Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S, D och SD vill undanta Göteborg från ebo-lagen

Jonas Attenius, kommunalråd, S, i Göteborg, var med och röstade igenom ett förslag om undantag från ebo-lagen i hela Göteborg.Foto: PRESSBILD

S, D och SD vill att hela Göteborg undantas från ebo-lagen.

Partierna röstade igenom förslaget på kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen, skriver GP.

– Det är ett historiskt beslut som vi har väntat på i 20 år, säger Jonas Attenius, kommunalråd, S, till tidningen.

Enligt en lagändring vid årsskiftet kan 32 kommuner i landet ansöka till Migrationsverket om undantag från den så kallade ebo-lagen. 

Lagen innebär att asylsökande kan flytta till eget boende och välja var i landet de vill bosätta sig, och samtidigt behålla ersättningen från Migrationsverket.

Invändningen mot denna rättighet har bland kritiker varit att den ökar segregationen eftersom många asylsökande i första hand bosatt sig i storstädernas förorter.

Inför kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen hade stadsledningskontoret föreslagit ett antal områden, framför allt i Göteborgs utsatta områden, som aktuella för att undantas från ebo-lagen. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

”Den utvecklingen kan vi inte acceptera”

På mötet röstade dock Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna igenom ett förslag som gäller att undanta hela Göteborg från ebo-lagen.

– Det är sakligt i grunden och handlar om att skapa förutsättningar för jämlikhet, jobb, utbildning och så vidare. Vi ser att segregationen har ett sådant pris och den utvecklingen kan vi inte acceptera i dag, säger Jonas Attenius, kommunalråd, S, till GP.

Enligt tidningen ville Alliansen enbart att de områden som har problem med stor segregation och trångboddhet ska undantas.

V och MP kritiska till förslaget

Vänstern och Miljöpartiet är starkt kritiska mot beslutet och Daniel Bernmar, V, anser enligt GP att den nya lagstiftningen är felaktig i grunden och straffar enskilda.

– De förslag som de har lagt tar inte hänsyn till att folk ändå kommer att söka sig till storstäderna där det finns jobb och man har familj och vänner. Det enda som kommer att hända är att det blir fler köpta adresser och sämre boendelösningar där fler lever på svartkontrakt, säger han till GP.