Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S i Lerum kopierade Malmös budgettext

”Det är inte fyra partier som litar på varandra”.
Genrebild.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Socialdemokraterna i Lerum anklagas för plagiat. 

Anledningen är att partiet i sitt budgetförslag ska ha kopierat flera delar som kommer från en tre år gammal budget – skrivna av Socialdemokraterna i Malmö.  

När Lerums Tidning granskar likheterna hittar de flera exempel. 

Under förra veckans budgetdebatt i Lerums kommunfullmäktige i riktades anklagelser om plagiat mot Socialdemokraterna.

Det var politikern Viktor Lundblad (M) som reagerade på en formulering i budgetförslaget, där Lerum hade kallats för ”stad”. 

– Jag upptäckte att det stod ”stad” på ett ställe i deras budget. Jag har bott i Lerum i hela mitt liv och har aldrig hört Lerum beskrivas som en stad förut, säger Viktor Lundblad till Lerums Tidning. 

Efter att ha undersökt delar av texten på en sökmotor på nätet, kunde han härleda flera delar av budgetförslaget till ett annat förslag – som lades tre år tidigare, av Socialdemokraterna i Malmö. 

Lerums Tidning har också jämfört de båda texterna och hittat att flera stycken i budgetförslaget har kopierats eller bara delvis skrivits om.

Socialdemokraternas förklaring

Socialdemokraternas Erik Larsson svarade under debatten på anklagelserna: 

– Det vi har gjort, eftersom vår budget till stor del handlar om hållbarhet, är att vi i detta fallet så klart har återvunnit material som vi anser har varit bra i en annan budget som Socialdemokraterna tidigare lagt i en annan del av landet, sa han under mötet, enligt Lerums Tidning. 

Förklaringen till trots – alliansen i Lerum är kritiska mot budgettexten och menar att detta sänder dåliga signaler till ungdomar i kommunen. 

Vincent Nordengren (M) drar nämligen paralleller till elever som gjort sig skyldiga till plagiat i sina skolarbeten – och där de har straffats med avstängning.

Socialdemokraterna menar å sin sida att oppositionens kritik är ett politiskt knep för att gå på deras budget.

– Det var lågvattenmärke från flera debattörer från den andra sidan, där man inte pratar om att man inte gillar vår politik, utan använde sig av annat för att på något sätt slå mot oppositionen, säger Olle Adolfsson (S) till Lerums Tidning.