Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så avlyssnade polisen Bergsjögängets ledare

Det var här, på en gångbana vid Rymdtorget, som gängledarens rival besköts.
Hemma hos mellanbrodern, som tillsammans med en yngre och en äldre broder är ledare i Bergsjögänget, hittades vapen.
OBS! Varning för starkt innehåll i nästa bild.Den yngste av bröderna, som leder Bergsjögänget, ska ha blivit misshandlad av ett tiotal personer som tidigare tillhörde hans gäng. Misshandeln ska ha pågått i flera timmar.
Foto: Polisen
Någon stack in ett vasst föremål i mannens öra under misshandeln.
Edip Samuelsson, advokat till gängledaren som fick sin lägenhet buggad.
Foto: Jan Wiriden
Två vapen låg gömda i en tvättkorg hos den man som åtalas för mordförsök.

BERGSJÖN. För att kunna binda en av Bergsjögängets ledare till ett mordförsök, som en del av det pågående gängkriget i Göteborg, buggades hans lägenhet.

Ett lyckat drag menar åklagaren.

– Jag påstår att det finns ett erkännande, säger Håkan Larsson.

Men gängledarens advokat är kritisk till metoden.

– Att få mikrofoner installerat i sitt hem - jag tror att vilken medborgare som helst skulle känna sig minst sagt kränkt, säger Edip Samuelsson.

På onsdagen lämnades två åtal in som rör konflikten inom det kriminella nätverket Bergsjögänget. Åtalen går ihop med ett tredje och grundar sig i en konflikt inom gänget som ledde till att det splittrades och bildade två nya grupperingar.

Enligt chefsåklagare Jonas Almström leds Bergsjögänget av tre bröder. Det hela började under hösten 2013 när den yngsta av bröderna misshandlades grovt. Tio män i 20-25 årsåldern, som bröt sig ur Bergsjögänget, ska under pistolhot ha tvingat med honom in i en skog. Väl inne i skogen ska misshandeln ha pågått till och från i flera timmar. De åtalade misstänks för att ha slagit och sparkat mannen på huvudet och kroppen. Det ska även ha använts ett tillhygge. Åklagaren skriver att de åtalade under misshandeln har "tryckt in ett vasst föremål i målsägarens öra".

Beväpnade sig med pistol

Mellanbrodern bestämde sig för att hämnas för misshandeln av sin lillebror. Tillsammans med en några år yngre man klädde de sig i mörka kläder och rånarluva. Förutom en kikare, ficklampa och handbojor beväpnade de sig med pistol. De två männen begav sig till en gångväg vid Rymdtorget i Göteborg. När en av de män som åtalats för den grova misshandeln kom förbi sköt de åtta skott mot honom. Ett av skotten träffade i bröstkorgen, men han klarade sig. Nu åtalas de två männen för mordförsök.

För att kunna binda gängledaren till mordförsöket ansökte kammaråklagare Håkan Larsson om att ansöka hos tingsrätten om hemlig rumsavlyssning, HRA.

– De var allvarliga brottsmisstankar som vi hade emot honom som gjorde att vi bestämde oss för det, säger Håkan Larsson.

Buggade lägenheten

Tingsrätten sa ja och man buggade därför gängledarens lägenhet.

– Jag tycker att det gav ganska bra uppgifter. Vi kommer att åberopa en hel del.

Finns det något erkännande?

– Jag påstår att det finns ett erkännande. Det finns ju en berättelse där den misstänkte berättar för en nära anhörig om den här händelsen, säger Håkan Larsson.

I förundersökningen kan man bland annat läsa att gängledaren ska ha sagt: "Vi står bara vid stigen, så vi går, och du vet, jag känner igen gångstilen och så. Och han gör en handrörelse som, och min kompis säger till mig; -Eeey, han laddar vapnet. Då är allt typ på 40 meters avstånd ifrån mig. Det blir att han stannar och försöker springa och då skjuter jag honom."

Gängledarens advokat, Edip Samuelsson, tycker dock inte att man lyckats fånga ett erkännande.

– Absolut inte, säger han och fortsätter.

– Med samma anhörig har han helt och hållet förnekat detta brott.

Edip Samuelsson är dessutom kritisk till att hans klients bostad buggats.

– Att få mikrofoner installerat i sitt hem - jag tror att vilken medborgare som helst skulle känna sig minst sagt kränkt. Skulle det visa sig att han är oskyldig. Vilka signaler ger då tingrätten att bevilja rumsavlyssning?

Uppfyller inte kriterierna

Samuelsson menar att det brott som hans klient åtalats för inte kommer i närheten av kriterierna för hemlig rumsavlyssning.

– Det menar jag är under all kritik. Det ska vara ytterst allvarliga fall så som terroristsammanhang och liknande.

Enligt åklagaren finns det krav på att det ska röra sig om ett brott som har minst fyra år i straffskalan för att få bugga någon. Men Samuelsson är rädd att detta innebär att det kan komma att användas i fel fall.

– Om man har en generell fyraårsgräns så har vi tillexempel synnerligen grov misshandel som börjar på fyra år. Det är ett tecken på att åklagaren vill mjuka upp det här och använda sig mer och mer av HRA och det kan jag inte tänka mig var lagstiftarens intentioner.