Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev Petter och Gunhilds sagolika liv tillsammans

Paret och Gunhild Stordalen separerar: ”Gunhild är mitt livs kärlek”
Petter och Gunhild Stordalen har valt att separera.
Foto: PONTUS HÖÖK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Paret har varit tillsammans sedan 2006.
Foto: OLLE SPORRONG
Gunhild Stordalen tillsammans med prinsessan Victoria vid EAT forum konventionen i Stockholm i år.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Hotellkungen och miljöaktivisten fick nio år som gifta, men 14 år tillsammans.

Miljardärsparet Petter Stordalen, 56, och Gunhild Stordalen, 40, separerar men deras gemensamma liv var ett offentligt, överdådigt liv med svarta kanter.

Bakom sig lämnar de åren då de klättrat till näringslivets topp, minglat bland kändiseliten och kämpat mot sjukdomens grepp.

– Gunhild är mitt livs kärlek, säger Petter Stordalen.

I norska medier har deras kärlek blivit något av en mytologisk historia.

Det är berättelsen om hotellmagnaten Petter Stordalen, och hans hustru – läkaren, filantropen och miljöaktivisten, Gunhild Stordalen.

Tillsammans har de fångats i rampljuset vid åtskilliga evenemang bland såväl kungligheter som kändisar. Som ett av Norges rikaste och mest sociala par har de ofta varit festernas fokus.

Men nu har sagan fått sitt slut. I ett gemensamt uttalande på söndagen meddelade paret sin separation.

– Vi har stått sida vid sida i stora upp- och nedgångar, vilket innebär att vi alltid kommer att ha en unik relation. Men vi har båda jobbprojekt som har gjort att vi tittar mindre på varandra. Tillsammans har vi kommit fram till att vi vill ha tid att göra det vi brinner för var för sig. Vi är fortfarande bästa vänner och stöder varandra, säger Gunhild Stordalen i uttalandet.

Varit gifta i nio år

Petter och Gunhild Stordalen träffades redan 2004. Då bodde de i princip grannar i Oslo, och sågs av slump på en fest.

Den blixtförälskade Petter Stordalen var snabb på att fråga om en dejt. Men den dåvarande läkarstudenten tillika modellen var svår att rubba. 

Det här är Petter Stordalen

NAMN: Petter Anker Stordalen. 

ÅLDER: 56.

YRKE: Ägare av Nordic Choice-kedjan som har nära 200 hotell i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen och Lettland. Ägare av reseföretaget Ving. Ägare av förlaget Strawberry Publishing. Miljöaktivist.

BOR: Slottsliknande villa med sjötomt på Bygdøy utanför Oslo, sommarhus i Kristiansand.

FAMILJ: Ex-hustrun Gunhild Stordalen. Barnen Emilie, Henrik, och Jakob (med exhustrun Ingrid F. Stordalen). Hunden Öbbe.

FÖDD OCH UPPVUXEN:  I Porsgrunn i Norge med en bror och två systrar.

I sin självbiografi ”Den stora bilden” som kom i fjol beskrev Gunhild Stodalen sin inledande skepticism inför den nyskilde miljardären. Därtill hade hon redan en kärlek.

För Petter Stordalen blev kampen om Gunhild en av hans livs mest utmanande förhandlingar. Två år skulle gå innan hon sa ja till den där dejten – och inte ens då kunde han slappna av.

– Hon var stenhård. Inte bara det att det tog två år att få en dejt, men premisserna hon satte upp för hur ett förhållande skulle vara i hennes värld. Alltså, hon var lika tuff som de tuffaste fackföreningsledarna, har Petter Stordalen berättat i en intervju med Expressens Karin Sörbring.

Petter och Gunhild Stordalen vid invigningen av Clarion Hotel Post 2012.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Men utmaningen satte inte käppar i hjulet för den spirande kärleken. Bara två år senare, 2010, bjöd paret in till ett 40-miljonersbröllop i Marocko.

Bara två veckor tidigare hade Gunhild disputerat. Sedan bar det av till den afrikanska kusten, dit gästerna flögs in med specialchartrade flygplan, rapporterade Verdens Gang då.

Vigselförrättare var den irländska världsartisten Bob Geldof, som delar parets filantropiska engagemang. 

Nytt liv i villa för 100 miljoner

För Gunhild Stordalen innebar giftermålet samtidigt mer än kärlek. Det öppnade dörren till ett nytt liv.

Paret Stordalen flyttade in i Pausvillaen på halvön Bygdøy i Oslofjorden, som värderats till drygt 106 miljoner svenska kronor.

Pausvillaen på halvön Bygdøy i Oslofjorden.

Med en yta på cirka 1200 kvadratmeter och fyra meters takhöjd fanns det gott om plats för makarna, som inte har några barn tillsammans.

På stranden nedanför villan har paret kunnat avnjuta egenfångade blåmusslor. Under vintermånaderna har de sedan kunnat hänge sig åt vintersporter vid sin exklusiva fjällstuga: trevåningshuset ”The Villa” i Åre, på 700 kvadratmeter.

Det här är Gunhild Stordalen

NAMN: Gunhild Anker Stordalen.

ÅLDER: 40.

YRKE: Läkare, medicine doktor, miljöaktivist och grundare av och ordförande för EAT och Stordalen Foundation. 

BOR: I Oslo.

FAMILJ: Ex-maken Petter Stordalen, Petters barn och hunden Öbbe.

FÖDD OCH UPPVUXEN: På ett småbruk med frigående höns, kaniner, hästar och hundar i Muggerud utanför Kongsberg med två yngre syskon, Marit och Dag.

Relationen gav också Gunhild Stordalen en större chans att nå sitt hjärtemål: att förändra världen. 

”Vi miste det som vi hade i början”

Se Niklas Svenssons intervju med Stordalen från förra veckan.

Med maken vid sin sida kunde hon hänge sig åt sitt engagemang för kvinnors hälsa, djurs rättigheter och miljön, genom stiftelsen EAT Foundation.

Petter Stordalens storslagna temafester som hölls årligen i Oslo 16 maj – dagen innan Norges nationaldag – gjorde det också lättare att knyta viktiga kontakter. Bland de specialinbjudna gästerna fanns en samling av artister, idrottsstjärnor, tv-profiler och affärsmänniskor.

På vimmelbilder och i intervjuer tycktes paret vara när till perfekta. Men sedan stannade livet upp.

Året var 2014 när Gunhild fick sitt sjukdomsbesked.

Lider av svåra sjukdomen

Den autoimmuna sjukdomen, systemisk skleros, förvandlar kroppen till sin egen fiende. Den angriper huden och de inre organen. 

Från läkarna fick Gunhild Stordalen ett halvår kvar att leva i värsta scenario. 

Det ledde maken Petter till att sätta yrkeslivet på paus. I stället följde han med hustrun på behandling i Nederländerna.

– Jag skulle ge allt i världen för att Gunhild hade sluppit bli sjuk, men trots att tiden i Amsterdam var påfrestande så vill jag inte vara utan den. Det var en massa bra saker som hände där också. Trots att saker kan vara svåra så kan de medföra positiva erfarenheter som man lär sig mycket av, har Petter Stordalen tidigare berättat för Expressen.

Petter och Gunhild Stordalen i en kyss år 2017.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera gånger därefter har Gunhild bekämpat sjukdomens grepp. I det syftet har hon genomgått två stamcellsbehandlingar, varav den andra efter ett återfall 2016.

Men den senaste kampen kom i juni i år. Då blev Gunhild sjukskriven i samband med en svår infektion.

– Vändningen skedde i slutet av juli. Då var vi på sjukhus i Amsterdam och resultaten av behandlingen var då mycket mycket bra, sa Gunhild Stordalen till Expressen i september.

Även maken var positiv till förbättringen efter den tuffa sommaren.

– Vi har varit igenom en lång resa tillsammans. Då måste man bara se framåt och så löser man en sak i taget. Gunhild är en mycket tuff tjej och hon sa bara: ”Nu måste vi igenom det här”. Och nu är hon igenom det. Hon är så frisk som jag inte sett henne på många år.

Petter Stordalen: ”Mitt livs kärlek”

När paret medverkade i SVT:s ”Skavlan” i fjol berättade Gunhild att hon gav Petter möjligheten att skilja sig innan hon blev för sjuk. Då resonerade hon att hon inte ville vara en belastning för sin man. 

Men när beskedet om skilsmässan nu kommit har paret gjort det tydligt att de kommer att fortsätta stötta varandra.

– Gunhild är mitt livs kärlek, och detta förändrar inte mitt engagemang för henne. Vi kommer fortsätta stödja varandra också i framtiden, säger Petter Stordalen i uttalandet.