Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppens destruktiva liv: ”Höll på att dö flera gånger”

Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd, S, i Göteborg, berättar i en intervju med DN om sin destruktiva period under tonåren. Foto: PRESSBILD
Viktoria Tryggvadottir Rolka är S-kommunalråd i Göteborg sedan i maj förra året. Foto: ANDERS YLANDER

Viktoria Tryggvadottir Rolka, S-kommunalråd i Göteborg, föreslår obligatoriska screeningsamtal för elever i årskurs nio – bland annat för att upptäcka drogmissbruk.

Hon var själv en ungdom på glid, förklarar hon i Dagens Nyheter. 

– Jag kom till en punkt när jag nådde botten, att förändrar jag inte mitt liv kommer jag inte att bli gammal, säger hon till tidningen.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka, S, i Göteborg om hur hon som tonåring hamnade snett i tillvaron och att det tog lång tid innan hon fick hjälp.

I dag är hon starkt engagerad i frågor som rör droger och ungdomar. Bland annat anser hon att alla niondeklassare i kommunen ska delta i obligatoriska screeningsamtal, just för att fånga upp psykisk ohälsa och drogmissbruk.

– Det gick satans fort att hamna snett. Stora larmet gick inte förrän det var helt försent. Jag hade hög frånvaro men eftersom jag också hade oförskämt lätt för mig … skolan är ju den plats där man möter nästan alla men … den flatheten! Det var så uppenbart att något inte stämde, men aldrig att mina föräldrar kontaktades, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon berättar att hon ett tag vägde 38 kilo och tappade mycket hår.

Hamnade i kriminella miljöer

33-åriga Viktoria Tryggvadottir Rolka säger till tidningen att hon befann sig i ”knepiga miljöer” där det rådde en kriminell kultur och en dålig kvinnosyn. Hon konstaterar samtidigt att hon aldrig skadat någon annan än sig själv.

– Jag skulle inte önska någon att få gå igenom det jag fick vara med om då, säger hon till DN och förklarar att den destruktiva perioden format henne mycket vad gäller bland annat jämställdhetsfrågor och att insynen i den undre världen är en erfarenhet hon har nytta av nu i politiken.

Föräldrarna kämpade för att Viktoria skulle få hjälp för sin destruktiva livsstil. Något som var avgörande menar hon. De flesta av vännerna som inte fick det stödet klarade sig inte förklarar hon. 

”Höll på att dö flera gånger”

Men även för Viktoria höll det på att sluta riktigt illa.

 – Jag var en ungdom på glid och kom till en punkt när jag nådde botten, att förändrar jag inte mitt liv kommer jag inte att bli gammal. Det var en verklig insikt … jag höll på att dö flera gånger på slutet, berättar hon för DN.

Viktoria Tryggvadottir Rolka är kommunalråd sedan i maj förra året. Hon är bland annat ledamot i Göteborgs grundskolenämnd och i förbundsfullmäktige i Göteborgsregionens kommunalförbund.

TV: Ny mätning – SD ligger före S

Mätning: SD hade fått fler röster än S om det var val i dag