Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och Demokraterna samverkar i Göteborg

Martin Wannholt, partiledare Demokraterna.
Foto: NORA LOREK
Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Med bara två dagar kvar till stadens uppdrag ska sättas - meddelar Socialdemokraterna och Demokraterna i Göteborg att de ingått en valteknisk samverkan.

I ett slag kan partierna nu få tillbaka en mängd poster i nämnder och styrelser.

– Det här ger en bättre proportionerlig fördelning av mandaten, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

– Jag är förvånad att man gör detta. Det här förändrar inte det politiska maktförhållandet alls, säger Axel Josefson (M).

Demokraterna har via sin hemsida offentliggjort beskedet. Även Socialdemokraterna har annonserat samverkan via sin hemsida.

P4 Göteborg var först med att rapportera detta.

I och med samverkan kan Demokraterna och Socialdemokraterna nu ”ta tillbaka” ett antal av de platser som fördelats mellan Alliansen och det röd-grön-rosa-blocket som tidigare i höstas annonserade sitt egna valtekniska samarbete.

Det samarbetet innebar att det senare blocket fick ett antal platser i nämnder och styrelser i utbyte mot att man släppte fram ett Alliansstyre i Göteborg.

Men nu kan alltså Socialdemokraterna och Demokraterna få tillbaka en del av platserna.

– Jag räknar med att vi socialdemokrater med detta får runt 15 platser i nämnder och kommunala bolagsstyrelser. Platser som kan få avgörande betydelse i vissa lägen, säger socialdemokraternas ledare Ann-Sofie Hermansson.

Demokraternas besked

Demokraternas partiledare Martin Wannholt ser det hela som ett återställande av ordningen och att fördelningen av poster nu blir mer i linje med valresultatet.

Han beskriver det rödgrönrosa blocket och allianspartierna som "ha-galna", då deras överenskommelse – enligt honom – innebar att Socialdemokraterna och Demokraterna förlorade poster. 

– Vi tar tillbaka det som är vårt, säger Martin Wannholt och uppskattar, liksom Socialdemokraterna, att hans parti får drygt ett 15-tal fler poster i nämnder och bolagsstyrelser i och med dagens överenskommelse. 

Han säger att det inte rör sig om något annat än en valteknisk samverkan och att samtalsklimatet varit gott mellan de båda partierna.

– Det är intellektuellt befriande att prata med människor i Göteborgs stadshus, och när man går ut från dörren får man ingen kniv i ryggen.

S: ”Valteknisk uppgörelse”

Den nya valtekniska samverkan meddelas i sista stund. Under onsdag kväll håller valberedningen ett sista möte om vilka politiker som ska sitta på vilka stolar i Göteborgs kommuns politiska nämnder. 

Beslut fattas formellt på kommunfullmäktiges möte på torsdag. 

Däremot dröjer det till januari innan platserna i de kommunala bolagens styrelser fördelas formellt.

Axel Josefson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Axel Josefson (M), som vid årsskiftet tar över som kommunstyrelsens ordförande, säger att han inte är förvånad över det nya valtekniska samarbetet.

– Vi har varit förberedda på detta, men det förändrar ingenting i sak vad gäller det politiska maktförhållandet. Jag hade själv aldrig drivit igenom ett sånt samarbete i detta läge när man har så lite att vinna.

V: ”Är lite kaosartat”

Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet, säger så här om det nya politiska läget.

Daniel Bernmar.
Foto: HENRIK JANSSON

– Det påverkar oss. Den stora frågan blir vilket samarbete S och D kommer ha. Vi är medvetna om att det är så här lagstiftningen ser ut, sedan var det olyckligt att det kom två dagar före fullmäktige. Det är lite kaosartat. Det är kanske inte den smidigaste lösningen jag sett, säger han.

Var det väntat?

– Jag är inte förvånad. S har varit tydliga med att de enda de pratat med är D. Vi hade förberett oss på ett sånt här scenario, säger Bernmar.