Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryttare rädda efter hästolyckan i Säve

Få information hur du kan agera om en trafikolycka inträffar
Jenny Ek har hållit sig till paddocken efter olyckan och känner oro för att rida ut på ridvägarna. Foto: Privat

Jenny Ek var ute på en ridtur när hästen plötsligt ryckte till. 

Skrämd av två cyklister på ridvägen skenade hästen i väg och skadade sig allvarligt. 

Efter olyckan har flera ryttare i området inte vågat ge sig ut på ridvägarna.

– Många är jätterädda. Vi har ju fått ridvägen för att känna oss trygga, säger stallchefen Therese Nilsson.  

Det var i slutet av maj som Jenny Ek var ute på en skrittrunda med hästen Poker längst en ridväg i Säve utanför Göteborg. Hon var på väg tillbaka hem till stallet när hästen plötsligt ryckte till. 

Två cyklister på mountainbikes närmade sig då i hög fart och det skrikande ljudet från deras bromsar ledde till att Poker fick panik och skenade i väg ner för en backe.

– Halvvägs ner tappade jag balansen och ramlade av. Jag rullande ner i gräset på sidan av vägen, och sen var det bara hovar överallt, berättade Jenny någon dag efter händelsen.

Hästen som fortsatte skena hoppade sedan över en gärdsgård och föll där ner för ett stup. Han skadade sig allvarligt av fallet och när veterinären anlände blev beskedet att Poker fick avlivas direkt på platsen.

Sitter på hästryggen igen

Även Jenny skadade sig i samband med olyckan och fick förutom stora blåmärken på benet och skrubbsår även stygn i ena armbågen.

Knappt två månader efter händelsen sitter Jenny på hästryggen igen men hon kan inte släppa tankarna på det som hänt – och oron är stor, något SVT Nyheter Väst först skrev om. 

– Jag kom upp på hästryggen igen kanske två veckor efter olyckan men mina känslor är väldigt delade faktiskt. Jag har alltid varit en person som vill vara ute och rida men det har ändrats och nu har jag mest varit i paddocken, säger hon. 

Hästen Poker fick avlivas efter olyckan. Foto: Privat

Jenny har polisanmält händelsen då olyckan inträffade på en påbuden ridväg. Något som innebär att det är förbjudet att cykla på vägen.

– Jag fick först ett brev att utredningen var nedlagt men efter att en trafikinspektör hos polisen intervjuats i medier och pratade om detta kontaktade jag polisen igen. Jag hänvisade till en artikel och då ringde de faktiskt upp och gjorde ett förhör över telefon. Sen dess har jag inte hört något, säger hon.

Rädsla för ridvägarna bland ryttarna

Jenny berättar att både hon och andra ryttare i närheten sett cyklister på ridvägarna flera gånger, både innan och efter olyckan, och menar att det är fler än hon som är oroliga för att ge sig ut och rida.

– Jag har ridit ut efter olyckan, inte här hemma men på ett annat ställe. Jag vänder mig om hela tiden och kan inte slappna av alls. Jag ser i kommentarer också på sociala medier att folk är oroliga efter händelsen, säger hon.

Therese Nilsson är stallchef för Gunnesby stall som ligger granne med stallet där Poker stod.

Även hon berättar att flera ryttare är oroliga efter händelsen.

– Många är jätterädda. Vi har fått den här ridvägen för att känna oss trygga. Vi trodde att det skulle vara en säker ridväg, säger hon. 

Olyckan engagerade cykelklubben

Några som har engagerat sig efter händelsen är klubben Göteborgs Stigcyklister.

Tomas Persson är ordförande i Göteborgs Stigcyklister och arbetar för att förbättra situationen och skapa bra samarbeten för de som utövar sporter i skogen. Foto: Linda Jörnér / PRIVAT

Tomas Persson är ordförande i klubben och berättar att de nu håller på att ta fram informationsmaterial om vad som gäller i skogen.

– Vi behöver fånga upp så att det inte blir en konfliktsituation mellan olika intressenter som vistas i naturen. Vi har fört lite dialoger nu med ridkubbar och vill få upp med medvetenheten bland cyklister. Då tror jag att det är nyttigt att vi talar med varandra, säger han.

Jenny berättar att hon hade önskat att fler cyklister gjorde ryttare uppmärksamma på att de närmar sig.

– En cykel hörs ju inte förens den är ganska nära. Det är sällan folk hojtar till att de kommer. Vet man att man är i områden där det kan befinna sig ryttare och hästar kan man ju vara lite extra uppmärksam också, säger hon.