Han mördade lärarinnan – beskrivs som dubbelnatur

Av omgivningen beskrivs han som framåt, trevlig, intelligent och kvicktänkt – men med en mörk och hotfull sida.

Nu står den unge mannen åtalad för att ha mördat sin 50 år äldre lärarinna. 

En kvinna som han kallade för ”mormor” men som han också hade ett sexuellt förhållande med – och som han erkänt att han strypt.

Den mordmisstänkte ynglingen, som är i 20-årsåldern, stack ut bland de ensamkommande ungdomarna i Kil. Det vittnar såväl anställda på HVB-hem i kommunen som personer i den mördade kvinnans närhet om.

I polisförhör beskrivs han som högpresterande, nyfiken och vetgirig. 

”Han sa att nu får ni bara prata svenska med mig, jag ska lära mig svenska”, berättar en person. 

Språket lärde han sig fort och i en ideell förening, som jobbar med integrationsfrågor i Kil, betraktades mannen som den som hade bäst förutsättningar att lyckas med att integrera sig i det svenska samhället. Det berättar en av volontärerna för polisen.

Han var ”väldigt hjälpsam, väldigt go, kramig, mysig och det var bara positivt runtomkring honom”.

Men det är inte hela bilden. 

Sydde liksvepning

I förhören framkommer det också att mannen i perioder mådde mycket dåligt psykiskt. Det beskrivs hur han gick in och ut ur djupa depressioner, och hur hans tillstånd försämrades när han fick avslag på sin asylansökan. 

Mannens mentala tillstånd gick ut över hans skolarbete, och stundtals också över hans omgivning.

En kvinna beskriver en obehaglig händelse för polisen, när mannen var i färd med att sy något. Kvinnan frågade vad och ska ha fått till svar: ”En liksvepning till dig”.

Ytterligare en kvinna berättar för polisen om en hotfull situation tillsammans med mannen, bara några dagar innan mordet. De båda befann sig ensamma i ett kök när mannen, som kvinnan beskriver det, plötsligt omfamnade henne. Han låste fast hennes armar och släppte inte taget förrän hon av en ingivelse strök honom över kinden.

Till polisen säger hon att hon i efterhand tror att den, smekningen, blev hennes räddning.

Den 27 juni mördades en kvinna i 70-årsåldern i sitt hem i värmländska Kil.
Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA

Kallade kvinnan för ”mormor”

Den mördade kvinnan beskrivs av närstående som vänlig, och hon ”engagerade sig hårt i de ensamkommande pojkarnas sak”.

En person säger i polisförhör att kvinnan kände ”helhjärtat” för dem och att flera av dem fått bo hos kvinnan i perioder. Däribland den misstänkte gärningsmannen, som i likhet med de andra ungdomarna refererade till henne som ”mormor”.

Men trots att kvinnan beskrivs som en nära vän till eleven – som hjälpte till med skjuts, sovplats, läxhjälp och till och med pengar – anade ingen att hon och den unge mannen också hade en sexuell relation.

En relation som inleddes kring midsommar 2018 och som ingen av offrets närstående kände till.

Den misstänkte mördaren berättade för en nära vän att han hade haft sex med den 50 år äldre kvinnan, och att han kände sig utnyttjad och skamsen. Men vännen trodde inte på honom och avfärdade det som fantasier. Det berättar han i polisförhör.

Den misstänkte mannen i rätten, flankerad av sin advokat.
Foto: DAVID HÅRSETH

Mordoffret: ”Du gör mig lycklig”

I utredningen har polisen tagit del av dagboksutdrag som kvinnan skrev om förhållandet. Där skildras tvivlen hos kvinnan, som flera gånger ifrågasätter sin egen relation med ynglingen.

Ska försöka att inte kontakta XX – avvänjning! Blev tvärtom Jag är INTE KLOK!”, skriver kvinnan den 13 juli förra året i sin dagbok.

Selfie tagen av den misstänkte mördaren, hämtad från polisens förundersökning.
Foto: Privat / Polisen

Efter ett sju månader långt uppehåll – mellan oktober 2018 och maj 2019 – återupptas relationen och kvällen den 27 juni har de återigen umgänge. 

– Vi kramades och pussades sen sa vi några meningar och då blev jag rädd och gjorde så här, jag tog hennes huvud och sedan så vred jag bara och sedan så ströp jag, berättar mannen i förhör.

Enligt hans advokat kan mannen inte förklara våldet, men han har erkänt handlingen och kontaktade själv polisen.

Två dagar tidigare hade den 50 år äldre kvinnan sms:at honom: ”Du gör mig lycklig”.