Anneli Hulthéns högra hand föreslås till ny stadsdelsdirektör i Östra Göteborg. Foto: Per WissingAnneli Hulthéns högra hand föreslås till ny stadsdelsdirektör i Östra Göteborg. Foto: Per Wissing
Anneli Hulthéns högra hand föreslås till ny stadsdelsdirektör i Östra Göteborg. Foto: Per Wissing
Gitte Caous (S) fick ett jättelönelyft för toppjobbet i Göteborgs kommun. Men rekryteringen skedde i oenighet. Foto: Anders YlanderGitte Caous (S) fick ett jättelönelyft för toppjobbet i Göteborgs kommun. Men rekryteringen skedde i oenighet. Foto: Anders Ylander
Gitte Caous (S) fick ett jättelönelyft för toppjobbet i Göteborgs kommun. Men rekryteringen skedde i oenighet.  Foto: Anders Ylander

S-toppchefen fick nytt jobb – och jättelönelyft

Publicerad

Oenigheten var stor när Socialdemokraterna, tillsammans med samarbetspartierna, förde fram sin egen stabschef till ett nytt kommunalt toppjobb.

Nu är lönen klar. Och det blir ett jättelyft.

Anneli Hulthéns tidigare högra hand höjer lönen med över 70 procent – till 98 000 kronor i månaden.

– Jag tycker att jag har en rimlig lön för det uppdrag jag har, säger Gitte Caous.

En politisk svågertillsättning. Så beskrev allianspartierna valet av Anneli Hulthéns högra hand, den tidigare stabschefen för Socialdemokraterna och politiska sekreteraren Gitte Caous, som ny stadsdelsdirektör i Östra Göteborg.

Som GT tidigare kunnat berätta stod valet mellan Gitte Caous och en kandidat med flera års erfarenhet från arbetet som bland annat kommundirektör. Motkandidaten hade också bättre resultat på rekryteringsproven.

– Alla rödgröna i stan sitter i beroendeställning här, sa allianspartiernas gruppledare Jonas Ransgård (M) då de rödgröna partierna drev igenom anställningen medan allianspartierna lade ner sina röster.

Stadsdelsdirektör

Med det nya toppjobbet kommet nu också ett rejält lönelyft för Gitte Caous – från den politiska sekreterarens 56 507 kronor i månaden till stadsdelsdirektörens 98 000.

Det innebär en ökning av lönen på över 70 procent.

– Jag har blivit erbjuden en lön utifrån arbetets svårighetsgrad och i förhållande till min kompetens, säger Gitte Caous och hänvisar till att det är ett standardavtal som hon skrev under i slutet av förra veckan.

Enligt stadens nya regler är tjänsten tidsbestämd till som mest sex år. Vill staden bryta avtalet i förtid kan hon få sex månadslöner utöver en månads uppsägningslön. Det nya standardavtalet ersätter de tidigare mer generösa fallskärmsuppgörelserna.

– Det är en del som tycker att man skulle ha höjt lönen. Jag kanske tycker att jag har en rimlig lön för det uppdrag jag har, säger Gitte Caous.

Socialdemokraternas stabschef

18 personer sökte tjänsten som ny stadsdelsdirektör i Östra Göteborg. Gitte Caous har arbetar inom stadens förvaltning i många år, bland annat som kanslichef med ansvar för bland annat kvalitet, fastighets- och miljöfrågor på social resursförvaltning i Göteborg. Hon utsågs till Socialdemokraternas stabschef 2010, ett år efter att Anneli Hulthén utsågs till kommunstyrelsens ordförande. Gitte Caous lämnar nu sitt uppdrag vid samma tid som Hulthén lämnar sitt.

Utöver den tidigare lönen som stabschef och politisk sekreterare hade Gitte Caous också politiska arvoden. Hon har bland annat suttit som fullmäktigeledamot och ordförande i utbildningsnämnden för Socialdemokraterna i Partille kommun.

Lämnar uppdrag

– Jag har ju haft arvoden, politiska arvoden för uppdrag som jag nu har lämnat alla, säger Gitte Caous.

Att hon lämnar sina politiska uppdrag har en direkt koppling till den nya tjänsten som hög tjänsteman och det var något som hon lovade under anställningsintervjuerna. Gitte Caous uppger också att hon lämnat sin grundanställning i kommunen eftersom det inte gått att få tjänsteledighet under de sex år som det nya avtalet sträcker sig.

Stora utmaningar

Gitte Caous är själv uppvuxen i östra stadsdelarna, vilket var ett av skälen för att de rödgröna förordade henne. Liksom att hon är bekant med den politiska kulturen i staden.

På frågan om vad som står högst på dagordningen för året, säger hon:

– Vår stadsdel står inför stora utmaningar de närmaste åren.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER