Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppens skuldberg – jagas av egna kommunen

Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordfröande i Åmål.
Foto: Henrik Jansson

Michael Karlsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Åmål har en skuld hos kronofogden på 769 563 kronor.

S-politikern har struntat i att betala för sin bil, sina tennislektioner och han har inte heller betalat sina vatten- och renhållningsavgifter i sin egen kommun.

– Tar man en kredit och vet att man inte kan betala så är det ju en fråga om det är bedrägeri eller inte, säger Peo Heintz på Heintz Bil i Åmål.

Michael Karlsson ansvarade också för rekryteringen av den nu omstridde kommundirektören Anders Sandén.

Sandén och Karlsson var skolkamrater i Åmål under gymnasietiden. Sandén fick en månadslön på 89 500 kronor – och en fallskärm värd drygt 1,8 miljoner kronor.

Åmåls kommun har det ekonomiskt mycket tufft.

Inflyttningen till kommunen är negativ, medianinkomsten är betydligt lägre än genomsnittet för svenska kommuner. Kommunalskatten är hög, arbetslösheten 13,2 procent och andelen personer i kommunen som försörjdes av bidrag under 2019 var enligt ekonomifakta.se 21,4 procent. Det var innan coronapandemin.

I Åmål är socialdemokraten Michael Karlsson kommunens högsta politiker och den person som är vald för att ta Åmål ur krisen.

Men Karlsson kämpar också med sin egen ekonomi och har stora privata skulder som lämnats över till Kronofogden.

I dag är han skyldig flera kreditinstitut hundratusentals kronor. Han har också skulder till Trafikförsäkringsföreningen, Åmåls Nya Tennisklubb och till den lokala bilhandlaren Heintz AB. Han har till och med lånat pengar på sajten goodcash.se (som ägs av Prioritet AB) som erbjuder lån till personer trots att de finns hos kronofogden – men till en effektiv ränta på 29 procent.

Michael Karlsson har i dag även elva obetalda fakturor för sina vatten- och renhållningsavgifter på 18 828 kronor.

Totalt har han skulder på 769 563 kronor. Bara räntorna på hans skuld ökar enligt kronofogden med 13 837 kronor i månaden.

Kommunstyrelsens ordförande i Åmål Michael Karlsson (s) har stora skulder hos kronofogden. Han har inte ens betalat sina vatten- och renhållningsavgifterna i sin egen kommun.
Foto: HENRIK JANSSON

Utmätningar på lönen

Fogden gör i dag löneutmätningar på Karlssons lön som kommunalråd på 18 435 kronor per månad. Totalt får han behålla 16 419 kronor. Skulle han betala av hela sin skuld som det ser ut i dag skulle det ta kommunalrådet 167 månader att bli skuldfri – motsvarande nästan 14 år.

I Åmåls kommun är det många som är besvikna på Michael Karlsson.

På tennisklubben där han är skyldig drygt 4 000 kronor är han inte längre välkommen.

– Generellt sett är det här inte bra, men det vi blev mest besvikna på var att vi försökte få kontakt med honom och göra en avbetalningsplan och sköta det snyggt, men jag kommer inte ihåg om han ens svarade kassören, säger klubbens ordförande Anders Larsson.

Han fortsätter:

– Min första tanke när han inte betalade var att ska vi skänka det här, för det kändes lite skämmigt. Vi tyckte först synd om honom, men sen uppdagades allt. Vi hade inte aning om hans skulder.

Ser du honom inte på stan och påminner om hans skuld?

– Jag ser honom ibland, men jag säger inget om skulden när det är flera andra i närheten.

Åmål
Foto: HENRIK JANSSON

Köpte bil på kredit

Förra året några månader innan kronofogden beslutade om utmätning köpte Michael Karlsson en begagnad Volkswagen Golf hos den lokala bilhandlaren Heintz AB i Åmål.

Bilen köpte han på kredit, men han struntade i att betala kontantinsatsen trots att han fått bilen levererad. I dag är han skyldig bilhandlaren 11 910 kronor och kör fortfarande omkring i bilen.

– Det är väl allt annat än bra av en person i förtroendeställning, säger Peo Heintz som driver firman med sin pappa.

Har ni försökt att kontakta Michael Karlsson?

– Ja, han sa att hans bankman skulle ordna överföringen. Men det gjordes aldrig.

Vad tänker du kring det?

– Tar man en kredit och vet att man inte kan betala så är det en fråga om det är bedrägeri eller inte.

Har ni funderat på att polisanmäla honom?

– Nej, det är så pass känsligt med politik och sådant så man kanske inte gör det. Men det är bedrövligt att han inte gjort rätt för sig, säger Peo Heintz.

Sålde konditori med förlust

Michael Karlsson själv säger att han i lokala medier varit öppen och ärlig med skulderna och att grunden till skulderna är ett konditori som han och hustrun drev och som såldes med förlust 2012. 

Du är kommunstyrelsens ordförande och betalar inte ens vatten- och renhållningsavgifterna till den kommun du är ordförande i?

– Jag tänker inte kommentera detta mer, jag har kommenterat alltihop. Skulden kommer regleras och det kommer att ske så snart som möjligt.

Men du gick och köpte en bil hos en bilhandlare i Åmål och lovar att sätta in kontantinsatsen på deras konto, men struntar i det?

– Allt det där kommer att regleras och kommer snart vara ett minne blott.

Men vem ska låna ut pengar till dig med alla skulder?

– Det är min ensak.

Det är ju skattebetalarna i Åmål som blir drabbade av att du inte ens betalar renhållningsavgifterna?

– Men det kommer att regleras, herregud. Jag hoppas du tror på mitt ord här.

Oppositionsrådet kritiskt

Oppositionsrådet Michael Karlsson (M) är kritisk till Michael Karlsson (S) och tycker det är märkligt att Socialdemokraterna i Åmål tillsammans med V och MP låter honom sitta kvar som kommunalråd.

– Hade jag haft dessa skulder hade mitt parti aldrig tillåtit mig att sitta kvar på posten som kommunstyrelsens ordförande, säger det moderata oppositionsrådet.

Han är också besviken på Åmåls kommuns tillsättning av kommundirektören Anders Sandén som gjordes förra året och där arbetet leddes av Michael Karlsson. Han har även gjort en anmälan till förvaltningsrätten då Åmål kan ha brutit mot kommunallagen när Sandén tillsattes.

I förra veckans avsnitt av Uppdrag granskning avslöjades att byggföretaget Peab försett Socialdemokraterna i Sigtuna kommun, där Anders Sandén tidigare satt som högste politiker, med valstugor och valaffischer i flera val. Samtidigt som Peab fick de flesta byggprojekten i kommunen. Under våren 2002-2013 var han kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna för Socialdemokraterna. Peab fick under den perioden mängder med uppdrag från kommunen.

Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen utse kommundirektören. Det är också kommunstyrelsen som ska bestämma att rekryteringsprocessen ska börja. Det gjorde inte Åmåls kommunstyrelse.

I mejl som SVT tagit del av framkommer i stället att Michael Karlsson (S) och Åmåls personalchef Per Ljungberg på egen hand bestämde möte med två personer från rekryteringsföretaget Tarasso den 13 december 2018.

Tarasso skickade några dagar senare in ett anbud som personalchefen accepterade, på order av ordförande Michael Karlsson (S).

Anders Sandén, kommundirektör i Åmål.
Foto: Åmål.se Jan Andersson / åmål.se

Generöst anställningskontrakt

Michael Karlsson och personalchefen har också undertecknat Anders Sandén generösa anställningskontrakt. Här framgår att han får en månadslön på 89 500 kronor, en fallskärm på 21 månadslöner och får bedriva bisysslor vid sidan om sitt uppdrag.

Flera personer i Åmåls kommun säger till Expressen att Michael Karlsson (S) och Anders Sandén känner varandra sedan många år tillbaka. De är jämnåriga och har också enligt Expressens uppgifter varit skolkamrater. Men Karlsson tonar ner deras förhållande.

– Jag förstod att den frågan skulle komma. Men vi känner inte varandra alls skulle jag säga. Men vi har ju hälsat på varandra på partikongresser och så där. Men Åmål och Bengtsfors (Anders Sandéns tidigare hemort) är ju litet så det är klart… sen gjorde ju han sin kometkarriär i Sigtuna. Jag visste vem han var, men jag kände honom inte.

Expressen har även sökt kommundirektör Anders Sandén, men han har enligt Åmåls kommun semester fram till 14 september.
Sandén skickar dock ett mejl till Expressen där han lovar att svara på frågor bland om hur väl han kände Michael Karlsson innan han fick jobbet som kommundirektör i Åmål.

”Svar kommer i morgon före 0930” skriver Sandén på tisdagskvällen. Men han återkommer aldrig.

Se tidigare reportage från Åmål:

Expressens Michael Syrén återvänder till Åmål där han träffar de boende i Järnvägshusen.