Så fyndar du på loppis i sommar - experttips

Publicerad

Vår och sommar bringar inte bara fint väder.

Det är dags att ladda inför loppis-säsongen.

Nu delar Antikrundan-experten med sig av några väl valda tips.

- Var där tidigt. Det är det viktigaste om du ska fynda - annars har ju fynden gått, säger Björn Gremner.

Vår och sommar är lika med loppmarknader. Klockan 11.00 på söndagen förvandlas stadsdelen Majorna i Göteborg till en enda stor loppis. "Megaloppis" hålls alltid sista söndagen i maj, och vem som helst får ställa ut bord på trottoaren och sälja. Förra året såldes det saker vid 1 200 bord och 10 000 personer kom för att fynda.

En som dessvärre missar årets tillställning är Antikrundan-experten Björn Gremner.

- Jag är på megautställning i Hongkong, säger han när GT ringer upp för att få hans bästa fyndtips.

Men som tur är hindrar inte geografin Björn Gremner från att hjälpa till.

- Var där tidigt. Det är det viktigaste om du ska fynda - annars har ju fynden gått, säger han och tillägger:

- Och bestämt dig kvickt om det är något du får syn på. Det räcker att du vänder dig om på en loppis så har fyndet försvunnit.

"utbilda dig"

Nästa tips nästan lika viktigt. Men kan bli lite svårare att hinna med för den som tänkt närvara på söndagens megaloppis.

- Innan du går - se till att lära dig lite mer om grejerna. Det kan du ju göra när som helst under året. Se till att utbilda dig lite - läs på. Gör det några år - sen kan du gå på loppis!, säger Björn Gremner och skrattar.

Björn Gremner startade antikfirman Antik West i Göteborg 1971. Sedan 1989 är han en av experterna i SVT:s populära Antikrundan. Han är främst expert på ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina. Och man kan faktiskt lyckas på loppis utan att vara fullt påläst, tröstar han.

- I ett program var det en person som köpt en askkopp från 1700-talet. Men när man vände på den så var det i verkligheten ett saltkar. Saltkaret var värt 5 000 kronor - cigaretter fanns inte ens på 1700-talet. De gjorde sitt fynd med okunskap kan man säga.

Är det lättare att fynda med vissa varor?

- Nej det är mer om du har specialkunskap om något som inte andra har. Det är då du kan fynda. Om du exempelvis vet att plastgrejer från 1960 är eftertraktade eller att Lisa Larsson-figurer är värdefulla.

Kan den som säljer göra bra affärer på loppis?

- Det kanske inte är så att de gör en bra affär. Men det som är bra är att folk säljer saker de inte vill ha. Saker som annars kanske bara står i en garderob eller slängs. Då är det bättre att sälja det billigt till någon som uppskattar det.

Vilket är ditt senaste loppisfynd?

- På grund av att jag är med i Antikrundan har jag svårt att fynda på loppisar. Kommer jag fram och frågar om någonting - då säger de inte vad det kostar utan frågar mig vad det är värt ...

Nu när du är i Kina då?

- Det är nästan lika illa här, haha. Det är nästan omöjligt att göra fynd som fackman. De frågar oftare vad det är värt - och då får jag ju berätta det.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER