Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S diskuterar hemligt förslag om 05-öppet

Dario Espiga (S).
Foto: Johan Carlen

Krogarnas öppettider i Göteborg har blivit en infekterad prestigefråga.

Nu kan GT avslöja att Socialdemokraterna diskuterar ett hemligt kompromissförslag.

Den nya ordningen kan från och med 2013 bli: 03-tider på vintern - men 05-tider på sommaren.

FAKTA

Polisen vill stänga alla krogar i Göteborg vid 03.00. De har fått stöd av Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i kommunens sociala resursnämnd. Dock har partierna - i första hand Vänsterpartiet och Socialdemokraterna - aviserat tydligt att de inte tagit något officiellt beslut om sin ställning i frågan inför kommande beslut i kommunfullmäktige.

Krögarna står på andra sidan skyttegravarna. De backades av Folk- partiet och Miljöpartiet i social resursnämnd. Dessa två partier och Sverigedemokraterna har offentliggjort att de tänker stödja fortsatta 05-tider även i kommunfullmäktige. Över 13 000 personer har skrivit på ett folkuppror mot tidigare stängning på internet.

FAKTA

Stöttar 03-tider:

Stöttar 05-tider:

Sedan Göteborgs kommun började utreda om hur länge nattlivet ska få hålla öppet efter 2012 har ett rejält ordkrig blossat upp.

I morgon tar kommunstyrelsen upp frågan för första gången, men både S och FP vill bordlägga frågan.

- Lagen är väldigt tydlig. Är det en konflikt mellan näringsidkare och folkhälsa, så är det folkhälsa som gäller, sa det ansvariga kommunalrådet Dario Espiga (S) till GT den 10 november.

SSU är för 05

Han är den socialdemokrat som öppet förespråkat tidigare stängning, medan kommunstyrelsens tidigare ordförande Göran Johansson och ungdomsförbundet SSU varit för fortsatta 05-tider.

Nu kan GT avslöja att ledande socialdemokrater - däribland Dario Espiga - fört långt gångna diskussioner om ett kompromissförslag.

Här drivs 03-kravet igenom, men bara halvvägs. Enligt kompromissen som läckt ut till GT:s källor ska krognäringen, om förslaget blir verklighet, få ha öppet till 05.00 under sommaren, men enbart till 03.00 under vinterhalvåret.

"Har inte bestämt mig"

Men kommunstyrelsens ordförande vill inte bekräfta detta för GT.

- Jag tror inte det är bra att vi säger "nu har vi ett förslag som lyder si eller så" utan måste diskutera detta förutsättningslöst. Personligen har jag inte bestämt mig och tycker det viktiga är att vi kommer till ett beslut som behandlar helheten, där mer än bara 03 eller 05 ingår, säger Anneli Hulthén (S).

Samlades för krismöte

Samtidigt som bordläggningen av förslaget blev offentlig samlades krögarna från nattklubbarna med 05-tillstånd för ett krismöte på puben The Rose & Crown på Avenyn. På initiativ av Avenyns företagarförening fick de skriva anonymt vad de tycker om myndigheternas hantering av frågan.

Slutsatserna ska sedan presenteras för Avenyns brottsförebyggande råd, som kommunens stadsdirektör Bengt Delang leder.

"Ihåligt förslag"

- För mig känns ett kompromissförslag av den här typen väldigt ihåligt när de snackar om folkhälsa. Det är som att jag säger till min dotter att det är farligt att leka med tändstickor men att det är ok att leka med dem på sommarhalvåret, säger Magnus Albrektsson, vd på Park Lane.

GT har vid upprepade tillfällen sökt Dario Espiga utan framgång.

Polisen vill att alla krogar stänger 03.

13 000 har skrivit på för stängning 05.

HEMLIG PLAN. Dario Espiga är en av dem som nu försöker få igenom en kompromiss, där krogarna får ha öppet till 05 sommartid. Foto: JOHAN CARLEN

Hulthén.