Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-toppen lämnar – totalsågar partiet

Jahja Zeqiraj lämnar Socialdemokraterna och går med i Demokraterna meddelar han på tisdagen. Foto: PRESSBILD
Martin Wannholt, ordförande i Demokraterna: "Oerhört glad" Foto: NORA LOREK

Toppolitikern Jahja Zeqiraj i Göteborg lämnar Socialdemokraterna och ansluter sig till Demokraterna.

Även avhoppade miljöpartisten Henrik Munck går med i partiet.

– Det har värkt fram de senaste två åren. Samarbetet mellan de rödgröna partierna är under upplösning och jag kan inte bara tiga still, säger Jahja Zeqiraj.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, säger att hon inte är förvånad att Zeqiraj lämnar just nu. 

På tisdagsmorgonen presenterade Demokraterna i Göteborg två nya namn som ansluter till partiet som registrerades hos valmyndigheten förra våren.

Förutom förre miljöpartisten Henrik Munck är det ett av Socialdemokraternas toppnamn i Göteborg, Jahja Zeqiraj, som lämnar sitt tidigare parti och nu går med i Demokraterna.

"På väg åt fel håll"

– Anledningen är att jag ser att staden är på väg åt fel håll. Göteborg har en bristande styrning och samarbetet mellan de rödgröna partierna är under upplösning. Jag kan inte bara tiga still och sitta bredvid. Jag vill något mer med mitt engagemang än det vi presterar just nu, säger han.

Zeqiraj är ordförande i fastighetsnämnden och i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, och han säger att han fortsätter med dessa uppdrag.

– Där upplever jag att jag har stort förtroende, både från kontoret och förvaltningen, säger han.

Jahja Zeqiraj förklarar att det blev klart under förra veckan att han skulle lämna S och ansluta till Demokraterna:

– Jag beslutade detta efter att jag hade pratat med min familj.

"Är inte bitter"

Zeqiraj betonar att han inte lämnar S i vredesmod. Trots den stenhårda kritiken mot S-ledningen i Göteborg vill han inte nämna några namn.

– Jag är inte bitter och jag vill inte heller kritisera någon enskild person Jag är den jag är och vill förändra och förbättra på riktigt. Vi har helt enkelt i det rödgröna samarbetet inte förmåga att hantera de problem som göteborgarna upplever varje dag, som exempelvis förskolekrisen och skolan. Det är för många konflikter i det rödgröna styret, säger han.

Ann-Sofie Hermansson: "Inte överraskande"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, säger att hon inte är förvånad över att Jahja Zeqiraj nu lämnar partiet.

– Att det händer just nu är inte överraskande. Jag tror att han har blivit varse att han inte står på våra listor inför kommande val. Han är besviken och arg över det, och på det mänskliga planet förstår jag honom, säger Hermansson.

Att det rödgröna styret skulle vara under upplösning tillbakavisar hon.

"Har haft olika uppfattningar"

– Jag sticker inte under stol med att vi ofta haft olika uppfattningar i den rödgröna koalitionen. Det är inte konstigt när vi närmar oss ett val. Då profilerar vi oss. Vi fortsätter samarbeta men kommer säkert bli flera gånger när vi har olika uppfattningar, precis som inom alliansen där man också tar ut svängarna i en valrörelse, konstaterar Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

– Visst har vi haft diskussioner internt, men jag tycker inte det är så dramatiskt som han vill få det till.

"Förväntar mig att han lämnar uppdragen"

Hermansson vill inte se Jahja Zeqiraj kvar på sina poster som stadsdelsnämndsordförande  och ordförande i fastighetsnämnden.

– Jag förväntar mig att han lämnar de uppdragen. Allt annat skulle vara djupt omoraliskt. Han har formell rätt att sitta kvar, men det skulle vara oanständigt. Så gör man inte. Det är en socialdemokratisk plats han uppehåller. Att den skulle upptas av någon i ett annat parti är väldigt konstigt, säger hon.

Jahja Zeqirajs styrelsekollega i Stadsdelsnämnden Västra Hisingen, Patrik Helgeson (V), skriver i ett pressmeddelande att han tar över rollen som de rödgrönas gruppledare i stadsdelen och beskriver det som att nämnden nu har en "borgerlig nämndordförande".

– Göteborgarna har inte röstat för detta, säger Patrik Helgeson enligt pressmeddelandet.

Han är förste vice ordförande i nämnden.

 

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

Wannholt: "Lysande politiker"

Demokraternas ordförande Martin Wannholt säger att det har varit en lång process innan de två nya medlemmarna kunde presenteras.

– Jag har haft förtroende för de här två politikerna i de olika roller de haft under lång tid. Det är två av Göteborgs mest lysande politiker och nu har de tagit steget över till oss i Demokraterna. Det är jag oerhört glad för, säger han.

Henrik Munck, tidigare miljöpartist, tillhör de nya namnen i Demokraterna. Foto: CATHARINA FYRBERG

Munck: "Politiker har kört fast"

Henrik Munck menar att de traditionella politikerna i Göteborg har "kört fast" och att det är en annan typ av personer som engagerar sig i Demokraterna.

– Det är folk som jobbar inom sjukvård, skola och polis som är genuint intresserade av att jobba med att förbättra Göteborg. Jag tror att vi blir en bra blandning, alla de här nya personerna som engagerar sig tillsammans med oss som sett bristerna inom det politiska systemet, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!