Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fick Viveca Lärn med Glenn Hysén i "Saltön"

Viveca Lärn berättar om en överväldigande respons från säsong fyra av Saltön.Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Glenn Hysén har rollen som sig själv i den senaste säsongen av Saltön.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Svenska tv-serien ”Saltön” har varit en stor succé och just nu sänds säsong fyra i SVT.

En säsong där Glenn Hysén har fått en roll som sig själv – och nu berättar författaren Viveca Lärn om beslutet att ta med honom i sin bok.

– Jag träffade Glenn när jag skulle gå till Ica och det slog mig att han skulle bli perfekt, berättar hon.

Tv-serien Saltön, som baseras på Viveca Lärns romaner, har varit en stor succé hos det svenska folket.

Just nu sänder SVT säsong fyra av dramaserien som utspelar sig på den fiktiva ön i Bohuslän. Och där har Glenn Hysén dykt upp i ett oväntat gästspel. Fotbollsprofilen har fått rollen som sig själv när han ska öppna en lyxig spaanläggning på ön.

Detta efter att Viveca Lärn haft med Glenn i sin bok.

– Vi är kompisar och bor ganska nära varandra. Jag höll på att skriva om ett spa som skulle invigas och jag funderade på vem som skulle inviga det. Då träffade jag Glenn när jag skulle gå till Ica och det slog mig  att han skulle bli perfekt, han hade ju varit med i någon simhoppstävling på tv, berättar hon.

LÄS MER: Viveca Lärn vann Piratenpriset

”Såg misstänksam ut”

Glenn gav ganska snabbt sitt godkännande:

– Han såg väldigt misstänksam ut till en början men jag sa åt honom att han skulle vara stolt. Filmteamet tyckte att det var väldigt kul så det slutade i att han fick en roll där också, och det gjorde han med den äran, säger hon.

Författaren, som bor i Göteborg, berättar om en överväldigande respons den senaste tiden.

–  De har varit över allt. Jag möter folk på stan och på spårvagnen, det har varit hysteriskt. Sen har jag fått mejl, jag har fått blommor och allting. Fantastiskt kul, säger hon.

Vad säger de du träffar?

– De tycker att serien är så bra. De vill inte att den ska ta slut sen är de också så glada över att Thomas Blomgren (spelas av Tomas von Brömssen) är tillbaka, säger hon.

Men trots att tv-serien är mitt uppe i säsong fyra så har produktionsbolaget långt gångna planer i att följa upp med ytterligare en säsong. Viveca Lärn har en bok kvar i serien.

Författarens planer för hösten

– Och den sista boken är enligt mig den bästa. Då får alla karaktärer sitt slut, och allt som oftast brukar det sluta bra, säger hon och tillägger:

– Vi får se vad de säger, men det vore väldigt kul med en säsong till.

Viveca Lärn har planer på att börja skriva en ny bok i höst.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Viveca Lärn har precis som många gånger förr tillbringat sommaren i sitt älskade Lysekil.  Någon ny bok har hon inte skrivit, men det verkar inte vara särskilt långt borta.

– Jag har tänkt och jag har tänkt hela sommaren lång. Jag tror att jag ska börja skriva, eller jag vet det, om man får leva och ha hälsan som man säger i Bohuslän. Så det blir nog en bok till slut, om än annorlunda, säger hon.

Det låter som långt gångna planer det här?

– Ja, i alla fall inne i mitt huvud. Jag ska åka till Andalusien i början av november har jag tänkt och då kan det bli så att jag börjar skriva. Kanske innan till och med, vi får se, säger hon kryptiskt.

LÄS MER: Viveca Lärn om sorgen efter sonen 

Riskerade att bli helt blind

Efter en olycka för drygt två år sedan miste författaren synen på ena ögat. En olycka som kom till när hon var på väg hem till sin lägenhet – och snubblade i stentrappan.

– Jag vaknade på sjukhus nästa dag. Jag låg inne i en månad och opererades flera gånger, men synen gick inte att rädda. Läkaren var ledsen och jag sa "Men herregud, jag har sett jättemycket roligt på det ögat i 70 år, så det är okej", har hon tidigare sagt till GT.

Men inte nog med det. Därtill har hon haft problem med det ännu seende ögat då hon varit drabbad av den allvarliga ögonsjukdomen glaukom. I våras var beskedet att hon riskerade att bli helt blind.

LÄS MER: Viveca Lärn förbereder sig på att bli helt blind 

Nu är tongångarna dock klart mer positiva.

– Det är lugnt, det är ingenting. Det var väldigt dramatiskt där ett tag men nu finns det inga farhågor, så jag ska bara var nöjd, säger hon.