Kjell Johansson (S)Kjell Johansson (S)
Kjell Johansson (S)

S-politikern sparkades – begärde 31 dubbla arvoden

Publicerad

Vid 31 tillfällen på mindre än ett år begärde toppolitikern Kjell Johansson (S) i Lilla Edet dubbla arvoden för sina uppdrag.

Nu kommenterar han för första gången avgången.

– Jag har inte valt det här. Jag får inte vara kvar, säger Kjell Johansson.

Samtidigt fortsätter förundersökningen om arvodeshanteringen i kommunen.

Det var i början av december som GT kunde avslöja omfattningen av den stora arvodeshärvan i Lilla Edets kommun. 

En serie toppolitiker i kommunen hade kvitterat ut eller försökt få ut dubbla arvoden för sina politiska uppdrag.

Värst stod det till med partiveteranen Kjell Johansson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och mångårig ledamot i kommunfullmäktige i Lilla Edet. Han hade, kunde GT avslöja, begärt ut dubbla arvoden vid 31 gånger under perioden augusti 2016 fram till juni 2017.

 

LÄS MER: S-politiker begärde dubbla arvoden - avgår 

 

Sju betalningar slank igenom kontrollen

Det rör sig om 20 457 kronor i felaktigt arvoden. Av dessa slank sju utbetalningar om totalt 4 390 kronor igenom administrationens kontroll och betalades ut till Kjell Johansson. 

Något som upptäcktes av kommunen först långt senare. 

Kjell Johansson förklarade det hela med att reglerna var krångliga - regler han själv varit med att fatta beslut om som kommunfullmäktigeledamot.

Efter avslöjandet avsade sig han sin ordförandepost i Kultur- och fritidsnämnden. Det meddelades av den socialdemokratiske arbetarkommunens ordförande i Lilla Edet, Rebelo da Silva, som inte ville kommentera om huruvida Kjell Johansson avsade sig uppdraget frivilligt.

– Det kan inte jag kommentera, det är en fråga för arbetarkommunen, sa Rebelo da Silva.

 

"Mycket skitskriverier"

Men nu berättar Kjell Johansson för första gången att han tvingades bort från posten. 

– Jag får inte vara kvar. Jag har inte valt det här, säger han och betonar att han, liksom övriga politiker i granskningen, gjort rätt för sig i efterhand och betalat tillbaka de pengar som betalats ut felaktigt.

– Jag har gjort fel, men jag har rättat till det hela, säger Kjell Johansson och beskriver uppmärksamheten i media som "skitskriverier".

Det pågår en förundersökning vad gäller de här arvodena. Vad säger du om det?

– Jag gjorde fel men jag tog tillbaka det. Jag har frågat andra människor, andra politiker som har sagt att jag gjort rätt som gjort så här. Därför har jag trott på detta.

 

LÄS MER: Förundersökning inleds om dubbla politikerarvoden 

 

Förundersökningen fortsätter

Förundersökningen handläggs av polisens bedrägerienhet i Göteborg. Utredningen är fortfarande i sin linda och ingen är delgiven misstanke ännu. Under torsdagen var beskedet från polisen att förundersökningen fortfarande var i gång.

Kjell Johansson lämnade in sin avsägelse veckan före jul och avgår formellt som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden vid nästa kommunfullmäktigemöte senare i januari.

Däremot har han kvar sitt fullmäktigeuppdrag, dit han är direktvald - det kan inte arbetarkommunen påverka.

Dessutom beskriver han sig som aktiv i mycket annat. 

– Jag är med i andra grejer, jag skriver böcker och håller på. Jag har varit aktiv i Kultur och fritid sedan 80-talet. Så det är tråkigt, säger han. 

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER