.

Det är dags att ladda inför loppis-säsongen.

Nu delar Antikrundan-experten med sig av några väl valda tips.

- Var där tidigt. Det är det viktigaste om du ska fynda - annars har ju fynden gått, säger Björn Gremner.

FAKTA

Antikproffsens bästa fyndknep (från Kvällsposten 27 juli)

LI PAMP, 1900-TALSEXPERT:

- Modernt är inne. Kaffeservicen Berså har länge varit värdefull liksom möbler av till exempel Arne Jacobsen. Sånt tycks aldrig bli omodernt. Bästa fynden är smycken från andra halvan av 1900-talet. Det är fina former som kostar nästan ingenting. Det är köpläge. Till exempel en designer som heter Göran Kaplan.

KNUT KNUTSON, MöBELEXPERT:

- Leta efter sånt som är ute. Det finns så många föremål från sent 1700-tal och sent 1800-tal som kostar jättelite. Allt har gått ner radikalt. Man kan inreda ett hem personligt med möbler som inte kostar mer än på Ikea. Trots att de kanske är 200 år gamla. En nyrokokomöbel i mahogny från 1880, som ­kostade 1 000 kro­nor förr, kostar kanske 100 i dag.

CLAES MOSER, KONSTEXPERT:

- Köp det som lite föraktfullt kallas "seniorpuls". I dag är till och med modern konst seniorpuls. Bara sam­tida konstnärer är riktigt heta. Sätt på farfars kritstreckskostym och fynda.

JAN RIBBHAGEN, SILVEREXPERT:

- Jag har aldrig gjort ett ekonomiskt fynd på en loppis. Det är redan så rensat när man kommer. Däremot kan man köpa sånt man behöver. Billigt. Man kan köpa sex fina dricksglas för tjugo kronor. Inte ens Ikea är så billiga. Köper man däremot saker i tron att det ska bli värdefulla skaffar man sig bara ett loppis där hemma. Nej köp gamla lås eller gångjärn om du tycker att moderna sådana är fula. Eller soffor att renovera.

TORGNY SCHUNNESSON, BOKEXPERT:

- Hittar du Ian Flemings James Bond-böcker på engelska med skyddsomslag kan du bli förmögen. Vi sålde nyligen den första för 99 000 kronor. Jag hittade en av Erik Bergvalls gamla olympiska spelen-böcker - från 20-talet - för en femma och de är värda en tusenlapp. Men bara för att en bok är gammal - en bibel till exempel - behöver den inte vara värdefull för det. Alla dessa bokklubbsböcker är i bästa fall värda en krona. Jag tror att störst chans att göra fynd är när till exempel idrottsföreningar ordnar loppis, för då kommer saker från folks hem.

Vår och sommar är lika med loppmarknader. Klockan 11.00 på söndagen förvandlas stadsdelen Majorna i Göteborg till en enda stor loppis. "Megaloppis" hålls alltid sista söndagen i maj, och vem som helst får ställa ut bord på trottoaren och sälja. Förra året såldes det saker vid 1 200 bord och 10 000 personer kom för att fynda.

En som dessvärre missar årets tillställning är Antikrundan-experten Björn Gremner.

- Jag är på megautställning i Hongkong, säger han när GT ringer upp för att få hans bästa fyndtips.

Men som tur är hindrar inte geografin Björn Gremner från att hjälpa till.

- Var där tidigt. Det är det viktigaste om du ska fynda - annars har ju fynden gått, säger han och tillägger:

- Och bestämt dig kvickt om det är något du får syn på. Det räcker att du vänder dig om på en loppis så har fyndet försvunnit.

"utbilda dig"

Nästa tips nästan lika viktigt. Men kan bli lite svårare att hinna med för den som tänkt närvara på söndagens megaloppis.

- Innan du går - se till att lära dig lite mer om grejerna. Det kan du ju göra när som helst under året. Se till att utbilda dig lite - läs på. Gör det några år - sen kan du gå på loppis!, säger Björn Gremner och skrattar.

Björn Gremner startade antikfirman Antik West i Göteborg 1971. Sedan 1989 är han en av experterna i SVT:s populära Antikrundan. Han är främst expert på ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina. Och man kan faktiskt lyckas på loppis utan att vara fullt påläst, tröstar han.

- I ett program var det en person som köpt en askkopp från 1700-talet. Men när man vände på den så var det i verkligheten ett saltkar. Saltkaret var värt 5 000 kronor - cigaretter fanns inte ens på 1700-talet. De gjorde sitt fynd med okunskap kan man säga.

Är det lättare att fynda med vissa varor?

- Nej det är mer om du har specialkunskap om något som inte andra har. Det är då du kan fynda. Om du exempelvis vet att plastgrejer från 1960 är eftertraktade eller att Lisa Larsson-figurer är värdefulla.

Kan den som säljer göra bra affärer på loppis?

- Det kanske inte är så att de gör en bra affär. Men det som är bra är att folk säljer saker de inte vill ha. Saker som annars kanske bara står i en garderob eller slängs. Då är det bättre att sälja det billigt till någon som uppskattar det.

Vilket är ditt senaste loppisfynd?

- På grund av att jag är med i Antikrundan har jag svårt att fynda på loppisar. Kommer jag fram och frågar om någonting - då säger de inte vad det kostar utan frågar mig vad det är värt ...

Nu när du är i Kina då?

- Det är nästan lika illa här, haha. Det är nästan omöjligt att göra fynd som fackman. De frågar oftare vad det är värt - och då får jag ju berätta det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!