Eva-Marie Rasmusson, försteombudsman för socialdemokraterna, utesluter inte att förtroendet påverkas för Alma Handzar efter avslöjandet - särskilt hos allmänheten. Foto: SocialdemokraternaEva-Marie Rasmusson, försteombudsman för socialdemokraterna, utesluter inte att förtroendet påverkas för Alma Handzar efter avslöjandet - särskilt hos allmänheten. Foto: Socialdemokraterna
Eva-Marie Rasmusson, försteombudsman för socialdemokraterna, utesluter inte att förtroendet påverkas för Alma Handzar efter avslöjandet - särskilt hos allmänheten. Foto: Socialdemokraterna
GT avslöjade att kommunpolitikern Alma Handzar (S) ertappats med att fuska på den egnademokratikursen - och stängs av. Foto: GTGT avslöjade att kommunpolitikern Alma Handzar (S) ertappats med att fuska på den egnademokratikursen - och stängs av. Foto: GT
GT avslöjade att kommunpolitikern Alma Handzar (S) ertappats med att fuska på den egnademokratikursen - och stängs av. Foto: GT
Alma Handzar (S) informerade aldrig sitt parti om att hon stängts av från universitetet efter att ha ertappats med fusk på demokratikursen. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENAlma Handzar (S) informerade aldrig sitt parti om att hon stängts av från universitetet efter att ha ertappats med fusk på demokratikursen. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Alma Handzar (S) informerade aldrig sitt parti om att hon stängts av från universitetet efter att ha ertappats med fusk på demokratikursen. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

S: "Klart det påverkar förtroendet"

Publicerad

Kommunpolitikern Alma Handzar (S) informerade aldrig sitt parti om avstängningen från Göteborgs universitet.

Det skedde först efter att GT kontaktade henne under måndagen.

Därför kunde hon företräda Socialdemokraterna i en utbildningsdebatt i Göteborgs kommunfullmäktige bara två veckor efter att hon fällts för fusk i den egna Demokratikursen.

– Det är klart att det påverkar förtroendet, säger socialdemokraternas försteombudsman Eva-Marie Rasmusson.

Det var under tisdagen som GT kunde avslöja att den socialdemokratiska kommunpolitikern Alma Handzar fällts för fusk genom att plagiera delar av en hemtenta vid universitetskursen "Demokrati i teori och praktik".

Kommunfullmäktigeledamoten företrädde partiet i en stor skoldebatt bara två veckor efter beslutet om hennes avstängning fattades.

Något som gick upp för partiet först i går - mer än två månader efter beslutet.

– Alma kontaktade oss i går om det här, säger Eva-Marie Rasmusson, försteombudsman hos socialdemokraterna i Göteborg.

– Det här är naturligtvis jättebeklagligt och det går naturligtvis inte att försvara att någon har fuskat eller plagierat. Samtidigt har vi ingen anledning att misstro Alma om uppsåtet i det som skett. 

 

LÄS MER: Kommunpolitikern fuskade på demokratikursen - stängs av 

Alma Handzar talar i fullmäktige i Göteborg två veckor efter avstängningen från Göteborgs universitet.Foto: Göteborgs stad

"Har ingen vinning av det här"

Alma Handzar har försvarat sig med att det rörde sig om ett misstag, att hon råkade skicka in ett arbetsdokument i stället för den slutgiltiga hemtentan efter 24 timmars skolarbete. 

– Alma har ingen egentlig vinnig av det här då det har varit en extrakurs vid sidan om. Den ingår inte i hennes ordinarie utbildning, säger Eva-Marie Rasmusson.

Att få några extra universitetspoäng till sin cv kan man väl ha vinning av?

– Ja, fast det är ändå ganska marginellt. Det är ingen examen det handlar om ändå. Inte för att bagatellisera det på något sätt men slutexamen är ändå det viktigaste i potentiella arbetsgivares ögon.

Hon företrädde ju faktiskt er i en skoldebatt i fullmäktige två veckor efter det här beslutet fattades, där hon just företrädde er i frågan om utbildning för barn och unga.

– Det är naturligtvis beklagligt det också. Jag förstår att det kan sticka i ögonen på folk och att det kan se konstigt ut. Samtidigt är Alma en otroligt kompetent politiker som vi har väldigt stort förtroende för i sakfrågorna. Sedan är det olyckligt att det just var skolan, det kan jag hålla med om.

 

LÄS MER: Kommuntoppens tennispartner fick miljonuppdrag - nu utreds jäv 

 

Eva-Marie RasmussonFoto: Socialdemokraterna Göteborg

Är inte detta en information ni vill ha av en person som företräder ert parti?

– Det vill man ju alltid ha. I min roll som försteombudsman vill man ju egentligen, skämt åsido, veta allt om alla. Jag tror inte Alma tänkte så långt och var fullt fokuserad på det hon höll på med i sitt liv just då. Tror inte att hon tänkte tanken och det är alltid lätt att vara efterklok.

Hur påverkar detta förtroendet för henne som kommunfullmäktigeledamot?

– Det är klart att det påverkar, framför allt i allmänhetens ögon. Något annat vore naivt att tro. Samtidigt är det en enstaka händelse, det är ett uppriktigt misstag från Almas sida och hon ångrar sig otroligt mycket. Och just nu ser jag ingen anledning till att detta skulle ge några direkta påföljder. Ytterst är det ju medlemmarna och sedan väljarna som avgör. Men alla kan göra misstag, sedan är det här ett allvarligt misstag. Jag vill inte på något vis förringa eller försvara det som hänt, för det går inte att försvara. Men så länge människor lär sig av sina misstag.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER