Så bra har Gyllene Tider varit under avskedsturnén

Per Gessle och hans Gyllene Tider är ute på sin stora avskedsturné i Sverige och Norge.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT NYHETSBYRÅN
På premiärspelningen på Brottet i Halmstad möttes Gyllene Tider av glada fans.
Foto: JONAS LINDSTEDT/ TT NYHETSBYRÅN
Gyllene Tider kommer till Ullevi i Göteborg på lördagskvällen.
Foto: PJ LEO/STELLA PICTURES

På sin avskedsturné reser Gyllene Tider land och rike runt för att ta farväl av fansen.

På lördagskvällen är det Göteborg som är staden och Ullevi som är spelplatsen för det så folkkära bandet.

Så här har det låtit efter deras spelningar hittills.

4 juli och 5 juli – Brottet, Halmstad

GT/Expressens betyg:

Recensenten Anders Dahlbom i GT/Expressen om premiärkonserten: 

”Halmstad-flaggan i entrén till Brottet står som en strut. Björkarna runt scen vajar betänkligt runt scenen.  Det är helt enkelt i ett klassiskt skitväder som Gyllene Tider inleder sin avskedsturné. Inte för att det stoppar Halmstads stoltheter på hemmaplan. 

Kvintetten går på till ”Pink Panther Theme” (!) och visar sedan under en timme och fyrtio minuter att vädrets makter inte stoppar ett av landets största popband genom tiderna. Att det har gått sex år sedan kvintetten senast spelat ihop för publik märks knappt när GT prickar av låtar som sitter inte bara i bandets utan i större delen av den svenska befolkningens dna”.

Gyllene Tider inledde turnén på hemmaplan i Halmstad.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT NYHETSBYRÅN

6 juli – Mölleplatsen, Malmö

Recensenten Hannes Grönberg i Sydsvenskan:

”En del av hitsen blir stela och stabbiga när de kastas ut inför en jättepublik i den kalla och blåsiga julikvällen, och låtar som ”Gå & fiska!” och ”Sommartider” är så sönderslitna att allt bandet gör med dem på scen saknar betydelse.

Men det finns också låtar som lyckas överleva sin status som gammal skåpmat och komma ut levande på andra sidan. ”När vi två blir en” är så välbekant att publiken hade kunnat sjunga samtliga instrumentpartier utan att bandet spelade en ton. Ändå låter den som musik på riktigt, en pophit så lättviktig att år av nostalgisk barlast inte har lyckats tynga ner den.”


10 juli – Sofiero Slott, Helsingborg

Ur Helsingborgs Dagblads artikel:

Gyllene Tider firar 40 år med stor avskedsturné – och igår kväll var det dags för Halmstadbandet att ta farväl av ett fullsatt Sofiero. Över 8 000 fans hade tagit sig till slottsparken för att fira av bandet. Och jublet steg när gruppen drog igång med 'Skicka ett vykort älskling'.


12 juli – Boulognerskogen, Skövde

Ur Skövde Nyheters artikel:

Den nu 60-årige Per Gessle och hans Gyllene Tider har skapat hits som ekar genom generationer. I Boulognerskogen på fredagskvällen fanns allt från småbarn till pensionärer på plats för att se bandet spela i Skövde för sista gången.

— Vi är stora fans, born and raised. Vi har varit på en konsert tidigare, för en väldig massa år sen, säger Cecilia Tibblin, född -91, alltså 11 år efter att Gyllene Tider spelade i Hjo 1980.


13 juli – Stångebrofältet, Linköping

Östgöta Correspondentens betyg: Fem stjärnor

Recensenten Christina Öberg i Östgöta Correspondenten:

”Genom åren har Per Gessle blivit alltmer central, något som inte minst märks i hur publiken skanderar hans namn, men också givetvis i hur han utstrålar och hanterar fyrtio års scenvana. Men charmen sitter i helheten, i att trummisen Micke Syd fått en ny egen låt, i Fritzons studsiga, numera skäggprydda stil bakom orglarna, MPs Schaffer-liknande utstrålning och Herrlin som plockat fram 80-talets slipsbredd men fortfarande ser ut att kunna ta hem titeln som Sveriges snyggaste man.”

Inför en entusiastisk publik spelade Gyllene Tider på Stångebrofältet i Linköping.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT NYHETSBYRÅN

15 juli – Botaniska Trädgården, Uppsala

Recensenten Simon Cop i Upsala Nya Tidning:

”Så hur tar man farväl efter 40 trogna år? Man kunde ha stannat vid den evigt pånyttfödande ”Sommartider”, men väljer att runda av mer eftertänksamt med ”När alla vännerna gått hem”. Plötsligt inser man varför Gyllene Tider inte bränt krutet tidigare under kvällen - vemodet och sorgsenheten i detta farväl tar hårt på själen.


17 juli – Pinneviken, Lysekil

Ur Bohusläningens artikel:

”Strax före nio sätts bollen i rullning. Per Gessle drar ett rivigt ackord och arenan jublar. Introlåten blir Skicka ett vykort, älskling, men det är först under andra numret som stämningen på Gullmarsvallen tar fart på riktigt. Nostalgiska Juni, juli, augusti bjuder på genomsvetsade bryggor och sommarfeeling. Det är nu det märks att killarna spelat ihop i 40 år, varenda ton sitter som en smäck. 

Per Gessle själv såg det som ett hedersuppdrag att få underhålla Bohuslän igen. Han minns tillbaka på tidigare konserter på Gullmarsvallen med glädje. 

– Alla konserter här har varit full pott för oss. Västkusten är lika med bästkusten, eller hur?”


19 juli – Brunnsparken, Ronneby

Konserten uppskjuten till 6 augusti.


20 juli – Fredriksskans, Kalmar

Konserten uppskjuten till 5 augusti.


24 juli – Piteå, Pite Havsbad

Norrans betyg: Fyra

Norrbotten Medias recensent Emma Isberg i Norran:

”När Gyllene Tider äntrar scenen gör de det till tonerna av ”The Pink Panther” och de har väl aldrig varit mer passande för en scen. En Piteåkväll i juli när temperaturen legat på stadiga 25 grader under hela dagen, och vatten är precis sådär glittrande som man tror att havet är när man sitter och drömmer om juni, juli och augusti under mörka november. Ja, då dyker Gyllene Tider upp på Pite Havsbad som ett litet sommarpaket.”


26 juli – Dalhalla, Rättvik

Dalarnas Tidning betyg: Tre

Recensenten Olle Ekman i Dalarnas Tidning:

”Om detta är det sista vi hör från från ”GT” så är det självklart ett värdigt avslut. Men för att betyget ska bli högt måste något sticka ut på ett eller annat sätt. Att Gessle är en fenomenal låtskrivare gör inte konserten mer intressant att beskåda och en lång rad floskler mellan låtarna ger ett för rutinmässigt intryck för att imponera.”


27 juli – Stockholms stadion, Stockholm

GT/Expressens betyg:

Recensenten Anders Dahlbom i GT/Expressen:

”Efter premiären skrev jag att det räcker nu, men inte för att popbandet inte håller. Och självklart inte för att intresse saknas. Mer att de själva sagt att de vill sluta på topp. 

Efter en magisk sensommarkväll med ett av landets största popband genom tiderna som övertygar finns ingen anledning att tycka annorlunda.”

Det var fullt ös när Gyllene Tider framträdde på Stockholms stadion.
Foto: MAGNUS LILJEGREN/STELLA PICTURES

1 augusti – Mariebergsskogen, Karlstad

Nya Wermlands-Tidningens betyg: Fyra stjärnor

Recensenten Per Wiker i Nya Wermlands-Tidningen:

”Vädret är vackert, publiken lycklig och Gyllene Tider bjuder på en sprakande show med höjdpunkter som en stenhård (Dansar inte lika bra som) Sjömän, en smäktande Flickan i en Cole Porter-sång och en euforisk Gå & fiska!. Gyllene Tider låter så bra att jag står och lyxfantiserar om vad de skulle kunna göra med låtar som Revolver upp och Sista gången jag såg Annie. Bara en sån sak.”