Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så försökte it-bluffare att lura Anne-Mor, 73

"Obehagligt". Anne-Mor Bengtsson, 73, blev skakad när hon utsattes för "Microsoftbluffen" som fortsätter drabba datoranvändare världen över.Foto: Lennart Rehnman

FLODA. It-bedragarna låtsas ringa från Microsoft men ägnar sig åt organiserat lurendrejeri.

Måltavlorna är äldre utan datorvana.

- Det var obehagligt i allra högsta grad, säger Anne-Mor Bengtsson, 73, som räddades av sin son från "Microsoftbluffen".

22 procent gick på bluffen

■ I en undersökning utförd av Microsoft 2011 svarade 15 procent av 7 000 tillfrågade datoranvändare att de hade utsatts för "Microsoftbluffen".

■ Av de som blev utsatta gick 22 procent på bluffen.

■ Av de som gick på bluffen led 79 procent ekonomisk skada.

■ 17 procent blev av med pengar på sina konton, 19 procent blottlade sina lösenord och 17 procent råkade ut för id-kapning.

■ Den genomsnittliga reparationskostnaden var över 1 000 brittiska pund. Källa: Action Fraud UK

Experten: Svårt att fånga alla

■ Säkerhetsexperten Jérôme Segura på företaget Malwarebytes har vid flera tillfällen avslöjat bedragare på nätet.

- Ja, många gånger. Jag har kunnat spåra dem tillbaka till en IP-adress. Efter ett tag lyckades jag bygga en fälla som dokumenterar deras interaktioner, kopierar deras protokoll, hittar deras IP-adress och så vidare, säger han.

Den som luras av bedragarna kan drabbas av allt från att få betala för falska support-tjänster till att få sin identitet stulen.

- I andra fall kan bedragaren ta din dator som gisslan och kräva en lösensumma, säger Jérôme Segura.

Vilka är det som drabbas?

- Generellt är det oftast äldre människor, eftersom de är mindre vana vid datorer och ofta är ensamma.

Polisen i Sverige gör inte så mycket åt det, men hur ser det ut internationellt?

- I USA har jag hört att FTC och FBI har gjort en del, men oftast är det tids- och resurskrävande att nå resultat. Det finns helt enkelt alldeles för många individer och företag att jaga rätt på och fånga.

Så skyddar du dig

"Var skeptisk mot alla oombedda uppringningar. Dela inte med dig av någon personlig information. Om du får ett oombett samtal från någon som säger sig ringa från Microsofts Tekniska Support - lägg på. Vi ringer aldrig upp våra kunder på det sättet."

Om du gått på bluffen

1) Kolla igenom datorn med Microsoft Safety Scanner för att ta reda på om du har skadlig kod i datorn.

2) Koppla ur internetuppkopplingen.

3) Ändra lösenord och Pinkoder till e-postkonton och konton kopplade till bank- och kreditkort.

4) Kontakta din bank och be om hjälp.

5) Gå rutinmässigt igenom alla kontoutdrag för att identifiera misstänkta transaktioner.

Källa: Microsoft

I tisdags fick Anne-Mor Bengtsson ett utlandssamtal hemma i Floda. Någon ställde frågor om hennes dator.

- Jag är dålig på engelska och tyckte det var bättre att min son pratade och satte stopp för det här.

Sonen Carl Bengtsson tog över luren. Han hade hört talas om "Microsoftbluffen".

- Den som ringde sa på tjusig engelska att han var från Microsoft och påstod att vi hade fått många felmeddelanden på datorn på sistone. Han skulle hjälpa mig ladda ner mjukvara och fixa problemet, säger Carl Bengtsson.

- Han försökte ett tag, tills han märkte att han inte kom någonstans, då lade han på luren.

Anne-Mor blev chockad när hon hörde vad som hänt.

- Det är fruktansvärt. Nu hade jag tur att min son var hemma, jag själv kan inte datorer, och man vill gärna vara snäll. Mitt råd är att bara säga nej, utan tvekan.

Första domen i år

Bedrägeriet har pågått i många år, och polisen har legat steget efter. Tidningen The Guardian avslöjade 2010 att verksamheten var organiserad via callcenter i Indien. I april i år dömdes den 34-årig Mohammed Khalid Jamil, 34, i engelska Luton, till fyra månaders fängelse och tusentals pund i skadestånd.

Hans callcenter i Indien lurade engelsmän, många av dem äldre, att betala 35 pund för att ladda ner ett antivirusprogram som egentligen var gratis och låta uppringaren ta kontroll över datorn.

- Det här fallet är en milstolpe, eftersom vi tror att det är det första lyckade åtalet mot någon som varit involverad i "Microsoftbluffen", sade Lord Harris, ordförande i National Trading Standards Board, till The Guardian.

IT-expert gillrade fälla

Men den som går på bluffen riskerar också att blotta privat material i datorn. Den franske säkerhetsexperten Jérôme Segura på företaget Malwarebytes spelade med - och spelade in bluffen till en Youtubevideo.

När han medvetet uppgav felaktiga betalningsuppgifter, skriver han på sin blogg, blev bedragaren arg och raderade hans privata dokument - för att sedan säga "bye asshole".

"Efter att ha sett min beskärda del av vilseledande marknadsföring och mjukvara genom åren, kan jag säga att ett personligt telefonsamtal förmodligen är ett av de grymmaste trick man kan utsätta ett oskyldigt offer för".

Microsoft varnar

Microsoft har flera gånger uppmanat Windowsanvändare att inte lämna ut uppgifter.

- När man får sådana här samtal och erbjudanden som man inte själv har bett om eller skickat efter, då ska man alltid tänka efter. Det är bättre att själv kontakta företaget, säger Ulla Brehm, presstalesman för polisen i Västra Götaland.