Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politikern sexutnyttjade flyktingpojke på HVB-hem

Kvinnan dömdes till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Förutom att kvinnan köpt mobiltelefonen till pojken så bjöd hon honom även på alkohol och cigaretter. Foto: IZABELLE NORDFJELL / TT NYHETSBYRÅN

Den medelålders kvinnan var aktiv S-politiker på lokal nivå. Samtidigt arbetade hon på ett flyktingboende.

På hemmet inledde hon en sexuell relation med en 16-årig pojke.

När det uppdagades bekände hon allt – men kontakterna med pojken fortsatte.

I ett meddelande skriver hon: ”Ska jag vänta på dig tills du är 18?”

När Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i februari meddelar sin tillsynsrapport för det gångna året kommer ett avsnitt att ägnas åt ungdomar på HVB-hem som utsatts för övergrepp.

Antalet lex Sarah-anmälningar där personal misstänks ha haft en "otillbörlig relation" med boende ungdomar är få, men tydligt är att sex av åtta fall under årets första tio månader har skett på HVB-hem för ensamkommande.

– Det är anmärkningsvärt många fler i här gruppen. Detta är barn som saknar föräldrar och vårdnadshavare i Sverige. På det sättet är de extra skyddslösa och utsatta, säger Annelie Andersson, inspektör och nationell ämnessamordnare för barn och familj på Ivo.

Ett sådant fall rör en kvinna som bor i en västsvensk kommun. När det skedde var hon partipolitiskt aktiv för Socialdemokraterna. Hon hade uppdrag i en kommunal nämnd och tjänstgjorde även som nämndeman på den lokala tingsrätten.

Samtidigt arbetade hon på ett HVB-hem för ensamkommande.

Inledde sexuell relation

Där kom hon i kontakt med en av de boende, en 16-årig pojke som anlänt till Sverige som ensamkommande två år tidigare.

I oktober 2017 inleddes en sexuell relation mellan dem.

Efter några veckor uppdagades allt när en man i personalstyrkan reagerade på att pojken hade en ny dyr mobiltelefon, som han omöjligen kunde haft råd att köpa själv. Pojken berättade att han fått telefonen av kvinnan, samt att de två hade haft sex.

När kvinnan konfronterades av ansvarig chef bekände hon omgående. I samband med samtalet lämnade hon även över ett brev där hon framställde sig själv som ångerfull och efterklok:

"Han är i en EXTREM beroendeställning. Både av mig som trygghet som personal och med förväntningar om att jag ska kunna lösa alla hans problem med allt från pengar och mat till uppehållstillstånd. Jag borde ha sett det tydligare i stället för att charmas och svepas med i romantiskt svärmeri. Jag lurade mig själv att tro att han var vuxnare, eftersom han tog hand om mig som en gentleman."

Efter händelsen tvingades kvinnan bort från sitt jobb. Hon lämnade också självmant sina politiska förtroendeuppdrag.

Bjöd på alkohol

Förutom att kvinnan köpt mobiltelefonen till pojken så bjöd hon honom även på alkohol och cigaretter. Dagen efter sitt ångerfulla brev försökte hon komma överens med honom om en gemensam i historia.

I en chatt skrev hon:

"Men det är ok, jag kan säga att jag har köpt telefonen till dig om du vill, för att du är min pojkvän. Det är fel, men det är inte olagligt. Bara cigaretter och alkohol är olagligt".

I fortsatta meddelanden skrev hon till pojken att hon älskade honom, och frågade samtidigt:

”Ska jag vänta på dig tills du är 18? Varm kram”.

Kommunen polisanmälde kvinnan och i slutet av november dömdes hon till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Domen föll i samma tingsrätt som kvinnan tidigare tjänstgjort som nämndeman i.

Kvinnan döms under den tidigare lagstiftningen. När den nya sexualbrottslagstiftningen trädde i kraft i somras lyftes denna rubricering i stället in i våldtäktsbegreppet, med minimistraff på två års fängelse.

Tingsrättens dom har överklagats – både av kvinnan som vill frikännas och av åklagaren som yrkar på ett dubbelt så långt fängelsestraff.

Under utredningen har kvinnan och pojken gett två vitt skilda bilder av hur relationen mellan dem sett ut.

Pojken: Hon visade en pistol

Pojken har sagt att kvinnan initierade alla samlag och att han kände sig pressad att delta, trots att han inte ville. Hon ska också ha visat honom en pistol, vilket gjort honom rädd. Efter händelserna har personal på boendet vid flera tillfällen märkt att han varit orolig och drömt mardrömmar.

I förhör med kvinnan framgår att det har funnits frågetecken kring pojkens ålder. På Facebook hade han en uppgiven ålder på 22 fram till kvinnan själv gick in och sänkte den till 16, har hon sagt.

Hon nekar till att ha begått något brott, utan beskriver det som att hon mådde dåligt och var självdestruktiv vid tidpunkten hon och pojken inledde en relation. Hon säger att hon är förälskad i pojken, men beskriver honom samtidigt som väldigt dominant, hårdhänt och kontrollerande.

Enligt kvinnan löd hon pojkens befallningar om vilka vänner hon fick ha på Facebook, vilken hårfärg hon skulle ha och vilka kläder hon skulle bära.

Sexakterna som hon dömts för innehöll våldsinslag från hans sida, har hon sagt.

– Men det var. Det var ok. Vi var…det var…vi var så destruktiva bägge två så han ville ge mig stryk och jag ville ha stryk och det var dealen liksom.