Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fastnade Hanna, 22, i ätstörningarna: ”Ångest”

För att hjälpa andra har Hanna Hartvig valt att berätta öppet om sin psykiska ohälsa.Foto: Privat / Privat

I sju långa år har Hanna Hartvig, 22, levt med ätstörningar, svår ångest och självskadebeteende. De mörka tankarna är kvar, men för att rädda sig själv och andra har hon valt att inte hålla dem för sig själv. 

Bland annat berättar hon öppet om sina problem i podden ”Vi lyfter”.

– Ju fler som pratar om det, desto färre känner sig ensamma, säger Hanna, som nyligen blivit inskriven vid ätstörningskliniken i Göteborg. 

Allt bottnar i dålig självkänsla, berättar Hanna Hartvig. Hon hade precis börjat gymnasiet och trivdes inte med sig själv.

– Jag ville ändra på mig själv och gjorde som många andra, jag började gå ner i vikt, berättar Hanna, som tidigare intervjuats av Barometern.

Hon möttes av hejarop från omgivningen, hon hade blivit så fin och smal. Hanna kände att hon hade hittat något hon var duktig på och bestämde sig för att bli ännu bättre.

Med tiden förbyttes hejaropen mot oro, men den slog Hanna ifrån sig. 

– När någon frågade hur jag mådde svarade jag bara att det var bra. Om de inte slutade blev jag arg.

Hannas fixering vid sin vikt började i gymnasiet.Foto: Privat / Privat

Bristen på mat i kombination med det låga näringsintaget påverkade inte bara hennes vikt. Hon hade ingen ork till sociala aktiviteter och isolerade sig allt mer.

Anorexian gav med sig, men ersattes i stället med bulimi. Och den är alltjämt en ovälkommen följeslagare i Hannas liv.

Har startat podcast

Hanna har länge varit öppen med sitt mående inför vänner och familj, och för ett drygt halvår sedan startade hon podcasten ”Vi lyfter” tillsammans med Marielle Jarlinius. I podden pratar de bland annat om egna erfarenheter av psykisk ohälsa.  

– Egentligen förstår jag inte att jag vågar, men jag vill försöka stötta andra som är i samma situation. Ju fler som pratar om det, desto färre känner sig ensamma, säger Hanna, och fortsätter:

– Det viktigaste är att prata med folk, även om jag vet hur svårt det kan vara. Men man måste erkänna för sig själv att man inte mår bra och att man behöver hjälp. Det är inte ett nederlag. Sträck ut en hand, för någon kommer alltid att ta den. 

Hanna har startat podden ”Vi lyfter” tillsammans med Marielle Jarlinius.Foto: Privat / Privat

Själv har Hanna nyligen påbörjat en behandling på Sahlgrenskas ätstörningsklinik i Göteborg. Hon är förväntansfull, men också orolig. 

– Det är så blandat. På ett sätt är jag så himla glad och tacksam för att jag får en chans att leva ett friskt liv. Å andra sidan är jag jätterädd för vad som komma skall. Jag tror att jag alltid kommer ha de här tankarna och demonerna, men jag hoppas kunna hitta ett sätt att hantera och ignorera dem.

Här kan du få hjälp:

Sök hjälp så snart som möjligt om du tror att du har en ätstörning.

 

Du som är under 18 år kan kontakta en ungdomsmottagning , elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du en remiss från vårdcentralen.

 

Du som är 18 år eller äldre kan boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning.

 

*Källa: 1177

 

Mer information och hjälp:

 

Ätstörningar på 1177

 

Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar

 

Tjejzonen - Ätstörningszonen

 

Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS)