Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politiker begärde dubbla arvoden 31 gånger – avgår

Kjell Johansson väljer att avgå. Foto: LILLA EDETS KOMMUN
En del av de räkningar från politiker som GT granskade.

Kjell Johansson, S, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Lilla Edet, avgår.

Detta efter GT:s avslöjande att han 31 gånger begärt dubbla arvoden.

– Han kommer formellt att avgå 24 januari, berättar kommunstyrelsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva.

Det var efter en revisionsrapport som GT kunde avslöja hur en serie toppolitiker i Lilla Edet inte bara kvitterat ut utan också försökt få ut dubbla arvoden för sina politiska uppdrag. 

En av dem var ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden och kommunfullmäktigeledamoten Kjell Johansson som under mindre än ett år försökt få dubbla arvoden 31 gånger. 

Han skyllde på otydliga regler, regler han själv var med om att besluta om i sin roll som kommunfullmäktigeledamot.

Betalat tillbaka

Efter GT:s avslöjande har Johansson nu alltså bestämt sig för att avgå.

Eller har han tvingats?

– Det kan inte jag kommentera, det är en fråga för arbetarkommunen, säger Rebelo da Silva.

Hur ser du på affären med dubbla arvoden?

– Jag kan tycka att Kjell, som arbetat länge inom politiken och gjort mycket nytta, fått väl "mycket stryk". Han har betalat tillbaka de pengar som felaktigt utbetalats till honom.

Det handlar om att Johansson, och andra politiker, försökt kvittera ut timarvoden för nämndmöten samtidigt som de haft månadsarvode för samma arbete, visade GT:s granskning.

Fick sju utbetalningar

Mellan juni 2016 och augusti 2017 begärde Johansson ersättningar för 31 möten i den egna nämnden som han inte var berättigad till. Det handlade om 20 457 kronor i felaktiga arvoden. Av dessa slank sju utbetalningar om totalt 4 390 kronor igenom administrationens kontroll och betalades ut. 

GT har sökt Kjell Johansson utan framgång under måndagen.

– Reglerna är så väldigt otydliga att det har blivit lite tokigt där. Man är med lite för mycket och andra säger saker till en, men det finns inga undanflykter. Det har blivit fel helt enkelt, har han sagt till oss tidigare.

Carlos Rebelo Da Silva håller med om att reglerna för arvoden varit väldigt luddiga och att man efter revisionsrapporten sett över och förtydligat dessa.

Ytterligare fyra politiker i Lilla Edet begärde och fick felaktigt dubbla arvoden utbetalade, men i övriga fall handlade det om färre tillfällen.

En inledande förundersökning pågick så sent som i torsdags i förra veckan hos bedrägerienheten hos Göteborgspolisen, men ingen är ännu delgiven misstanke om brott.