Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagskvinnans förklaring till olyckan – smärtsam sjukdom

Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Sara Heikkinen Breitholtz utreds för drograttfylleri efter att ha kolliderat med en linjebuss på Onsalavägen utanför Kungsbacka.
Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S).
Foto: PRESSBILD
Sveriges riksdag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) utreds för drograttfylleri efter att ha kolliderat med en buss i linjetrafik. 

Hon är dock inte delgiven misstanke om brott, och enligt politikern själv var det smärta som orsakade olyckan.

– Jag har extrema smärtor i buken och det hade jag under den här dagen, säger Heikkinen Breitholtz till P4 Halland.

Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Sara Heikkinen Breitholtz utreds för drograttfylleri efter att ha kolliderat med en linjebuss på Onsalavägen utanför Kungsbacka. 

Utredningen ska fastställa om hon hade otillåtna substanser i kroppen vid olyckstillfället.

Själv menar politikern att förklaringen till krocken är smärtsam endometrios som hon äter starka receptbelagda värktabletter för.

– Det är ett otroligt svårt smärttillstånd som jag lever i. Jag kommer liksom inte ihåg en dag utan smärta i mitt vuxna liv. Så i vissa perioder så får jag mediciner, säger Sara Heikkinen Breitholtz till P4 Halland. 

Var inte alkoholpåverkad

Enligt Heikkinen Breitholtz är det tillåtet att köra bil med de receptbelagda medicinerna i kroppen. Och det är smärta och inte medicinerna som är orsaken till olyckan, hävdar hon.

– Jag har extrema smärtor i buken och det hade jag under den här dagen, säger Heikkinen Breitholtz till P4 Halland.

Inledningsvis fanns uppgifter i lokalmedia om att S-politikern efter olyckan skulle ha blåst positivt i ett utandningstest, men de uppgifterna tillbakavisas av såväl Sara Heikkinen Breitholtz som överåklagare Anders Jakobsson. Det visade sig också vara felaktigt. Utandningsprovet visade inte några tecken på att Heikkinen Breitholtz skulle ha druckit alkohol, och det blodprov som togs från riksdagskvinnan i samband med olyckan har ännu inte analyserats.

– Min gissning är att det dröjer till efter jul och nyår. Sen får man se vad det visar. Det kan visa på otillåtna preparat, tillåtna preparat eller ingenting alls, säger överåklagare Anders Jakobsson.

Utredes tidigare i år

Finns det bara spår av tillåtna preparat kommer Heikkinen Breitholtz inte att delges misstanke om brott.

– Om det inte är så att man har tagit tillåtna preparat i alldeles för stor omfattning, som gör att man ligger över gränsen. Då kan man fundera på om det är brottsligt eller inte, men de vet vi ju inte, tillägger han.

Detta är andra gången i år som Sara Heikkinen Breitholtz (S) utreds för drograttfylleri. Enligt Norra Halland stoppades hon i våras på Inlagsleden i Kungsbacka efter att hon observerats ha kört vingligt.

Ett snabbtest visade då, skriver tidningen, på morfin, oxycodone och benzo som ingår i kraftiga smärtstillande medel.

Enligt NH lades utredningen senare ner, och den har heller ingen vikt för den pågående utredningen.

– Det var som då har ingen betydelse för det här eventuella brottet, säger överåklagare Anders Jakobsson.