Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politikern kräver besked om Preem: ”Måste veta”

Raffinaderiet i Lysekil.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin (MP).Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett unikt fall ska regeringen avgöra framtiden för Preemraff i Lysekil.

Samarbetspartierna S och MP är splittrade i synen på klimatnyttan med ett utbyggt oljeraffinaderi – och processen spås bli utdragen.

Men i den västsvenska kustorten planeras redan nya bostäder för anställda.

– Det vore märkligt om man sågar en sådan här investering rakt av, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S).

Det har gått två månader sedan Mark- och miljööverdomstolen godkände Preems planer på att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Men utfallet innebär ännu inga spadtag.

I skuggan av coronakris och migrationsdebatt har en potentiellt långdragen process nu inletts i Regeringskansliet. För första gången ska regeringen göra en egen rättslig analys om en verksamhet kan tillåtas ur klimatperspektiv.

– Ambitionen är att det ska ske så skyndsamt som möjligt. Men det är ett omfattande ärende, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Hoppas på beslut i höst

Bakgrunden till den ovanliga prövningen är att dagens miljöbalk inte tar hänsyn till Sveriges högt ställda klimatmål. Och Preems planerade anläggning för att omvandla tjockolja till bensin och diesel innebär att de blir landets enskilt största utsläppare.

Men ett svar från regeringen kan alltså dröja. Naturskyddsföreningen spår att processen totalt kan ta mellan två och tre år. Vissa experter tror att målet i slutändan avgörs i EU-domstolen. 

I Lysekil ser kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Jan-Olof Johansson, en helt annan tidsrymd framför sig.

– Jag hoppas att man kan ta ett beslut i höst. Jag hoppas att det inte drar ut på tiden för mycket. Vi måste veta, säger han.

Planerar nya bostäder

Den västsvenska kustorten är redan i färd med att planera bostäder och infrastruktur utifrån oljejättens framtida anställda. 

Trots invändningar från lokala miljöpartister kommer man att gå vidare med detaljplanen för uppemot 100 bostäder i området Norra Tronebacken, och fler planer ligger på kommunens bord. 

MP-politikern Emma Nohrén skriver i en reservation att de ”riskerar att hamna i en skuldfälla” på grund av oljebranschens osäkra framtid.

– Vi kommer att bygga i alla fall, men hur många bostäder vi ska bygga påverkas av vad regeringen fattar för beslut, säger Jan-Olof Johansson.

Jan-Olof Johansson.Foto: LYSEKILS KOMMUN

Preem är Lysekils största privata arbetsgivare. Ett ja från regeringen skulle trygga ortens framtid, enligt den lokala S-toppen.

– Regeringens beslut är avgörande för hela Lysekil. Det här är en investering som säkrar att jobben är kvar på lång sikt.

Även hos Preem finns en frustration kring ovissheten.

– Vad regeringen menar med skyndsamt beror lite på vad som står i stjärnorna. Vi har inga indikationer överhuvudtaget, säger presschefen Dani Backteg.

Spricka mellan S och MP

Regeringens inblandning i Preem har väckt ont blod inom delar av både oppositionen och socialdemokratin. Moderaterna anser att Isabella Lövin har dömt ut utbyggnaden på förhand. Metallbasen Marie Nilsson, som sitter i S partistyrelse, har kallat processen rättsosäker.

Samtidigt slåss Miljöpartiet för flera symboliskt laddade frågor. Inom partiet höjs röster om att Preem – tillsammans med Arlanda och migrationen – kan vara skäl till att lämna regeringssamarbetet. 

Hanna Westerén är klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.Foto: Riksdagen

Socialdemokraterna har i sin tur skickat försiktiga signaler om att oljejättens utbyggnad kan vara rimlig ur klimatsynpunkt.

Trots att utsläppen inledningsvis ökar så jobbar Preem för att ta fram klimatsmarta drivmedel på sikt, anser partiets klimatpolitiska talesperson Hanna Westerén. Hon kommenterade frågan i en intervju med Expressen tidigare i år:

– Jag vill inte föregå processen, men det är en intressant diskussion om hur Sverige ska tänka kring utsläpp nationellt och globalt. Det är lite analogt att säga att vi inte vill ha produktion här, men gärna ta del av resurserna någon annanstans ifrån där vi har mindre inflytande över processen.

 

Preems planer i Lysekil

Preem är i dag Sveriges tredje största utsläppare av koldioxid. Utbyggnaden skulle innebära att raffinaderiets utsläpp ökar med ungefär en miljon ton koldioxid per år – från 1,7 miljoner ton per år till 2,7.

 

Enligt Naturvårdsverket kan bygget innebära att Sverige inte klarar av att nå sina klimatmål. 

 

I sin egen prövning kan regeringen ta hänsyn till andra aspekter än Mark- och miljööverdomstolen. Exempelvis om planerna, som Preem hävdar, kommer leda till minskade utsläpp i användarledet.