Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så fick de hjälp att hitta en ny vän

Lina Mannheimer, Parvaneh Hajilou, Happy Jankell och Sanaa Nawlo.
Foto: Henrik Jansson
Lina Mannheimer, Parvaneh Hajilou, Sanaa Nawlo, Happy Jankell är alla aktiva i projektet "min nya vän".
Foto: Henrik Jansson

Ett projekt som ska få fler att mötas – det är något som ligger skådespelerskan Happy Jankell och filmregissören Lina Mannheimer nära hjärtat.

Projektet heter "Min nya vän" och målet är att både nya och etablerade svenskar ska få mötas och utbyta erfarenheter och historier.

– Man ska vara öppen för nya saker och nya människor, för de är det som livet handlar om, säger Happy Jankell.

Under Göteborgs Filmfestival dök Lina Mannheimer upp med hennes nyfunna vän Parvaneh Hajilou, och Happy Jankell med hennes nya vän Sanaa Nawlo. De har alla träffats tack vare projektet som heter just "Min nya vän". Det är till för att skapa nya mötesplatser för nyanlända och etablerade svenskar.

– Det handlar om att belysa hur viktigt det är med relationer och träffa nya människor. För mig känns det jätteviktigt att människor ska bli friare från fördomar och rädsla. Man ska vara öppen för nya saker och nya människor. Det är det som livet handlar om, säger Happy Jankell.

"Man blir ju helt förälskad"

De fick kontakt via Individuell Människohjälp och möttes under fredagen för första gången. De anlände till filmfestivalen tillsammans, skulle därefter ut och äta för att sedan gå hem tillsammans. Happy Jankell berättar att det har blivit så enkelt att träffa människor när det handlar om en kärleksrelation, hon hoppas att det ska kunna bli lika enkelt när det kommer till kompisrelationer.

– Det är viktigt för oss som kommer nya till Sverige, att träffa någon på det här sättet. För det är lite svårt att bara gå fram till en person och börja prata, säger Parvaneh Hajilou.

Happy Jankell berättar om att hon på tågresan ner till Göteborg kollade på ett klipp på Youtube som hennes vän, Sanaa Nawlo, lagt upp:

– Man blir ju helt förälskad i den här människan! Jag kastade mig direkt på henne, säger Happy Jankell med ett leende på läpparna.

"Sprängfyllt av rädsla"

Efter att ha varit med på filmfestivalen i Göteborg väntar middag för att lära känna varandra mer. Och därefter är en förhoppning att de ska hålla kontakten och fortsätta träffas så ofta de får möjlighet till det.

– Vi lever i ett samhälle som är sprängfyllt av rädsla på olika sätt, och jag tror att det är väldigt viktigt att vi alla ser till att skapa de här mötena på olika sätt, och det här är en bra början, säger Lina Mannheimer.

"Min nya vän" är ett samarbete mellan SJ, Individuell Människohjälp och Internationella Bekantskaper.