Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S helt maktlösa efter misslyckad kupp

Martin Wannholt.
Foto: NORA LOREK
Ann-Sofie Hermansson.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Allting gick på räls för alliansen under torsdagens kommunfällmäktige.

Men så gjorde Demokraternas partiledare Martin Wannholt ett försök att slå in en spricka i det till synes bräckliga samarbetet med de röd-grön-rosa.

Men kuppen misslyckades och nu är det definitivt att socialdemokrater och demokrater får en perifer roll i Göteborgspolitiken framöver.

Sedan alliansbudgeten programenligt röstats igenom återstod att utse de tunga posterna i kommunstyrelsen.

Ordförande: Axel Josefson. Förste vice ordförande: Helene Odenjung, L.

Då nominerades Ann-Sofie Hermansson, S, som andre vice ordförande av Demokraternas Martin Wannholt till posten som var vikt för vänsterns Daniel Bernmar.

– Vi vill helt enkelt inte ha en vänsterpartist i presidiet, motiverade Wannholt från talarstolen.

Bernmar vann knappt

Nomineringen kom överraskande för nästan alla.

– Jag hade i alla fall ingen aning, berättar Axel Josefson.

En sluten omröstning följde, men den vann Bernmar med siffrorna 43-37 vilket alliansen såg som ett första kvitto på att man nog ska kunna styra den politiska skutan med hjälp av Vänstern, Miljöpartiet och Fi.

Det var bistrare miner i det socialdemokratiska lägret.

– Det är förvånande att de rödgrönrosa släpper fram borgare och vice versa ,men så är det i den här oheliga alliansen", sa Ann-Sofie Hermansson.

S största partiet

Hon förklarade också att hon var uppriktigt ledsen och orolig å alla göteborgares vägnar, men förklarade också bestämt att det är för tidigt att räkna ut henne och partiet:

– Vi är fortfarande det största partiet i Göteborg. Det nya styret kommer att märka det. Ska man göra upp om något viktigt i den här stan så blir man allt tvungna att prata med oss först. 

Fakta är dock att man nu dock saknar plats i presidiet och står utan direkt politiskt inflytande efter att man styrt staden under 24 år.


LÄS ÄVEN: Alliansen och Josefson tar makten