Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forna vännerna i hård maktkamp

FORNA VÄNNER. Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson applåderar ikapp på Socialdemokraternas valvaka i Göteborg i september. S fick 20,4 procent i kommunvalet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
GLADA MINER. Ann-Sofie Hermansson, Anna Johansson, LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och SSU:s Amalia Rud Pedersen på 1 maj 2018.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
SÄGER IFRÅN. Stefan Löfven till Expressen om S-topparnas maktkamp: ”Det ligger även på lokala och regionala företrädare att ta sitt ansvar. Uppgiften för en företrädare är att sätta partiet först.”
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kampen om makten inom Socialdemokraterna i Göteborg kan sluta med att dramats båda huvudpersoner – Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson och ex-ministern Anna Johansson – förlorar och tvingas lämna.

Vi har granskat bakgrunden till ”Rosornas krig” i Sveriges andra stad – och anklagelserna som nu skakar partiledningen.

– Som jag ser det måste båda två bort. Det är enda sättet att rädda partiet från obotlig skada, säger Jahja Zeqirai, som nyligen lämnade S för uppstickarpartiet Demokraterna.

Det är ovanligt att två socialdemokratiska lokalpolitiker från Göteborg är huvudpersoner i samma Aktuellt-sändning.

Än ovanligare är det att de vägrar tala med varandra i programmet.

Men det var precis vad som hände i måndags kväll – och det infekterade bråket mellan Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson har skickat chockvågor genom den svenska arbetarrörelsen.

”Nu får S i Göteborg sluta klanta till allt”, röt Anders Lindberg, politisk chefredaktör på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet.

Från alpin-VM i Åre passar Stefan Löfven, statsminister och partiledare, på att läxa upp de båda S-topparna i Göteborg.

– Det är naturligtvis inte alls bra att två framstående företrädare för partiet har samarbetssvårigheter. Det riskerar förstås att skada partiet och därför är det också deras uppgift att sätta sig ner och lösa den knut som finns, säger Löfven.


Det är bara tre år sen Anna Johansson manövrerade i kulisserna så att partikamraten Ann-Sofie Hermansson utsågs till Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Utifrån såg de ut att komplettera varandra perfekt. Johansson – riksdagsledamoten och distriktsordföranden som föddes in i S-eliten. Hermansson – som slog igenom redan i slutet av 80-talet som frispråkig Volvoarbetare med tuff frisyr.

Anklagas för dålig arbetsmiljö

På bilder från partiets valvaka i september i fjol syns de leende sida vid sida. Men det var då.

Nu pågår en maktstrid för öppen ridå.

Anna Johansson anklagar Ann-Sofie Hermansson för dålig arbetsmiljö i partigruppen och bristande kommunikation med distriktsstyrelsen. Hermansson antyder att partiet vill tysta hennes allt starkare engagemang mot hedersvåld och extremism.

STRIDSLYSTEN. Anna Johansson (S) håller pressträff på måndagen efter att distriktsstyrelsen krävt att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson ska avgå.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
DET VAR DÅ. Januari 2016: Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg, presenterar Ann-Sofie Hermansson som partiets nya gruppledare och ordförande i kommunstyrelsen.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Jag lider med ”Soffan” i dag. Ingen ska behöva utsättas för det hon gör nu

Jahja Zeqiraj var ordförande i fastighetsnämnden och i stadsdelsnämnden Västra Hisingen när han i mars förra året lämnade Socialdemokraterna för det lokala uppstickarpartiet Demokraterna.

Zeqiraj hade varit i konflikt med både Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson innan han hoppade av.

– Jag råkade ut för mobbning och ryktesspridning, hävdar han. 

– Då hade jag båda dessa damer mot mig. Ann-Sofie Hermansson agerade hantlangare på Anna Johanssons uppdrag.

Om maktstriden mellan de båda S-topparna säger Jahja Zeqiraj:

– Jag kan inte se någon som helst möjlighet att någon av Hermansson och Johansson kan sitta kvar på sikt.

AVHOPPARE. Jahja Zeqiraj lämnade S för Demokraterna efter att ha varit i konflikt med både Hermansson och Johansson.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Zeqirai sitter kvar i Stadshuset för sitt nya parti och säger att han har god insyn i vad som skett och sker sitt gamla parti.

– Jag lider med ”Soffan” i dag, säger han. Ingen ska behöva utsättas för det hon gör nu. Att hennes tidigare vänner vänder henne ryggen inför öppen ridå är förfärligt. Det här skadar inte bara partiet utan spär på politikerföraktet överlag. 

”Det som sker nu är bara tragiskt”

Före detta kommunalrådet Johan Nyhus (S) är inne på samma spår. Han tror inte att vare sig Ann-Sofie Hermansson eller Anna Johansson kommer ta sig segrande ur striden.

– Det som sker nu är bara tragiskt, säger Johan Nyhus och fortsätter:

– Det behövs nya krafter. På kort sikt blir det ett etablerat namn som tar över som gruppledare efter Hermansson. På längre sikt måste man hjälpa fram de unga, bygga något nytt för framtiden.

TAR INTE STÄLLNING. ”Det är många som ringt mig under dessa dagar”, säger tidigare kommunalrådet Johan Nyhus som inte öppet vill ta ställning i S-striden. Han arbetar i dag inom näringslivet som chef på Reformklubben i Göteborg.
Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG
Han var så djärv och en sådan god vän och mentor. Jag saknar honom

Ann-Sofie Hermansson fick smeknamnet ”Soffan” redan på 1980-talet av arbetskamraterna på Torslandaverken. Som truckförare på Volvo engagerade hon sig fackligt, och efter mordet på statsminister Olof Palme 1986 tog hon klivet in i partipolitiken.

Som stridbar SSU:are blev hon symbol för en ny generation socialdemokratiska politiker som pratade som vanligt folk. 1991 debatterade hon mot Ny demokratis grundare Bert Karlsson i SVT-programmet ”Magasinet” – och efter valet 1994 handplockades hon av dåvarande vice statsministern Mona Sahlin till tjänsten som politiskt sakkunnig i jämställdhetsfrågor.

DEBATTGLAD. Ann-Sofie Hermansson möter Bert Karlsson i SVT 1991.
FRISPRÅKIG. Det dröjde inte länge innan Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson värvades till Regeringskansliet av Mona Sahlin.

Därefter var hon politisk sekreterare hos LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, innan Göteborgs starke man kallade.

Det var dags för ”Soffan” att flytta hem.

Vill ge henne sparken

Mellan 2003 och 2008 var hon politisk sekreterare hos kommunalrådet Göran Johansson, den man hon i dag ser som sin förebild.

– För att han var så djärv och en sådan god vän och mentor. Jag saknar honom, sa Ann-Sofie Hermansson i en intervju med Göteborgs-Posten för tre år sedan.

Det är mentorns dotter – Anna Johansson – som i dag vill ge henne sparken.

DOTTER OCH FAR. Anna och Göran Johansson, 1 maj 2007.
Foto: ÅKE THIM

När Anna Johansson valdes in i riksdagen 2014 och utsågs till infrastrukturminister i regeringen Löfven beskrevs hon i riksmedierna som en ”doldis”. Hemma i Göteborg var hon allt annat än det.

I unga år var hon SSU-ordförande i Angered, som 26-åring blev hon LO-ombudsman, vid 28 ledamot i kommunfullmäktige. Så rullade det på.

Pappa Göran Johansson var i decennier symbolen för Socialdemokraternas starka grepp om rikets andra stad. Bosatt vid Kortedala torg och med bakgrund på SKF:s verkstadsgolv sågs han som en folkets man, och hans valresultat 1994 (41,1 procent) är ett lokalt S-rekord som förmodligen aldrig kommer att slås.

LUGNET FÖRE... Anders Ygeman och Anna Johansson håller gemensam presskonferens i maj 2017. Drygt två månader senare tvingades båda lämna regeringen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Sommaren 2017 blev Anna Johansson en av landets mest uppmärksammade politiker, även i Stockholm. Till följd av IT-skandalen på Transportstyrelsen tvingades hon lämna regeringen, precis som inrikesminister Anders Ygeman.

Anna Johansson fick ingen andra chans av Löfven

Men medan Ygeman nyligen släpptes in i värmen igen, som energi- och infrastrukturminister, fick Anna Johansson ingen andra chans av Stefan Löfven.

Sin riksdagsplats har hon dock kvar, liksom ordförandeskapet i Socialdemokraterna i hemstaden.

KLACKARNA I TAKET. Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson firar 20,4 procent i kommunvalet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
PSST... Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson valnatten 2018. Fem månader senare kommunicerar de enbart via utspel i medierna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Kanske var de verkligen glada, kanske var de bara lättade.

Över att det inte blev värre.

På bilderna från valvakan syns Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson än le, än skratta, än applådera glatt. I en lokal opinionsmätning under valrörelsen hade Socialdemokraterna fått 14,7 procent.

Nu, på valnatten: 20,4.

Inte ens hälften av Göran Johanssons rekordnivå, men den totala förödmjukelsen uteblev.

Men värre skulle det bli. Genom att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildade ett eget block stod Socialdemokraterna helt utan samarbetspartners. Alliansen lyckades ta makten, trots ett svagt valresultat.

– Vi har haft en fantastisk valrörelse, sa Ann-Sofie Hermansson.

PARHÄSTAR. Nalin Pekgul och Ann-Sofie Hermansson, här under möte med ungdomar i Angered i juni 2018.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu är frågan: hämtade sig partiet i valspurten trots – eller tack vare – hennes tydliga engagemang mot extremism och hedersvåld? Det är i just de frågorna Hermansson i allt större utsträckning har profilerat sig – lite för mycket, påstår hon själv att Anna Johansson sagt.

– Ann-Sofie är den enda politiker i dag som jag ser, som modigt och tydligt har tagit ställning mot alla former av extremism. Och jag känner att hon inte backas upp, sa S-debattören Nalin Pekgul när hon i somras var ute på valturné med sin gamla kompis.

”Jag har känt mig lite ensam”

Ann-Sofie Hermansson sa vid samma tillfälle att hon inte fått tillräcklig uppbackning i frågorna, varken från sitt eget eller från andra partier i Göteborg:

– Jag har känt mig lite ensam. Vi är flera demokratiska partier här i Göteborg, och jag tycker jag kunde haft lite bättre uppställning i de här frågorna.

Det finns bara en lokalpolitiker som tar strid mot extremism och hederskultur på det här sättet

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, som följt Ann-Sofie Hermanssons arbete mot hedersförtryck och islamism, menar att hon har gått ut hårt och varit ”övertydlig”.

– Det finns bara en lokalpolitiker som tar strid mot extremism och hederskultur på det här sättet, och det är Ann-Sofie Hermansson, säger Ranstorp.

Carina Hägg, riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1995-2014, menar att det är hennes tydliga ställningstagande mot hedersbrott och extremism som är orsaken till att Hermansson petas.

– Hon har varit väldigt konsekvent, något som många i Göteborg har längtat efter. Men det kom också reaktioner från dem som inte ville ha den här förändringen, säger Hägg.

SER ORSAK. Carina Hägg, före detta riksdagsledamot (S), hävdar att Ann-Sofie Hermanssons ställningstagande mot extremism är skälet till att hon inte längre är önskvärd i partiet.
Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN

Den 22 juli 2018, på årsdagen för terrorattacken på Utøya, skrev Hermansson tillsammans med Pekgul en debattartikel i Expressen, där hon kritiserade de andra partierna i den dåvarande rödgröna koalitionen:

”Ytterkantsvänstern, inklusive delar av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill sätta allt ljus på nazism och rasism. Detta för att slippa kritisk granskning av den islamistiska extremism och de vänsterautonoma grupper som man har band till och uppfattar som ett politiskt stöd.”

”Hon har en linje och hennes parti har en annan linje”

Delar av Göteborgs vänster gick i taket. Liksom Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner, som kritiserade Hermansson hårt för debattartikeln under rubriken ”En tid att tala och en tid att tiga”.

Men Werner tror inte att profileringen mot hedersvåld och extremism är anledningen till avgångskravet från Anna Johansson.

– Det är väl mer att det har varit det enda hon profilerat sig på, och profilerat sig lite väl sent. Att plötsligt, så nära ett val, svänga om i den frågan är inte så snyggt, säger Björn Werner.

VALVINNARE. Daniel Bernmars V fick drygt 12 procent i kommunvalet i Göteborg. Sedan bildade han en ny allians – utan Socialdemokraterna.
Foto: ALICE VERNERSSON / VÄNSTERPARTIET

Även Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet, reagerade på debattartikeln.

– Ja, det är väl ett typexempel på hur det har varit. Jag tror ärligt talat att det här handlar väldigt mycket om att hon har en linje och hennes parti har en annan linje, säger Daniel Bernmar.

Förutom Hermanssons profilfrågor om hederskultur och extremism menar Bernmar att hon gått emot partilinjen om hur Göteborg ska styras.

– Det var väldigt tydligt i går på presskonferensen att deras parti vill ha ett bra samarbete med V, MP och Fi. Och det är ju inte det hon har förmedlat – hon har förmedlat något helt annat. Det är därför det ser ut som det gör i Göteborg, säger Bernmar.

Det måste lösas på något sätt, men ansvaret ligger i Göteborg

Nu talar det mesta för att den extra distriktskongress som ska avgöra om man har fortsätt förtroende för Hermansson kommer att hållas den 3 mars.

– Vi har preliminärbokat Folkets hus det datumet, säger Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för partiet i Göteborg.

238 delegater från de cirka 80 föreningar som finns i Göteborgs kommun kommer att kallas till stämman för att avgöra Ann-Sofie Hermanssons och partiets framtid.

Statsministern och partiledaren Stefan Löfven ville på tisdagseftermiddagen inte kommentera huruvida han själv har förtroende för Ann-Sofie Hermansson.

– Det måste lösas på något sätt, men ansvaret ligger i Göteborg, säger han.