Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så är statusen för största Göteborgsevenemangen

Så här är statusen för Göteborgsevenemangen måndagen den 6 april.

Göteborg är en evenemangsstad och i takt med att coronapandemin breder ut sig är läget ovisst för många av sommarens höjdpunkter. 

GT har sammanställt läget på några av de största evenemangen i Göteborgsområdet. 

Hur tänker arrangörerna om framtiden? Vilka har ställt in och vilka ersätter? Har något datum ändrats? 

Så här är läget, måndagen den 6 april, 2020: 

West pride planerades att hållas i början av juni.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

West Pride – STÄLLS IN

3-7 juni 

Förra veckan kom beskedet att West Pride ställer in festivalen i år. Verksamhetschefen Emma Gunterberg Sachs berättade att de arbetat med att ta fram en konsekvensanalys för att se vilka effekter pandemin får för verksamheten. Där konstaterades att det inte skulle gå att hålla festivalen. 

West Pride skulle gått av stapeln om två månader men på grund av den pågående Corona-pandemin blir vi tvungna att ställa in festivalen”, skriver de på sin hemsida. 

Vidare skriver Emma Gunterberg Sachs: 

Nu försöker vi minimera effekterna genom de förändringar vi genomför i organisationen för att stå rustade inför nästa års festival. Vår förhoppning är att även kunna anordna en eller flera aktiviteter till hösten, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef för West Pride”. 

Trots att festivalen blir inställd uppmanar West Pride-organisationen till att flagga med regnbågsflaggor mellan den 25 maj och 7 juni. West Pride hyr själva ut flaggor till ändamålet. 


Status för Göteborgs Kulturkalas är oförändrat för tillfället.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Göteborgs Kulturkalas – OFÖRÄNDRAT

11-16 augusti 

Kalaset är en av Nordens största kulturfestival som lockar över en miljon besökare. Trots att pandemin hotar stadsfestivalen är planeringen i full gång. 

– Som det ser ut just nu så jobbar vi på att kunna förverkliga festivalen. Vi följer så klart utvecklingen och om nu coronapandemin fortsätter och omöjliggör ett genomförande, så får vi ta ett beslut i början på sommaren, säger verksamhetsansvarige Tasso Stafilidis.

I dagsläget är det tio personer som jobbar med festivalen men enligt Stafilidis så är det en stor utmaning. 

– Vi är en kulturfestival med många olika genrer. Det är musik, mat, teater, dans, utländska artister och andra internationella gästspel, och allt det här påverkas. Vi håller just nu på att titta på vad vi behöver göra och hur vi behöver anpassa festivalen, säger han och fortsätter. 

– När den här pandemin har blåst över så är det viktigt att vi som en kommunal kulturfestival finns. Det är ännu viktigare för samhället och Göteborg Stad att arrangera den här typen av mötesplatser och möjligheter. Det här påverkar kulturbranschen väldigt hårt. 


Iron Maiden – i nuläget spelar de, men allt kan förändras.
Foto: KVP/EXPRESSEN /

Summerburst, Maiden och Kiss – OFÖRÄNDRAT

Flera datum i sommar

Live Nation står som arrangörer bakom flera stora konserter på Ullevi i sommar, så som de legendariska rockbanden Kiss och Iron Maiden. 

De står även bakom housefestivalen Summerburst som firar sitt tioårsjubileum. 

Än så länge har de inte ställt i några av sommarens stora evenemang. 

De skriver i ett mejl: 

”Med hänvisning till beslut från regeringen och rekommendation från Folkhälsomyndigheten påverkas flera av våra evenemang. I detta skede ombokar vi evenemang fram till 30 april. Säkerheten för artister, fans och personal är alltid vår högsta prioritet och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen noga.” 

På respektive hemsida går det fortfarande att köpa biljetter till några av evenemangen. Kiss och Iron Maiden har inte skrivit något om att konserterna ska ställas in, på sina hemsidor. Däremot har Maiden fått ställa in en del festivaler i början av året. 

Live Nation är också arrangörer till några av de konserter som är stora dragplåster till sommarscenen på Liseberg, Gwen Stefani och Tom Jones. 


Bokmässan planeras fortfarande för fullt.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Frida Edman.
Foto: Svante Örnberg

Bokmässan – OFÖRÄNDRAT

24-27 september

Så här säger Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg: 

– Vi följer liksom många andra utvecklingen från dag till dag. Det är än så länge långt kvar till hösten och Bokmässan – cirka 6 månader – och vi planerar och arbetar för att genomföra Bokmässan som planerat. Det kommer en vardag och vi konstaterar att Bokmässan, ett år som detta, kanske är viktigare än någonsin, inte minst för att skapa utrymme för samtal och diskussioner om denna mycket speciella tid. 

Hur långt vågar ni planera för? 

– Vi följer ordinarie tidsplan, vi blickar framåt och jobbar på. Programgruppen är i full gång med att sätta programmet som ser ut att bli mycket kraftfullt, trots den speciella tid som vi befinner oss i. Därutöver jobbar vi som vanligt med att placera utställare och planera utställningsyta. Vi är i nära kontakt med förlagen, författare osv. Vi har också gjort några särskilda insatser till följd av Covid-19, bland annat har vi hakat på initiativet #quarantinereading på nätet, där vi har en författare som läser högläsning under vardagar. Vi kommer att lansera fler initiativ under våren som syftar till läsfrämjande insatser.  


Foto: TOMMY HOLL / IBL
Malin Jonson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Gothia Cup – OFÖRÄNDRAT

12-18 juli

Än så länge finns inget besked om att turneringen, som är planerad att spelas mellan den 12-18 juli, ska ställas in.

– Vi behöver inte fatta beslut förrän i början av juni. Så det finns en del tid för att kunna följa utvecklingen och ta beslut därefter, säger Malin Jonson som är kommunikationsansvarig för Gothia cup. 

Situationen i världen har dock lett till att flera lag tvingats ställa in sin medverkan, framför allt lagen som kommer från andra länder.

– Det är ett antal lag som har avbokat sin medverkan, och det handlar framför allt om lag som skulle flyga hit men inte kunnat vänta med att avboka sina resor. Men det finns även vissa länder som har reserestriktioner redan nu som sträcker sig över juli, vilket gör att några lag tvingats avboka.

Kan det bli aktuellt att turneringen genomförs i mindre format än tidigare?

 – Vi planerar för olika scenarion men vi går inte in på dem i detalj i dagsläget. Vi följer utvecklingen och ser vilket av våra scenarion som blir aktuellt till slut, säger Malin Jonson.


Håkan Hellström spelar på Ullevi i juni och augusti.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Håkan Hellström – KAN SKJUTAS UPP

Flera datum i sommar

FKP Scorpio är arrangörer för bland annat Håkan Hellströms konserter på Ullevi i sommar, och Rammstein. På hemsidan kan man se att evenemang under april månad har skjutits upp eller ställts in. 

Bland annat ”We love the 2000's” som skulle hållits på Scandinavium i slutet av april. 

Under måndagen meddelade arrangören att Håkan Hellströms två första spelningar, 12 och 13 juni, antagligen kommer flyttas fram. Man är dock noga med att påpeka att spelningarna inte ställs in. Köpta biljetter kommer gälla även för de nya datumen om spelningarna flyttas fram.


Liseberg planerar att öppna i maj.
Foto: HENRIK JANSSON

Liseberg  – OFÖRÄNDRAT

Uppskjuten premiär till 16 maj

Liseberg har en rad konserter inplanerade i sommar och sköt nyligen fram premiären flera veckor. Preliminär premiärdag skulle ha hållits 25 april.  

– Vi kommer inte att kunna öppna 25 april som planerat, sa Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, till TT i mars. 

Liseberg har satt ett nytt preliminärt öppningsdatum till den 16 maj. Det är dock oklart om man faktiskt kan öppna då.

– Det är ingen tvekan om att det är en krissituation för hela branschen, sa Julia Vasilis till TT. 

Det innebär att konserterna i sommar är planerade som vanligt i nuläget. 


Zara Larsson på förra årets Way out west.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Way out west – OFÖRÄNDRAT

13-15 augusti

The Strokes, Robyn, Khalid och Bon Iver är några av dragplåstren till sensommarens stora musikfestival i Göteborg. 

I nuläget har ingenting om uppskjutningar meddelats.