Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-lösningen på problemen i Nordstan: Kultursatsning

Ann-Sofie Hermansson (S) vill se en kultursatsning i Nordstan.
Foto: ANDERS YLANDER
Nordstan i Göteborg är Sveriges, sett till omsättning, största köpcentrum.
Foto: Henrik Jansson
Jonas Ransgård (M) vill att Nordstan ska kunna stängas tidigare.
Foto: JESPER ORRBECK

Poliser omringas och attackeras i Nordstan, antalet anmälda brott ökar och gallerian beskrivs av polisen som ett "smörgåsbord" för kriminella rekryterare.

Socialdemokraternas lösning på problemet: En stor kultursatsning.

– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S.

GT har i flera artiklar berättat om de bekymmer som finns och de brott som begås i Sveriges – sett till omsättningen – största köpcentrum.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra har nyligen gått ut och förklarat att hon vill att Sverige ska kunna införa så kallade zonförbud – att vissa individer ska portas från vissa platser. I en intervju med SVT tog hon upp Nordstan som ett exempel på en sådan plats.


LÄS MER: Moderaterna vill införa zonförbud


Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, tycker att det är helt fel väg att gå.

– I stället för att stänga, låt oss ta tag i det här och öppna, säger hon.

Vill se kultursatsning

Hennes vision är att i stället skaka liv i Nordstan även efter att butikerna stängt.

Genom att – bland annat – satsa på kulturen.


LÄS MER: Gängen som sprider skräck i Nordstan


– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp. Bibliotek eller annat som alla möjliga olika människor drar sig till, säger Ann-Sofie Hermansson, och fortsätter:

– Det är ett vägskäl. Jag förstår att det är här och nu, men vissa saker måste få ta lite tid. Låt oss gå offensivt andra vägen. Det är alltid lättare att sätta sig med armarna i kors, säga att det är jobbigt och införa "no go-zoner".

"Önsketänkande"

Kommunalrådet och kommunstyrelsens andre vice ordförande, Jonas Ransgård, M, tycker däremot att Socialdemokraternas mål är orealistiskt.

– Det är ett önsketänkande. Hade det funnits en marknad att ha öppet senare så hade det funnits det. Men finns det föreningar som vill bedriva aktiviteter så är det jättebra. Det ena behöver inte utesluta det andra, säger han.


LÄS MER: Droger och våldsbrott – ny vardag i Nordstan


Han har tidigare kallat Nordstan för "en arbetsförmedling för brott".

– Det finns ingen annan plats som Nordstan i hela landet. Det vi bland annat vill göra är att ge alternativet att stänga tidigare, behövs det inte kan man låta bli, säger Jonas Ransgård.

Anmälda brott har ökat

GT:s granskning har visat att antalet anmälda brott i Nordstan ökat – bland annat har polisen omringats och attackerats. Enligt polisen är det främst ensamkommande ungdomar som uppehåller sig i Nordstan – men också unga män från Göteborgs förortsgäng.

– Nordstan är också ett smörgåsbord för rekrytering, har Leif Wetterskog, ordningspolisens gruppchef i Göteborg City, sagt.