Anette Nelhage är djursjukvårdare och kostrådgivare för hund och katt på Göteborgs djurklinik. Foto: Göteborgs djurklinikAnette Nelhage är djursjukvårdare och kostrådgivare för hund och katt på Göteborgs djurklinik. Foto: Göteborgs djurklinik
Anette Nelhage är djursjukvårdare och kostrådgivare för hund och katt på Göteborgs djurklinik. Foto: Göteborgs djurklinik
Tjocka katter blir loja och kan drabbas av flera allvarliga sjukdomar. Foto: ShutterstockTjocka katter blir loja och kan drabbas av flera allvarliga sjukdomar. Foto: Shutterstock
Tjocka katter blir loja och kan drabbas av flera allvarliga sjukdomar. Foto: Shutterstock

Så bantar du din feta katt

Publicerad

Var försiktig med godsakerna till din katt. 

Risken är stor att den blir farligt tjock.

– Övervikt bland katter är ett vanligt problem. Det kan orsaka diabetes och andra sjukdomar, säger Anette Nelhage, djursjukvårdare och kostrådgivare för hund och katt.

Du vill din katt så väl. En liten godsak kan väl inte skada som omväxling till det tråkiga torrfodret?

Anette Nelhage, djursjukvårdare och kostrådgivare för hund och katt på Göteborgs djurklinik, säger att omkring 40 procent av alla innekatter lider av övervikt.

– Och problemet ökar hela tiden, konstaterar hon.

 

LÄS MER: Världens fetaste katt 

 

Anette Nelhage förklarar att även den minsta mumsbit av leverpastej kan vara för mycket för en liten kattkropp.

"Som fyra kanelbullar"

– En bit på 30 gram är som om vi människor skulle äta fyra kanelbullar. En enda räka är som en halv kanelbulle, säger hon.

Tjock katt i vårgräset.

För mycket mat och för lite motion är det som leder till kattens övervikt, precis vad som gäller för människor. Det räcker alltså inte att klappa och kela med sin innekatt. Den behöver röra på sig också. 

 

LÄS MER: Katten Bamse räddade kompisen 

 

– En överviktig katt kan få diabetes. Det sätter sig också på lederna och drabbar även hjärta och lungor. Katten blir loj och den kommer inte åt att putsa sig som katter annars gör varje dag. Det märks ofta på ryggen att pälsen blir torr, fet och mjällig. Den blir gärna tovig också, säger Anette Nelhage.

Så hjälper du din tjocka katt

Anette Nelhage, bland annat kostrådgivare för katt och hund vid Göteborgs djurklinik, tipsar om hur du får bukt med din katts övervikt.

• En vanlig huskatt ska väga mellan 3,5 och 4 kilo. Det är bra att väga katten om du inte själv kan uppskatta vikten. Du ska kunna känna revbenen när du stryker över dem lätt med fingrarna.

• Ge inte katten mat som inte är avsedd för katter, till exempel leverpastej eller tonfisk. Det är väldigt kaloririkt.

• Det finns speciellt bantningsfoder att köpa hos veterinären som också kan lägga upp ett bantningsprogram.

• Kastrerade katter blir mer matglada och kan behöva speciellt foder. Det finns både torrfoder och blötmat för kastrerade katter som ger ökad mättnadskänsla.

• Ge inte katten extra godsaker.

• Viktigt att tänka på är att inte ge katten mindre mängd av sin vanliga mat och tro att den då bantar. Det blir fel och katten kan bli sjuk. 

• Försök i möjligaste mån att aktivera katten till mer rörelse. Lägg ut torrfoder på olika ställen så att den får leta efter maten. Lägg maten i foderbollar så att katten får kämpa lite. Använd leksaker som kattvippor och små bollar för mer rörelse. Har du möjlighet ta med katten ut, bär iväg den en bit från hemmet och släpp ner den.  Ofta vill den springa hem och får då röra på sig.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER