Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir du en äkta popcorn-mästare

Popcornexperten Bruno Lindberg i färd med att poppa spanska mushroompopcorn.
Foto: Mirjana Lindberg
På popcornkursen som han arrangerar får man lära sig flera olika popcornrecept.
Foto: Andreas Pegelow/Wepopop
"Popcorn har en så neutral grundsmak att de passar att göras både salta, söta, sura och starka", säger Bruno Lindberg.
Foto: Andreas Pegelow/Wepopop

Brukar du bränna dina popcorn? Blir de ojämnt poppade? Alldeles för oljiga?

Inga problem – än är det inte för sent att bli en poppningsmästare.

– Många bränner sina popcorn, men det går att undvika – det gäller bara att veta hur, säger popcornexperten Bruno Lindberg, som arrangerar en kurs i poppandets ädla konst.

Popcornhistoria, popcornets kemi och de tre vanligaste misstagen – det är några av ingredienserna i Bruno Lindbergs popcornkurs.

– Jag älskar popcorn och har hållit på med poppning ända sedan jag var liten. Jag nördade ner mig och började läsa på mer och mer, säger Bruno, som är civilingenjör i livsmedelskemi från Chalmers.

Han har testat sig fram med olika metoder, olika kastruller och olika popcornkärnor för att se hur resultatet påverkades. Genom åren har han tagit fram en metod för att lyckas med sitt popcornpoppande.

"Vanliga misstag"

– Om man bara lär sig rätt teknik så är det väldigt enkelt att poppa popcorn i kastrull, säger Bruno.

Han fortsätter:

– Det finns några vanliga misstag som människor begår. När man lämnar kursen så kommer man att känna sig trygg med att ställa sig och poppa popcorn. Man kommer också ha självförtroende nog att testa olika recept – både salt, sött och surt.

Driver popcornföretag

I dag driver Bruno han popcornföretaget Wepopop i Göteborg – och han sprider råvarans gospel så mycket han bara kan.

– Det är en sådan naturlig råvara. Det är ju bara majs som man har torkat. Med rätt temperatur och fuktighet så håller popcornkärnorna hur länge som helst, man har faktiskt hittat popcorn som varit över 1 000 år gamla som har gått att poppa.

Han fortsätter:

– Sen är det ju fascinerande att en så hård kärna som man nästa kan ha sönder tänderna på kan förvandlas till någonting så fluffigt och härligt som popcorn.

Alltid godare

För en sådan inbiten popcornkonnässör så kan man tänka sig att ordet "micropop" hamnar i listan över fula ord – men riktigt så hård är inte Bruno.

– Det går ju inte att förneka att micropopcorn kan vara väldigt smidigt, men det bli ju alltid mycket godare att poppa i kastrull.

Bruno Lindbergs popcornkurs hålls på Medborgarskolan i Göteborg den 7 april.

Expertens metod: Så lyckas du med dina popcorn

• Fall inte på materialet – använd en kastrull med tjock botten som ger en jämn värmespridning. En tunn botten kan leda till värmefläckar, vilket i sin tur kan orsaka ojämn poppning.

• Att vrida på högsta temperatur på plattan är ett vanligt misstag. 80 procent av maxeffekten brukar vara lagom.

• Lägg olja i kastrullen – och sedan fem stycken popcornkärnor.

• Vänta tills samtliga fem popcorn har poppat – då vet man att temperaturen är lagom. Häll då på resten av popcornkärnorna.

• Vad som följer är ett intensivt poppande, vilket resulterar i att man inte behöver vänta på att vissa av kärnorna ska poppas. Det är ofta det som leder till att man bränner sina popcorn.