S-politikern drog av tv-licensen på skatten

Stenungsundspolitikern Carola Granell fick bakläxa av Skatteverket.
Foto: ANNA SVANBERG
Carola Granell fick bakläxa av Skatteverket
Foto: / PRIVAT
S-politikern Carola Granell fick bakläxa av Skatteverket.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Den socialdemokratiska toppolitikern i Stenungsund, Carola Granell, fick inte dra av tv-licensen, en nyinköpt torktumlare och bilens fordonskatt på skatten.

Då gick hon vidare till domstol.

Men Skatteverket vann.

– Så har jag gjort i 17 år, säger Carola Granell, S. 

Carola Granell är förste vice ordförande i Stenungsunds kommunfullmäktige och har en lång politisk karriär bakom sig.

Vid sidan av de politiska uppdragen har Granell också drivit familjehemsverksamhet vilket fått henne att göra stora skatteavdrag för ökade omkostnader. Senast under 2016 begärde hon avdrag för tjänsteresor och övriga utgifter om 240 000 kronor.

Men nu har Skatteverket ifrågasatt en lång serie avdrag där de menar att kommunpolitikern försökt dra av högst privata omkostnader: som en ny torktumlare och tvättmaskin i hemmet, tv-licens, en fönsterreparation och bilens fordonsskatt. 


LÄS MER: Kommunalrådets avtal ger krögaren fem miljoner


Carola Granell (S): "Gjort som de sa åt mig"

Enligt Carola Granell har hon gjort på samma sätt i 17 år och uppger att hon bara följt de direktiv tjänstemän på Skatteverket tidigare sagt åt henne att göra. 

– Det är precis exakt som de har sagt åt mig, säger Carola Granell.

–  Skatteverket krävde av mig för 17 år sedan att jag skulle göra på det här sättet. Och då har jag gjort så i 17 år men nu tycker de att jag inte ska göra så. Men det är verkligen helt ok för mig.

I sin familjehemsverksamhet har Carola Granell rätt att begära avdrag för merkostnader. Hon har också fått en ersättning som ska täcka merkostnader från det kommunägda vårdbolaget Gryning Vård AB. Men en hel del utgifter bedömer Skatteverket nu är rent privata.

Tv-licens, torktumlare och tvättmaskin

Carola Granell överklagade Skatteverkets beslut. Men häromveckan gick Förvaltningsrätten emot henne och gav Skatteverket rätt på alla punkter. Avdrag för 15 906 kronor underkänns.

LÄS MER: Stenungsunds kommun vägrar betala för Robins gymnasium 

På frågan om hur tv-licensen, grundad på innehav av familjens tv, skulle kunna vara något annat än en privat utgift säger Carola Granell att det också är en utgift som hon fått förklarat för sig gick att dra av mot skatten. 

Detta efter besked från Skatteverket för många år sedan.

Hur ser du på att de beskriver den här nya torktumlaren som du dragit av kostnaden för som en privat omkostnad?

– Jag håller med dem. Jag tycker de har rätt. Jag har aldrig någonsin bett om att få göra det här. Jag har vid ett antal tillfällen frågat om jag verkligen måste fortsätta.

Till Förvaltningsrätten i Göteborg har Carola Granell meddelat att hon följt råd hon fick av tjänstemän vid Skatteverket 1999.