30-skyltarna kommer bli en vanligare syn i centrala Göteborg. Foto: Emil Langvad / TT30-skyltarna kommer bli en vanligare syn i centrala Göteborg. Foto: Emil Langvad / TT
30-skyltarna kommer bli en vanligare syn i centrala Göteborg. Foto: Emil Langvad / TT
Foto: Lennart RehnmanFoto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman

Så förändras trafiken – i centrala Göteborg

Publicerad

Nu får du sänka farten i centrala Göteborg.

Trafikkontoret håller på att förbereda för nya hastighetsgränser i stan.

– Det finns olika skäl till att vi gör det, säger Suzanne Andersson, utvecklingsstrateg vid Trafikkontoret i Göteborg, till SVT

"Vid låga hastigheter blir skadorna på människor väldigt mycket mindre", säger Suzanne Andersson på Trafikkontoret.Foto: Anders Ylander

De nya hastighetsgränserna kommer sannolikt att införas i Göteborg redan till sommaren.

Bakgrunden är att Trafikkontoret sedan en tid tillbaka har arbetat för att få ner medelhastigheten i de centrala delarna av stan.

Med olika typer av farthinder – som är en vanlig syn på gatorna i Göteborg – och genom att utforma gatorna så att det inte går att köra snabbt har trafikanter tvingats sänka farten.

"Alltid bra att sänka hastigheten"

Nu tar Trafikkontoret nästa steg och sänker hastigheten från 50 kilometer i timmen till 30 i innerstan, skriver SVT

– Det är alltid bra att sänka hastigheten utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv, vid låga hastigheter blir skadorna på människor väldigt mycket mindre, säger Suzanne Andersson, utvecklingsstrateg vid Trafikkontoret i Göteborg.

"Det ska vara attraktivt att åka kollektivt."Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ska inte påverka kollektivtrafiken

De nya 30-zonerna planeras enligt SVT mellan Linné och Haga, samt mellan Vasastan och Lorensberg, och innanför Vallgraven inkluderat Stampen. Förhoppningen är att de nya hastighetsgränserna inte ska påverka kollektivtrafiken negativt.

– Vi är måna om att det inte ska bli negativa konsekvenser för kollektivtrafiken, därmed inte sagt att de kan köra fortare. Vi vill se till att de har en god framkomlighet, för det ska vara attraktivt att åka kollektivt, säger Suzanne Andersson till SVT.

 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp här: Iphone & Android.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER