Jacob Enander fångade drömfisken förra söndagen. Foto: Fredrik Aremyr
Jacob Enander fångade drömfisken förra söndagen. Foto: Fredrik Aremyr

Så fångade Jacob drömfisken

Publicerad

Han var egentligen förkyld och skulle ha legat hemma i stället för att stå i en båt med fiskespöet.

Men frestelsen blev för stor när det var dags för fiskepremiär. Och tur var väl det.

– Man får absolut säga att det är en drömfisk, säger Jacob Enander.

Det var förra söndagen som Jacob Enander, 31, var ute med kompisen Fredrik Aremyr på säsongens första fiskerunda. Då lyckades han med sitt livs fångst, vilket Borås Tidning tidigare berättat.

– Man insåg att den var stor när den låg i håven och man hissade upp den, då förstod man att den var rejäl. Jag var ganska ofokuserad faktiskt, men min kompis hjälpte mig, säger Jacob Enander.

Gammelgädda på kroken

Det rörde sig om en gammelgädda, 12,4 kilo tung och 115 centimeter lång. Och det alltså på årets första fiskedag.

– Det var härligt att vara ute och framför allt att få en sån start.

Jacob Enander övervägde faktiskt att inte följa med ut och fiska just den här söndagen. Han vaknade sjuk och pessimistisk.

Inte anande han att han skulle få chans att fånga sin vita val.

– Jag har aldrig trott på det så lite som den dagen kan jag säga. Jag var förkyld, hade feber och tyckte det var kallt och dimmigt.

Ingen gäddstek

Men efter ett par timmar nappade alltså gammelgäddan och då var det dags att komma i gång. Tillsammans fick Fredrik och Jacob upp mastodontfisken.

Men det blev inget firande med gäddstek.

– Absolut inte. Jag hälsade lite på den och vägde och mätte, och sen släppte jag tillbaks den.

GT tidigare berättat om Monicas otroliga torskfångst. Riktigt så enorm var inte Jacobs fångst, men han kallar det ändå för en "drömfisk": Ingen antipati uppstod heller mellan fiskekompisarna.

Fredrik Aremyr har fått ännu större fångster tidigare.

– Ja, han tyckte jag var värd den. Tolv är ju en magisk gräns, men klart man siktar på att ta en ännu större, säger Jacob Enander.

Tips till fiskare

Gäddsäsongen pågår ett tag. De är som störst fram till leken påbörjas - då vattnet är sjugradigt. Efter det tänker Jacob och Fredrik satsa på abborre.

Och för den som vill fånga sin egen drömfisk har Jacob ett gott råd.

– Åk ut även fast du inte tror på det! Lägg tid, det tar många timmar att få chansen att få en så pass stor fisk.

Både Jacob och Fredrik bloggar om sitt fiskande här!

Dennis Jörnmark Callstam
Dennis Jörnmark Callstam

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER