Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppens ord – om när hon tvingades bort: ”En befrielse”

Ann-Sofie Hermansson (S) avsatt: ”Förkrossande nederlag”. Gruppledaren i Göteborg förlorar makten efter interna strider.
Ann-Sofie Hermansson.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
I DN-intervjun berättar Ann-Sofie Hermansson att hon ska ta lastbilskörkort nu i höst.Foto: HANNA BRUNLÖF

Ann-Sofie Hermansson tvingades bort från rollen som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg.

Nu talar hon ut om stridigheterna, i en intervju med DN. 

– När Anna ringer och säger att ”styrelsen har inget förtroende för dig längre. Vi vill att du går, och vi vill att du går obemärkt.” Då är det som en befrielse, säger hon till tidningen.

I det senaste valet förlorade Socialdemokraterna makten i Göteborg efter 24 år.

Bara några månader senare, i februari i år, meddelade distriktsstyrelsen i Göteborg att de saknade förtroende för den dåvarande gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons ledarskap och krävde hennes avgång.

Anna Johansson, S, vid tidpunkten styrelsens avgående ordförande, pekades ut som hjärnan bakom avgångskraven.

”Soffan”, som Ann-Sofie Hermansson kallas, anklagades för dålig arbetsmiljö i partigruppen men också bristande kommunikation med distriktsstyrelsen.

Röstades bort

Efter en bitter maktstrid inför öppen ridå avgick Ann-Sofie Hermansson från sin post efter partidistriktets extrakongress i mars.

– Det beslut som nu fattats kommer jag så klart rätta mig efter. Förtroendet finns inte och därmed avgår jag, sa hon då.

Den tidigare vänskapsrelationen med Anna Johansson var då också historia.

– Det är klart att den inte existerar längre, och det är sorgligt på riktigt. Men jag vill inte grotta i det, sa Ann-Sofie Hermansson.

Anna Johansson, styrelsens avgående ordförande, pekades ut som hjärnan bakom avgångskraven.Foto: HANNA BRUNLÖF

I en intervju med DN berättar hon nu om de jobbiga månaderna under hösten förra året.

– Det var tufft. Men när Anna ringer och säger att ”styrelsen har inget förtroende för dig längre. Vi vill att du går, och vi vill att du går obemärkt.” Då är det som en befrielse. Okej, jag är inte helt galen. Det har känts som om de var ute efter mig – och det var de. Det jobbiga var före, när jag tänkte att det är ju mitt parti, mina vänner... det kan inte vara så, säger hon till DN.

”Var vi inte överens, bestämde jag”

Bland kritiken fanns röster som vittnade om toppstyrning och kompromisslöshet.

– Jag tror att delar av partiet i Göteborg trodde att jag skulle fortsätta vara den här stöttande personen jag var när jag befann mig i kulisserna. Men när man kommer i ledande position tycker jag det krävs att man tänker själv, och klarar av att stå för det. Jag såg det som mitt uppdrag att profilera socialdemokratin igen... och om vi inte var överens, bestämde jag, säger Ann-Sofie Hermansson till DN.

Anna Johansson beskriver maktstriden som en kamp mellan stadshuset och partihögkvarteret.

Hon menar att hon ångrar att hon inte tog bättre hjälp av deras långvariga vänskap.

– Antingen gjorde vi alla en missbedömning av en person som vi känt under lång tid. Eller så har det skett en stor förändring hos henne, på kort tid. Vi förstod inte, säger Anna Johansson till DN.