Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fördes tranorna till Hornborgasjön av vodka

Tranorna vid Hornborgasjön är Skaraborgs tydligaste vårtecken. Förra året räknade man till rekordmånga 27300 stycken under en dag.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Sofie Stålhand är Naturumföreståndare och tranguide. Foto: Naturum

Den första tranan har anlänt till Hornborgasjön och enligt många innebär det också att våren är kommen.

Sofie Stålhand är Naturumföreståndare och laddar nu inför en späckad transäsong.

– Det är en väldigt stark symbol, säger hon.

Efter en näst intill obefintlig vinter verkar våren vara här. Åtminstone om man ska tro den första tranan som landade vid Hornborgasjön den 23 februari.

Det brukar vara just nu i månadsskiftet mellan februari och mars som den första tranan landar vid sjön. Den stora flocken av rastande tranor brukar man räkna med omkring den 20 mars och framåt.

Enligt Sofie Stålhand, Naturumföreståndare vid Hornborgasjön, ligger sjön på en väldigt strategisk plats. Åtminstone om man är en trana.

– De har nog alltid passerat den här vägen, förmodligen i tusentals år. Det är en våtmark omgärdad av platåberg, en utmärkt plats att övernatta och hitta mat på. Sen ligger det väldigt bra till för dem att utgå från när de fortsätter norrut, förklarar hon. 

Tranorna åt vodkapotatis

Men det är inte utan människans hjälp som tranorna blivit så pass många. På 70-talet låg två stora vodkabrännerier vid de södra delarna av Hornborgasjön. Vodka gör man av potatis och det tycker tydligen tranor är gott.

– Det var när fåglarna insåg att det fanns en extra födokälla som de började klumpa ihop sig i så stora mängder här.

När brännerierna lade ner fortsatte människan att utfordra tranorna. I dag sköts det av länsstyrelsen, som ger dem kål.

För Sofie Stålhand är trandansen ett magiskt skådespel, gärna beskådat på morgonkvisten.

– Jag älskar våren, den är magisk när man precis börjat tappa hoppet om att vintern nånsin ska ta slut. Då är ju tranorna en stark symbol. När man kommer till trandansen, helst tidigt på morgonen kan jag tycka, och man hör den här mattan av trumpetande tranor med ljuset som stiger över bergen... det är helt fantastiskt.