Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir Gothia Towers fjärde torn: ”Ett nytt landmärke”

Så här kommer Gothia Towers fjärde torn att se ut.Foto: Tham & Videgård Arkitekter
Göteborgs stadsbild kommer förändras när ett fjärde torn byggs till.Foto: ROBIN ARON

Så här kommer Gothia Towers fjärde torn att se ut.

Om sex-sju år kommer det ståta mitt i Göteborg.

– Ett nytt landmärke i staden, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska mässan.

Tre ska bli fyra när det ska bli ett fjärde torn vid Svenska mässan i centrala Göteborg, precis vid Liseberg, Korsvägen och Västlänken-bygget.

Tanken är att det ska stå klart 2025-2026 och det är ingen liten byggnad som ska uppföras, utan det handlar om ett torn med 400 hotellrum, mötesytor, restauranger, kontor och en terrass med plats för 1 200 gäster.

En arkitekttävling utlystes och nu står det klart att det är Tham & Videgårds bidrag som blir det vinnande.

I motiveringen står bland annat:

”Förslaget har fångat Svenska Mässans själ och kärlek till Göteborg som festlig mötesplats. Bedömningsgruppen delar Tham & Videgårds stadsbyggnadsanalys som beskriver mötet mellan staden och tornet i en skala som stämmer med Göteborg”.

Svenska mässans fjärde torn.Foto: Tham & Videgård Arkitekter
Så här kommer Svenska mässans nya entré att se ut.Foto: Tham & Videgård Arkitekter.

Hård konkurrens

Roger Holtback, styrelseordförande på Svenska Mässan Stiftelse, förklarar i ett pressmeddelande att det var hård konkurrens om segern.

– Det har varit en mycket omfattande och gedigen urvals- och bedömningsprocess med fyra verkligt högklassiga tävlingsbidrag i finalomgången, säger han.

Svenska mässans vd och koncernchef säger att deras mål är att bli ”Europas mest attraktiva mötesplats” och ett fjärde torn, som kommer kallas ”+One” är en del i det ledet. I det nya tornet, som blir upp emot 40 våningar högt, kommer även Svenska mässans huvudentré att ligga.

Detaljplanearbetet som beräknas börja under nästa år.

– Vinnaren har presenterat ett magnifikt torn, påtagligt högre än befintliga Gothia Towers, och ett nytt landmärke i staden, säger Svenska mässans vd och koncernchef Carin Kindbom i pressmeddelandet.

Hon utvecklar senare:

– Det här är jätteviktigt för vår fortsatta tillväxt. Det är en global marknad och då behöver vi fortsätta utvecklas. Vi hade en tydlig ambition att det skulle bli så här högt, och ett fristående torn som inte liknar de andra. Det här förslaget har tilltalat oss på många sätt, både utifrån det att det är elegant och genomarbetat och att det fångat vår skäl och DNA.