Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S demonstrerar med RKU på kvinnodagen

8 marskommittén ligger bakom den stora demonstrationen på internationella kvinnodagen.
Foto: Anders Ylander
RKU och moderorganisationen Kommunistiska partiet Göteborg ingår i 8:e marskommittén.
Foto: Jan Wiriden
Vi får diskutera igenom vad som ska krävas av de organisationer som vill vara med på det här. säger Sofi Bringsoniou, distriktsordförande för S-kvinnor.
Foto: Socialdemokraterna Göteborg

I 8:e marskommittén, som arrangerar den stora demonstrationen i Göteborg på internationella kvinnodagen, ingår S-kvinnor och SSU tillsammans med organisationer som Revolutionär Kommunistiska Ungdom och Kommunistiska partiet Göteborg.

Något som både S-kvinnor och SSU medger är problematiskt.

– De är ju extrema, kan man säga, säger Sofi Bringsoniou, distriktsordförande för S-kvinnor.

– Vi har aktivt tagit avstånd från dem under hundra år och det kommer vi fortsätta göra, säger Linus Glanzelius, ordförande SSU.

Nyligen fick SSU:s lokalavdelning i Kristianstad stark kritik efter att ha planerat ett torgmöte med Revolutionär Kommunistisk Ungdom under internationella kvinnodagen på tisdag – det slutade med att mötet ställdes in och att SSU:s nationella pressekreterare tydliggjorde att han inte uppskattade lokalföreningens samarbete med det kommunistiska ungdomsförbundet.

Även i Göteborg pågår ett samröre mellan S och kommunistiska organisationer i samband med kvinnodagen. I 8:e marskommittén, som arrangerar den stora 8:e mars-demonstrationen i centrala Göteborg, ingår S-kvinnor och SSU såväl som Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Kommunistiska partiet Göteborg.

"Tillsammans och tillsammans"

– Det är klart att det är problematiskt. Men vi har ändå försökt enas kring en plattform för att kunna göra ett så brett arrangemang som möjligt under internationella kvinnodagen, säger Sofi Bringsoniou, distriktsordförande för S-kvinnor och presskontakt för demonstrationen.

Men ni ser ett problem med att demonstrera tillsammans med dem?

– Tillsammans och tillsammans, det är en kommitté som består av flera organisationer som ställer upp på en gemensam plattform. Och demonstrationen är till för alla Göteborgare.

"Tagit avstånd i hundra år"

Sofi Bringsoniou berättar att man har fått motta en del kritik på Facebook som rört några av de organisationer som ingår i 8:e marskommittén.

– Det är något vi får diskutera när vi har vår utvärdering efteråt. Vi får diskutera igenom vad som ska krävas av de organisationer som vill vara med på det här, säger hon.

SSU:s ordförande Linus Glanzelius har ingen personlig erfarenhet av arbetet i kommittén och säger följande:

– Vi samarbetar definitivt inte med något revolutionärt kommunistiskt förbund. Jag vet inte exakt hur det är upplagt, men det är inget snack om att vi har aktivt tagit avstånd från dem under hundra år och det kommer vi fortsätta göra.

Malva Ahlstedt är SSU:s företrädare i kommittén. Hon säger:

– I en perfekt värld hade vi absolut inte samarbetat med de här partierna, för det vill vi inte. Jag tror verkligen inte att organisationer som RKU är lämpliga i en kommitté som vill skapa en bred representation.

GT har sökt företrädare för RKU och Kommunistiska partiet i Göteborg.

De organisationer som har deltagit på kommitténs planeringsmöten:

Feministiskt Initiativ

Feministiskt Självförsvar Göteborg

Hekmatistpartiet

Kommunistiska Partiet

Kvinnofolkhögskolan

Kvinnor för fred

Revolutionär Kommunistisk Ungdom

Rättvisepartiet Socialisterna

Ship to Gaza

Socialdemokratiska kvinnoförbundet

Socialistiska Partiet

Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Syndikalistiska Ungdomsförbundet

UN Women

Vänsterpartiet