S kräver utredning efter larm om rasism i vården

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
DN:s granskning har fått flera politiska företrädare att reagera.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Efter DN:s granskning om hur man som patient kan välja en etniskt svensk vårdgivare, kräver nu Socialdemokraterna en utredning av situationen i Västra Götaland. 

– Det kan inte klassas som något annat än ren rasism. Det här handlar inte om språkförbistring, säger Håkan Linnarsson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 

Varje fall är ett för mycket men vi ska inte inbilla oss att det sker hela tiden, säger Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 

Granskningen i DN visade att det på vissa håll är möjligt för patienter att välja bort läkare på grund av hudfärg och etnicitet. Oavsett om läkaren kan tala svenska eller inte.

En rundringning som tidningen gjorde visade att det finns vårdgivare i alla Sveriges regioner som tillåter patienten att specifikt välja etniskt svensk personal.

Det har fått flera politiska företrädare att reagera och Håkan Linnarsson (S) vill nu att det görs en kartläggning i Västra Götalandsregionen. 

– Vi vill se en kartläggning över hur det här ser ut och hur det utspelar sig. Det har vi till viss del fått genom den här granskningen som DN gjort. Därför förutsätter vi att ledningen tar kraftfulla åtgärder för att undvika att det upprepas och motverkar det, säger han. 

Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelse, säger att det är fruktansvärt att det här sker, men att det är viktigt att inte tro att det är alla som upplever rasism. 

– Det skulle bli en väldigt fattig vård utan våra många medarbetare med utländsk bakgrund. Varje fall är ett för mycket men vi ska inte inbilla oss att det sker hela tiden. Det är en mindre del av vården, även om det är tillräckligt illa varje gång det sker, säger han.

Håkan Linnarsson betonar att det inte finns en enkel åtgärd, utan att det krävs ett gediget arbete på flera plan för att motverka rasismen. 

– Det räcker inte att fatta ett beslut och så försvinner rasismen. Det kräver ett arbete där man måste vara medveten om att det är värderingar från köksbordet ända ut i arbetsorganisationen. Det genomsyrar hela samhället.

Håkan Linnarsson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

”Det handlar om värderingar”

Han får medhåll från Jonas Andersson, som säger att han fördömer rasism, men att det är svårt att komma med konkreta förslag på vad som skulle kunna hjälpa, eftersom det är en samhällelig attityd som ligger till grund. 

– Det handlar om människors värderingar och fördomar i väldigt stor utsträckning. Det är svårt att sätta regelverk mot just det. Men vi som vårdgivare, privata eller offentliga, ska inte bidra eller uppmuntra till den delen som är ren rasism. 

Det finns enligt Jonas Andersson fler regler kring hur vårdgivare får behandla patienter än tvärtom. 

– Den relationen har vi skapat mer regelverk kring för att undvika att vi diskriminerar. Sedan att det diskrimineras åt andra hållet och, som vi såg i reportaget från DN, ges råd och hjälp med önskemål om en viss läkare, så ska vi inte vara, säger Jonas Andersson. 

 – Jag är alldeles övertygad om att detta är en fråga som vi både vill och behöver sätta oss och prata om med både vårdgivare och fackliga organisationer om hur vi går vidare.

Jonas Andersson (L), ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.
Foto: PETER WAHLSTRÖM / PRESSBILD

”Slutar aldrig förvånas över rasismen”

I granskningen ingick både privata och offentligt ägda vårdinrättningar. 

Håkan Linnarsson menar att skattemedel inte borde bidra till verksamheter där den här typen av rasism förekommer. 

– Ett absolut minimum är att vi inte med skattemedel ska bidra till verksamheter där man tillåter att man väljer vårdgivare utifrån hudfärg. Ska man ha del av den gemensamma välfärden så tar man del av de villkor som är schysta spelregler för ett demokratiskt samhälle. 

Vidare framhäver Håkan Linnarsson att personer från olika länder är en viktig tillgång för vården.

– Man slutar aldrig förvånas över att rasismen är så närvarande i vårt samhälle hela tiden. Man hade ju hoppats att just när man behöver vård så behöver man bästa möjliga vård, inte blondast vård. 

Även Jonas Andersson understryker att den allmänna samhällsdebatten är skyldig i sammanhanget. 

– Vi måste ta reda på hur ofta det förekommer i vår verksamhet, för vi kan inte lägga mycket tid och kraft på ett problem som inte är så stort som den upprördhet som vi alla känner just nu. 

SE MER: Sköterska ansåg att man ägnat sig åt ”kulturell svimning”

I maj fälldes Västra Götalandsregionen efter att en ma av sudanesiskt ursprung avlidit till följd av en stroke. Ambulanssjuksköterskan hade anset att mannen ägnat sig åt ”kulturell svimning”.