Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politiker tvingas gå – efter spridning av lögner

Janna Atta Ibrahim avgår från sina politiska uppdrag för S.
Foto: HENRIK JANSSON
S-politiker i Sävsjö spred falska påståenden på arabiska på Facebook. Flera politiker delade inlägget vidare.

S-politikern Janna Atta Ibrahim, som suttit i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, avslutar sina politiska uppdrag för partiet.

Detta efter att hon spridit vidare lögner om M och SD på arabiska på Facebook. 

– Det här är fullkomligt oacceptabelt. Vi har haft samtal med henne nu på morgonen, säger Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för S i Göteborg.

En socialdemokratisk politiker i Sävsjö i Småland lade ut ett meddelande på Facebook med falska påståenden om att Moderaterna och Sverigedemokraterna försöker ”så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar”.

Därefter har S-politiker på kommunalnivå spridit inlägget vidare. En av dem är Janna Atta Ibrahim som suttit i stadsdelsnämnden Västra Hisingen i Göteborg.

I en intervju med GT på onsdagsmorgonen försvarar hon spridningen av lögnerna.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna är emot allt som handlar om islam. De har lite hat mot muslimer, säger hon.

Får lämna uppdrag för S

Efter spridningen av inlägget och uttalandet i GT får Janna Atta Ibrahim lämna sina uppdrag för Socialdemokraterna i Göteborg med omedelbar verkan, vilket GP var först med att rapportera om.


I den handskrivna avsägelsen skriver Yanna Hatta att hon lämnar sina uppdrag omedelbart.
Foto: Göteborgs stad

– Vi fick kännedom om det i morse. Vi har haft samtal med henne och förklarat att detta var oacceptabelt och att vi ser mycket allvarligt på det, säger Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för S i Göteborg.

Hon konstaterar att Janna Atta Ibrahim vid mötet beklagade sina uttalanden.

– Hon är inte en av våra mest erfarna politiker, förklarar Eva-Marie Rasmusson och fortsätter:

”Påverkar förtroendet”

– Jag hoppas att det här inte påverkar partiet allt för mycket, att människor förstår att det är en enskild medlem som har agerat och att det inte är något som partiet står bakom. Men gör en politiker fel påverkar det förtroendet för alla politiker.

Eva-Marie Rasmusson säger att hon är frustrerad efter händelsen:

– Vi kämpar och sliter för att få så många som möjligt att uppfatta vad vi vill. Vi vill ha fokus på sakfrågorna, inte på skandaler och annat.

https://www.facebook.com/janna.atta/posts/2543643495649630?__xts__[0]=68.ARCGH2haDZZJjK7Hz5zoAaN2j8Q8Y7iXnF0U7rRmGC5EeIBldjhqaeQ2UHyVFkbmU0mrk2vqwfTpFe8dHiuc2mjirwSQOf665bLBhP7ngv6VmTzp4gu5mBtgt2kpkEF2ZiIEzXs&__tn__=-R

Vid 11.30-tiden på onsdagen skriver Janna Atta Ibrahim på Facebook:

”Jag har tidigare delat en bild på sociala medier som innehöll felaktigheter om andra partier. Det har nu tagits bort. Det var inte min avsikt att sprida falska påståenden. Jag är ledsen för den skada det orsakat. Jag är därefter intervjuad av Expressen där jag gjorde uttalanden som var oöverlagda och ogenomtänkta. Som konsekvens har jag meddelat mitt parti att jag avsäger mig samtliga mina politiska uppdrag i Göteborgs stad och för partiet.”

Moderaterna i Göteborg reagerar kraftigt efter S-politikerns agerande.

Partiets gruppledare Jonas Ransgård kräver en ursäkt av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, och att det sker en internutredning hos Socialdemokraterna i Göteborg. I en skriftlig kommentar till GT säger han:

”Måste man ljuga för att vinna valet förtjänar man att förlora. Vår demokrati bygger på en ärlig debatt om fakta. Jag förväntar mig en ursäkt, att (S) i Göteborg omgående inleder en internutredning och att Ann-Sofie Hermansson tar avstånd från partikollegor som sprider falska nyheter och far med lögner om Moderaterna. Göteborgarna förväntar sig det”.

GT söker Janna Atta Ibrahim.