Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bygger du din alldeles egna borg

Medeltidsborgen och Locks rike invigs under lördagen.
Foto: Privat
Jan-Erik Axelsson när han tog det första spadtaget för fyra år sedan.
Foto: Privat
Jan-Erik Axelsson är väldigt nöjd med det färdiga resultatet - även om han tvivlat under vägen.
Foto: Privat

En livslång dröm som nu uppfyllts – det är verkligheten för familjen Axelsson i Ytterby som byggt en medeltidsborg.

– Man har bollats med ångest många gånger genom åren. Jag har tänkt, vad har jag gett mig in på, men det har blivit bättre än vad vi tänkt oss, säger Jan-Erik Axelsson.

Imorgon flyttar familjen in i Locks rike – fyra år efter det första spadtaget.

Under lördagen invigs Locks rike i Ytterby utanför Kungälv vilket Kungälvs-Posten först uppmärksammade. Medeltidsborgen tog fyra år att bygga och under lördagen flyttar familjen Axelsson in.

– Vi har inte gjort det av någon annan anledning än att det är roligt. Det är att förverkliga en dröm om att göra något som är extremt och vi lyckades, säger Jan-Erik Axelsson.

Intresse för borgar och kyrkor

Jan-Erik Axelsson berättar om ett intresse som han och hans fru har för gamla borgar och kyrkor.

– Vi tycker om sådana här byggnader, jag och min fru Anne-Marie. Eftersom vi gillar den här stilen har vi kollat på borgar i Skottland. Exempelvis har vi byggt på en bergsklack som borgar låg på förr, säger han.

Familjen har försökt att bygga borgen så nära forna tider som möjligt och tänkt på det mesta när det gäller inredningen. För att förstärka känslan inomhus har man använt tegel från 1850, gamla tapeter och en toalett som är nästan helt i sten.

– I riddarsalen har vi stockar i taket och åtta meter i takhöjd. Vi har en loftgång som man går in i rummen ifrån andra vårningen. Det är den gamla karaktären i huset, säger Jan-Erik Axelsson.

Har tvivlat

Även om Jan-Erik Axelsson nu är väldigt nöjd med det färdiga resultatet och tyckt att det varit ett väldigt roligt projekt har han tvivlat.

– Man har bollats med ångest många gånger genom åren. Jag har tänkt, vad har jag gett mig in på, men det har blivit bättre än vad vi hade tänkt oss, säger Jan-Erik Axelsson.

Namnet Locks rike kommer från Jan-Erik Axelssons farfarsfar som hette Lock och var knekt, alltså en gammal soldat, i mitten av 1800-talet.

– Knektar fick korta namn och han fick Lock, berättar han.

År 1880 köpte Jan-Eriks förfader en gård i Rollsbo som han sedan delade till två till sina barn. När granngården blev till salu köpte hans farfar den och då bodde tre syskon på rad.

– Nu har vi återskapat det som en gång var på Locks ägor, säger Jan-Erik Axelsson.

Under lördagen firas öppnandet av Locks rike med ett riktigt riddarslag, bland annat kommer Älvsborgs Karoliner med soldater och hästar.

Jan-Erik tipsar: Såhär bygger du din egen borg

1. Ha himla roligt under tiden - det är ett jätteprojekt

2. Arkitekten är A och O. Om man känner att man ska bygga en borg är den bästa förutsättningen att ha en arkitekt som har det rätta tankesättet, annars får man ett hus med ett torn på.

3. Tornhus finns att köpa och de kan ju vara fina men det blir ingen borgkänsla då.

4. Materialet. Du måste ha mycket jordfärger mycket sten och tjocka material. Dimensionerna ska vara kraftiga, för det hade de på den tiden. Ett exempel är att en normalbräda är en trekvartstum och nu ska en bräda vara en tvåtumsbräda. Upp i dimension alltså.