Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politikern sparkades – begärde 31 dubbla arvoden

Kjell Johansson (S)

Vid 31 tillfällen på mindre än ett år begärde toppolitikern Kjell Johansson (S) i Lilla Edet dubbla arvoden för sina uppdrag.

Nu kommenterar han för första gången avgången.

– Jag har inte valt det här. Jag får inte vara kvar, säger Kjell Johansson.

Samtidigt fortsätter förundersökningen om arvodeshanteringen i kommunen.

Det var i början av december som GT kunde avslöja omfattningen av den stora arvodeshärvan i Lilla Edets kommun. 

En serie toppolitiker i kommunen hade kvitterat ut eller försökt få ut dubbla arvoden för sina politiska uppdrag.

Värst stod det till med partiveteranen Kjell Johansson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och mångårig ledamot i kommunfullmäktige i Lilla Edet. Han hade, kunde GT avslöja, begärt ut dubbla arvoden vid 31 gånger under perioden augusti 2016 fram till juni 2017.


LÄS MER: S-politiker begärde dubbla arvoden - avgår 


Sju betalningar slank igenom kontrollen

Det rör sig om 20 457 kronor i felaktigt arvoden. Av dessa slank sju utbetalningar om totalt 4 390 kronor igenom administrationens kontroll och betalades ut till Kjell Johansson. 

Något som upptäcktes av kommunen först långt senare. 

Kjell Johansson förklarade det hela med att reglerna var krångliga - regler han själv varit med att fatta beslut om som kommunfullmäktigeledamot.

Efter avslöjandet avsade sig han sin ordförandepost i Kultur- och fritidsnämnden. Det meddelades av den socialdemokratiske arbetarkommunens ordförande i Lilla Edet, Rebelo da Silva, som inte ville kommentera om huruvida Kjell Johansson avsade sig uppdraget frivilligt.

– Det kan inte jag kommentera, det är en fråga för arbetarkommunen, sa Rebelo da Silva.


"Mycket skitskriverier"

Men nu berättar Kjell Johansson för första gången att han tvingades bort från posten. 

– Jag får inte vara kvar. Jag har inte valt det här, säger han och betonar att han, liksom övriga politiker i granskningen, gjort rätt för sig i efterhand och betalat tillbaka de pengar som betalats ut felaktigt.

– Jag har gjort fel, men jag har rättat till det hela, säger Kjell Johansson och beskriver uppmärksamheten i media som "skitskriverier".

Det pågår en förundersökning vad gäller de här arvodena. Vad säger du om det?

– Jag gjorde fel men jag tog tillbaka det. Jag har frågat andra människor, andra politiker som har sagt att jag gjort rätt som gjort så här. Därför har jag trott på detta.


LÄS MER: Förundersökning inleds om dubbla politikerarvoden 


Förundersökningen fortsätter

Förundersökningen handläggs av polisens bedrägerienhet i Göteborg. Utredningen är fortfarande i sin linda och ingen är delgiven misstanke ännu. Under torsdagen var beskedet från polisen att förundersökningen fortfarande var i gång.

Kjell Johansson lämnade in sin avsägelse veckan före jul och avgår formellt som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden vid nästa kommunfullmäktigemöte senare i januari.

Däremot har han kvar sitt fullmäktigeuppdrag, dit han är direktvald - det kan inte arbetarkommunen påverka.

Dessutom beskriver han sig som aktiv i mycket annat. 

– Jag är med i andra grejer, jag skriver böcker och håller på. Jag har varit aktiv i Kultur och fritid sedan 80-talet. Så det är tråkigt, säger han.