Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så firar norska kungahuset nationaldagen i pandemin

Sedan 1991 är Harald V Norges kung.
Så här brukar nationaldagsfirandet i Norge se ut. I år – precis som förra – blir det annorlunda.
Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förra året marscherade färre ”drillpiker” på Norges gator än vanligt.
Foto: Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
”Vi visste att hela Norge sjöng med”, har kung Harald tidigare sagt om att sjunga nationalsången under pandemins nationaldagsfirande.
Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Förra året hölls en miniparad i Bergen, innan små coronaanpassade tävlingar ägde rum.
Foto: Marit Hommedal / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsfamiljen utanför Skaugum 2020.
Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYR¿N
Klockan 11.30 stiger kungafamiljen ut på slottsbalkongen. 12.00 skjuts salut, sen sjungs ”Ja, vi elsker dette landet”.
Foto: Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

När Norge firar sin nationaldag i morgon görs det, för andra året i rad, utan den storslagna pompa och ståt som traditionen egentligen bjuder.

Men kungafamiljen kommer ändå fira, med båtparad och nationalsång från slottets balkong i Oslo – men utan det stora barntåget och allmänhetens festligheter.

– När folket inte kunde komma till oss, var vi tvungna att försöka komma till dem, sa kung Harald förra nationaldagen.

Årets firande verkar komma att ske på liknande vis. 

– Det var rörande att stå där och sjunga nationalsången. Vi visste att hela Norge sjöng med. Det sjöngs över hela landet på samma tid, har kung Harald tidigare sagt om den förra nationaldagen, i boken ”Kongen forteller”.  

Och precis som förra årets 17 maj kommer norrmännen i år inte kunna stå bredvid varandra och sjunga ”Ja, vi elsker dette landet”.

Höjdpunkten för dagen börjar klockan 11.30 på måndagen, då kungafamiljen kommer ut på slottsbalkongen för att delta i det nationella firandet. Efter att saluterna skjutits klockan 12, sjunger de nationalsången. Då hoppas man att hela Norge stämmer in, var man än befinner sig.

Prinsessan Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kronprinsessan Mette-Marit, drottning Sonja och kung Harald deltog i firandet från slottsbalkongen, den 17 maj 2020.
Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Firandet från slottet kommer att direktsändas på nationell tv, när stora delar av Slottsparken hålls stängd på grund av pandemin.

Förra året viftade norrmännen med flaggor från sina balkonger, i stället för att gå i de annars traditionsenliga paraderna och festtågen.

Bergen 2020. Bergens kammarkör, Bergens operakör och ”Forsvaret Musikkorps” spelar nationalsången på Torgalmenningen, torget i Bergen. I fönstren samlas invånarna för att sjunga med.
Foto: Marit Hommedal / TT NYHETSBYRÅN

Kung Harald: ”En fantastisk dag”

Men vissa traditioner tummas inte på. Firandet inleds, precis som alltid, av kronprinsfamiljen, prins Haakon och prinsessan Mette-Marit från deras residens i Skaugum, i Asker. 

Under dagen kommer kung Harald, drottning Sonja och Mette-Marit att köra runt till några utvalda delar av Oslo, för att hälsa på det norska folket. Det skriver det norska hovet på sin hemsida.

Förra året överraskade kungafamiljen med en liknande rundtur. Då åkte man bland annat till äldreboenden, och till sjukhuset i Ullevål, för att hylla vårdpersonalen och hedra de som vårdades för covid-19.

– När folket inte kunde komma till oss, var vi tvungna att försöka komma till dem. Samtidigt som alla mer eller mindre höll avståndsreglerna. 17 maj 2020 var en fantastisk dag. Vi var väldigt glada och det var väldigt annorlunda. Så det var en stor upplevelse, har kungen tidigare sagt, skriver NRK.

Enligt NRK kommer kungaparet att köra från slottet i den ikoniska cabrioleten A1 Buick Roadmaster – samma bil som kungens farfar kung Haakon körde när kungafamiljen kom hem till Norge efter andra världskriget, den 7 juni 1945.

Förra nationaldagen åkte kungaparet på en överraskningstur i den klassiska bilen A1, för att hälsa på det norska folket.
Foto: Oivind M. Bakken / Det kongelige hoff
Den 7 juni 1945 återvände kung Haakon VI till Oslo efter kriget. I samma bil ska hans sonson, kung Harald av Norge, köra genom Oslo den 17 maj.
Foto: Okänd
Konungaskeppet ”Norge”.
Foto: Det kongelige hoff

På eftermiddagen kommer kungaparet och kronprinsparet att stiga ombord det kungliga skeppet ”Norge” och bege sig ut i Oslofjorden, där en båtparad kommer passera och hälsa på kungafamiljen. 

På grund av smittorisken har hovet valt att inte dela med sig av de exakta tidpunkterna och platserna för rundturerna i Asker och Oslo. 

Någon som däremot inte omnämns i de kungliga 17 maj-planerna är prinsessan Märtha Louise, som tillsammans med kärleken Shaman Durek lyser med sin frånvaro. Det är inte tradition att hon deltar i firandena, har Caroline Vagle, kungahusexpert på norksa Se og Hør, tidigare sagt.

– Hon gjorde det som barn och ungdom, men har inte gjort det på många, många år. 

Även förra året hölls en båtparad. Här är kortegen på väg att passera under Justøybron, i sundet Blindleia på väg till Lillesand.
Foto: Tor Erik Schrøder / TT NYHETSBYRÅN

UR ARKIVET: Så kan 17 maj-firandet se ut i Sverige

I vanliga fall uppmärksammas ”syttende mai” även i Sverige. Så här såg paraden ut i Stocholm 2018.