Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vill se ”halv special” som staty i Göteborg

Korv, bröd och mos. Också kallad en ”halv special”.
Foto: JAN WIRIDEN
Pengarna från Charles Felix Lindbergs donationsfond ligger bland annat bakom Poseidon.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

En korv med bröd och mos. Inte bara en lokal delikatess, utan snart kanske även en staty.

När Göteborg ska investera i nya konstverk föreslår Socialdemokraterna ett snabbmatsmonument, skriver GP.

– Det är ändå en göteborgsk kulinarisk specialitet. Det är en folklig grej som vore kul att lyfta fram, säger Jesper Hallén till GP.

Göteborgsklassikern ”halv special” har anor från 1940-talet. Korvförsäljaren Albert Johansson ska ha skapat rätten för att tillmötesgå två veliga fotbollsspelare som inte kunde bestämma sig för bröd eller mos till korven. 

– Det var häromkring Vågmästareplatsen det ska ha hänt. Sen drev Albert Johanssons son Morgan också ett gatukök som låg här i ganska många år, säger, Jesper Hallén, socialdemokratisk kommunpolitiker, till GP.

Nu kan Göteborgsspecialiteten bli staty, skriver tidningen.

Göteborgs politiker har var tredje år möjlighet att lämna förslag på olika projekt och utsmyckningar för en vackrare stad. Kommunfullmäktige beslutar sedan om vilka projekt som ska finansieras, och pengar plockas från Charles Felix Lindbergs donationsfond för att finansiera konstinstallationerna. 

”En jättestor halv special som man kan sitta på”

Totalt kommer 2 190 000 kronor att tas ut från fonden och det ska räcka till två projekt.

Tolv förslag hade i januari kommit in och socialdemokraternas korvidé var en av dem.

Och det är just utanför Kville saluhall på Vågmästareplatsen som korvstatyn kan bli verklighet.

Jesper Hallén, som till vardags är grafisk formgivare, har flera idéer om hus statyn skulle kunna se ut, även om designen kommer att lämnas åt konstnärerna.

– Det kan ju vara en piedestal med en special på. Kanske med en värmeslinga i så man kan värma sig. Eller en korvvagn. Eller ett sällskap som äter. Eller kanske en jättestor halv special som man kan sitta på. Nej, men man kanske kan utlysa en tävling? Vi har ju väldigt duktiga konstnärer i staden, säger Jesper Hallén till GP.


SE MER: Göteborgskocken: Så fixar du romanriska middagen

Göteborgskocken Pietro Fioriniello lagar risotto med extra mycket "amore"