Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Blågröna styret fortsätter i Regionen

Johnny Magnusson, M, fortsätter styra Västra Götalandsregionen med en koalition av allianspartier och Miljöpartiet. 

Det blev klart vid lunchtid i dag. 

– Det känns väldigt bra, väldigt bra faktiskt. Det finns en förskjutning i den här riktningen, säger Johnny Magnusson och pekar bland annat mot att Stockholms läns landsting nyligen togs över av en motsvarande blågrön koalition. 

Tidigare under tisdagen meddelade Socialdemokraterna, genom gruppledaren Helén Eliasson, att de ger upp försöken att bilda en majoritet i regionen.

Enligt henne hade diskussioner förts med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna om ett blocköverskridande samarbete som alternativ till den blågröna koalition som styrde regionen under större delen av förra mandatperioden. 

 

 

Men nu är det slut på diskussioner.

– Vi har försökt att finna lösningar utifrån att ingen sida har majoritet. Det är ett bekymmersamt läge, sa Helén Eliasson och meddelade att de kommer gå i opposition med en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Helén Eliasson, S.Foto: Västra Götalandsregionen/Pressbild

Fortsatt blågrönt styre

Vid lunchtid på tisdagen meddelade i stället den blågröna koalitionen, som lett regionen större delen av mandatperioden, att de fortsätter samarbetet. 

Därmed ser även regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, M, ut att sitta kvar. 

– Det känns väldigt bra, väldigt bra faktiskt, säger Johnny Magnusson:

– Den grönblå samverkan är en väl beprövad och samkörd politisk konstellation som styrt Västra Götalandsregionen i majoritet under innevarande mandatperiod.

 

 

Han konstaterar att det parlamentariska läget är betydligt tuffare nu än tidigare, att de kommer vara tvungna att styra i minoritet och därför också kommer tvingas skapa "breda överenskommelser".

– Det krävde lite diskussioner att ta sig an utmaningen att styra i minoritet. Det är inte självklart och alldeles enkelt, säger Johnny Magnusson.

Avsiktsförklaringen skrevs under tidigare under tisdagen och Johnny Magnusson uppger att en viktig punkt är att få vården närmare medborgarna.

Har haft kontakter med Stockholm

När de fyra allianspartierna satte sig med Miljöpartiet för att styra Västra Götalandsregionen var det många som ifrågasatte om samarbetet skulle hålla.

Johnny Magnusson uppger nu att Stockholms landstingspolitiker varit i kontakt med honom inför att de sydde ihop en liknande koalition som blev klar i förra veckan. 

– Stockholmarna har lite avundsjukt tittat på oss under mandatperioden som gick och funderat på hur vi klarade det där och även väntat på om det skulle spricka i Västra Götaland eller att de höll i sams. Givet att vi kunnat hålla sams och våra miljöpartister talat väl om samverkan så har det blivit framgångsrikt också i Stockholm, säger Johnny Magnusson.

Samtal med S

Kristina Jonäng är gruppledare för Centerpartiet i Västra Götalandsregionen. Hon bekräftar att hon och Liberalernas motsvarighet mött Socialdemokraternas gruppledare för att diskutera ett samarbete. 

– Man får ha en öppenhet och diskutera också med Socialdemokraterna. Men det hade varit svårt även med Eliasson att nå majoritet. Värdet av att byta spår blir mindre då det inte innebär majoritet, säger Kristina Jonäng. 

Den 27 november ska namn till styrelser och andra poster vara klart. Men redan nu tar Kristina Jonäng det som givet att Johnny Magnusson fortsätter som regionstyrelsens ordförande. 

Det känns självklart att han fortsätter som regionordförande, säger Kristina Jonäng.   

Vänsterpartiets oppositionsråd Eva Olofsson beskriver i ett pressmeddelande koalitionen som "ett styre i bräcklig minoritet"

- Det nygamla styret saknar inte utmaningar. De har hittills inte kommit tillrätta med varken bemanningsproblemen, vårdköerna eller sjukhusens ekonomi, säger Eva Olofsson, V.