Ann-Sofie Hermansson (S) vill se en kultursatsning i Nordstan. Foto: ANDERS YLANDERAnn-Sofie Hermansson (S) vill se en kultursatsning i Nordstan. Foto: ANDERS YLANDER
Ann-Sofie Hermansson (S) vill se en kultursatsning i Nordstan. Foto: ANDERS YLANDER
Nordstan i Göteborg är Sveriges, sett till omsättning, största köpcentrum. Foto: Henrik JanssonNordstan i Göteborg är Sveriges, sett till omsättning, största köpcentrum. Foto: Henrik Jansson
Nordstan i Göteborg är Sveriges, sett till omsättning, största köpcentrum. Foto: Henrik Jansson
Jonas Ransgård (M) vill att Nordstan ska kunna stängas tidigare. Foto: JESPER ORRBECKJonas Ransgård (M) vill att Nordstan ska kunna stängas tidigare. Foto: JESPER ORRBECK
Jonas Ransgård (M) vill att Nordstan ska kunna stängas tidigare. Foto: JESPER ORRBECK

S-lösningen på problemen i Nordstan: Kultursatsning

Publicerad

Poliser omringas och attackeras i Nordstan, antalet anmälda brott ökar och gallerian beskrivs av polisen som ett "smörgåsbord" för kriminella rekryterare.

Socialdemokraternas lösning på problemet: En stor kultursatsning.

– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S.

GT har i flera artiklar berättat om de bekymmer som finns och de brott som begås i Sveriges – sett till omsättningen – största köpcentrum.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra har nyligen gått ut och förklarat att hon vill att Sverige ska kunna införa så kallade zonförbud – att vissa individer ska portas från vissa platser. I en intervju med SVT tog hon upp Nordstan som ett exempel på en sådan plats.

 

LÄS MER: Moderaterna vill införa zonförbud

 

Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, tycker att det är helt fel väg att gå.

– I stället för att stänga, låt oss ta tag i det här och öppna, säger hon.

Vill se kultursatsning

Hennes vision är att i stället skaka liv i Nordstan även efter att butikerna stängt.

Genom att – bland annat – satsa på kulturen.

 

LÄS MER: Gängen som sprider skräck i Nordstan

 

– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp. Bibliotek eller annat som alla möjliga olika människor drar sig till, säger Ann-Sofie Hermansson, och fortsätter:

– Det är ett vägskäl. Jag förstår att det är här och nu, men vissa saker måste få ta lite tid. Låt oss gå offensivt andra vägen. Det är alltid lättare att sätta sig med armarna i kors, säga att det är jobbigt och införa "no go-zoner".

"Önsketänkande"

Kommunalrådet och kommunstyrelsens andre vice ordförande, Jonas Ransgård, M, tycker däremot att Socialdemokraternas mål är orealistiskt.

– Det är ett önsketänkande. Hade det funnits en marknad att ha öppet senare så hade det funnits det. Men finns det föreningar som vill bedriva aktiviteter så är det jättebra. Det ena behöver inte utesluta det andra, säger han.

 

LÄS MER: Droger och våldsbrott – ny vardag i Nordstan

 

Han har tidigare kallat Nordstan för "en arbetsförmedling för brott".

– Det finns ingen annan plats som Nordstan i hela landet. Det vi bland annat vill göra är att ge alternativet att stänga tidigare, behövs det inte kan man låta bli, säger Jonas Ransgård.

Anmälda brott har ökat

GT:s granskning har visat att antalet anmälda brott i Nordstan ökat – bland annat har polisen omringats och attackerats. Enligt polisen är det främst ensamkommande ungdomar som uppehåller sig i Nordstan – men också unga män från Göteborgs förortsgäng.

– Nordstan är också ett smörgåsbord för rekrytering, har Leif Wetterskog, ordningspolisens gruppchef i Göteborg City, sagt.

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER