Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så enkelt råder du
bot på knottplågan

Den berömda knottfällan.
Foto: Privat
Björn Nielsens och hans frus tips blev en viral raket.
Foto: Privat
Så här gör man den så kallade ormmetoden med en klotgrill.

Här har du lösningen på sommarens största bov – knotten.

För ett år sedan uppmärksammades knottmetoden i ett Facebook-inlägg som nu har delats över 26 000 gånger – och metoden är aktuell i sommar igen.

– Det är nu det är som värst med knotten. Vi har köpt tre, fyra små klotgrillar som vi har ställt upp, säger Anna Rosenberg som skrev inlägget.

Hennes man Björn Nielsen fick förra året tips på hur man håller i gång ett långkok - men kom i samma veva på en lösning för att hålla borta knotten som var ett återkommande problem för familjen i sommarstugan i Värmland.

Han kom på ett vinnande koncept - ormmetoden. Metoden tog, bokstavligt talat, kål på knotten, något som GT skrev om förra året.

Ormmetoden går ut på att använda sig av en grill och placera ut briketter i två lager i en ring som inte riktigt sitter i ihop, så grillen håller värmen i flera timmar. Som pricken över i:et smörjde de också in locket på grillen i olja - och resultatet blev chockerande.

Morgonen efter fick de ta en kvast och sopa bort knott från grillens lock.

– Knotten har bekymrat oss i många år. Jag har tidigare sett hur knotten fastnar på grillen av själva restvärmen och när jag fick höra om den här metoden gjorde det verkligen susen, sa Björn Nielsen då.

Efter det lyckade resultatet så delade Björn Nielsens fru Anna Rosenberg med sig av knepet på Facebook - och det blev snabbt en viral raket.

I dag har inlägget delats över 26 000 gånger.

– Det var väldigt många som hörde av sig på Facebook och frågade om själva grillningen och hade praktiska frågor. Jag tror att det skrevs mellan 20 till 30 artiklar om det och det ringde från både Norge och Danmark, vi trodde verkligen inte att det skulle uppmärksammas så här mycket, säger Anna Rosenberg.

Paret håller fortfarande hårt i knottlösningen och att den blir en återkommande lösning även i år är en självklarhet.

Har köpt flera grillar

– Vi har inga nya knep i år. Vi grillade på under sommaren. Vi har tampats så mycket med knott, det här är det bästa sättet som vi har kommit på i alla fall, säger Anna Rosenberg.

Paret har naturligtvis förberett sig inför även den här sommarens knottdilemma:

– Vi kommer att fortsätta grilla. Vi har köpt tre, fyra små klotgrillar som vi har ställt upp. Det är nu det är som värst med knotten, säger hon.

SÅ BLIR DU AV MED KNOTTEN

1. Gör en ring med briketter i grillen, två rader och ett lager ovanpå. Låt det vara en glipa och tänd på i ena änden (då tänder de varandra sakta och grillen håller sig varm hela natten). Se bild 2 eller läs mer om snake/orm-metoden.

2. Stäng spjället på ovansidan och ha spjället på undersidan lite öppet.

3. Olja in locket med matolja.

4. Lägg på locket och låt knotten komma!

Bästa resultat får man på natten om det inte regnar eller blåser.