Victor Muller, vd för Spyker, och Jan Åke Jonsson, vd för Saab, har stora förhoppningar inför framtiden. "Jag har goda grunder att tro på den här affären. Som jag ser det finns det inte någon risk att den spricker", säger Jan Åke Jonsson. Foto: Tommy Pedersen
Victor Muller, vd för Spyker, och Jan Åke Jonsson, vd för Saab, har stora förhoppningar inför framtiden. "Jag har goda grunder att tro på den här affären. Som jag ser det finns det inte någon risk att den spricker", säger Jan Åke Jonsson. Foto: Tommy Pedersen

Så firade cheferna Saab-affären i natt

Publicerad
Uppdaterad
De har slitit i flera veckor med att få fram en lösning på Saab-affären.
Sent i natt firade Spykers vd Victor Muller och Saabs vd Jan Åke Jonsson de lyckade förhandlingarna - och skålade för det nya företaget.
Men situationen var oviss ända in i det sista.
Victor Muller skålade i champagne med flera kostymklädda män i anrika Norra Bankohuset i Gamla stan i Stockholm strax före klockan 19 i går kväll.
Han höll en mobiltelefon tryckt mot örat.
Samtidigt fick näringsminister Maud Olofsson ett efterlängtat besked: affären med Saab var klar.
- Det var först då jag var övertygad om att det här skulle bli av, säger Maud Olofsson på en extrainkallad presskonferens på Rosenbad.
Förhandlingarna har varit tuffa och vid flera tillfällen har de brutit samman. Men Spykers ettrige vd vägrade ge sig - och till slut fick han GM:s ledning att ändra åsikt och backa från nedläggningsplanerna.

"Kom tillbaka med ny plan"

- Han kom tillbaka med en ny plan och vi gillade finansieringsplanen, säger GMs vice-vd John Smith under en telefonkonferens på tisdagskvällen.
Den holländska biltillverkaren betalar en kontant köpeskilling på 74 miljoner dollar, 537 miljoner kronor, för Saab.
- Det är mina privata pengar, säger Victor Muller.
GM behåller aktier värda 2,4 miljarder kronor i det nya bolaget som byter namn till Saab Spyker Automobile N.V.
En avgörande del i affären är att regeringen igår beslutade att gå i borgen för ett lån till Spyker på 400 miljoner euro, cirka 4 miljarder kronor, från Europeiska investeringsbanken.
- Vi har försäkrat oss om att det finns säkerheter, säger Maud Olofsson.
Fler detaljer om affären presenterades på Café Opera i Stockholm igår kväll.
De två toppcheferna poserade leende utanför krogen där två glänsande bilar från vardera biltillverkaren parkerats.
Båda två är optimistiska inför framtiden och räknar med att den svenska biltillverkaren ska fortsätta vara ett av fordonsindustrins mest attraktiva märken.
- Man köper inte ett företag som man tror ska förlora pengar.
- Saabs styrka är dess svenskhet, att bilen är byggd i Sverige. Vår första utmaning nu blir att locka tillbaka tidigare Saabköpare, säger Victor Muller.
- Det här blir en nystart för Saab, säger Jan Åke Jonsson.

Äta middag

Victor Muller medger att han är sliten efter maratonförhandlingarna:
- Jag är extremt trött. Jag har knappt sovit någonting de senaste dygnen.
Efter presskonferensen begav sig nyckelspelarna i Saabaffären ut på stan för att äta middag och varva ned.
- Jag sitter här med Jan-Åke Jonsson, Victor Muller och Deutsche Bank. Vi är naturligtvis väldigt glada, sa Peder Hammarskiöld, senior partner på Hammarskiöld & co, när GT nådde honom vid 23-tiden igår kväll.
Hans firma har fungerat som rådgivare åt GM i affären - och har därmed tjänat en stor summa pengar på förhandlingarna.
Men hur mycket vill Peter Hammarskiöld inte avslöja:
- Det vill jag inte uttala mig om, säger han.
Idag fortsätter firandet av Saabaffären. Klockan 12.00 tas nyckelpersonerna emot på Saabs museum vid bilfabriken i Trollhättan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER