Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-förslaget: Bygg en ny kvartersstad i Göteborg

Vd Maria Stenström, Göteborgs Stads parkeringsbolag arbetsbefrias från uppdrag.
Montage på hur det nya området kan se ut.
Foto: Jesper Hallén
Hur området ser ut i dag.
Foto: Jesper Hallén
Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, står bakom motionen tillsammans med två andra partikamrater.
Foto: JESPER HALLÉN

Socialdemokraterna i Göteborg vill slå två flugor i en smäll: Att sänka bostadsbristen och minska segregationen.

Detta ska göras genom att bygga upp området mellan Gamlestaden och Bergsjön.

– Göteborg är en segregerad stad och vi vill göra staden tillgänglig för alla, säger Jonas Attenius (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Enligt en motion från Jonas Attenius, tillsammans med sina partikamrater Roshan Yigit och Lena Landén Olsson, vill de bygga upp området mellan Gamlestaden och Bergsjön.

Förslaget går ut på att man bygger upp längs med Almanacksvägen/Kortedalavägen. Nybyggnationen ska innehålla en blandning av bostäder med affärer och föreningslokaler i bottenplan.

Man vill även blanda mellan hyres- och bostadsrätter.

– Om man vill bryta segregationen och utjämna klyftorna, som faktiskt existerar i Göteborg, då måste vi bygga ihop staden. Det här är ett första steg i rätt riktning, säger Jonas Attenius.

”En stor investering”

Jonas Attenius poängterar dock att det är väldigt tidigt. Motionen har ännu inte lämnats in.

– Vi får se hur lång tid det tar innan vi kan rösta om det. Men det är en massa praktiska frågor som behöver utredas, säger Jonas Attenius och fortsätter:

– Men det är en stor investering. Så det är klart att det handlar om stora belopp.

Göteborg Stad har också en modell för upphandlingar som de kallar för ”social hänsyn”.

– Då ställer vi bland annat krav på upphandlaren, eller entreprenören, att de exempelvis bereder plats för ett visst antal lärlingar. Oftast är det personer som bor i staden och då blir det än mer lokalt, säger Jonas Attenius.

”Två flugor i en smäll”

Men primärt för Jonas Attenius och hans partikamrater handlar det om att minska segregationen och bostadsbristen.

– Göteborg är en segregerad stad och vi vill göra staden tillgänglig för alla. Genom att bygga tätare och att knyta ihop stadsdelarna får du två flugor i en smäll. Du minskar segregationen men också bostadsbristen, säger Jonas Attenius.

Se mer:

Daniel Olsson berättar om GT:s avslöjande